Oppskrifter

Helstekt kylling - med potetgull

Read More 1 Comments

Yoghurt med julesmak

yoghurt dessert oppskrift
Read More 0 Comments

Dette er sennepen som gjør deg stolt

hjemmelaget sennep oppskrift

 

I går holdt jeg pølsemaker-kurs der vi kvernet og stappet en lykkelig lokal-gris fra Nesodden.

 

Det var kjempekult. Men én ting manglet. Vi lagde ikke sennep!

 

Så kjære alle, om du er en pølsestapper og eller en posepuster som bare kjøper ferdig-pølser: Her er min oppskrift på lettlaget og helt himmelsk sennep.

Read More 0 Comments

Dette er ikke hasj, det er "lammekrydder"

 

Vi byfolk takker sauebøndene: Fint ska´re værra! Nå er alle lam blitt stjernelam eller gourmetlam, med fødselsattest fra dalstroka oppi gokk.

 

Rundt en million lam og et par hundre tusen sauer. Svopp opp i gryta med dem. 

 

I slutten av denne gladsaken får du tips om hvordan du får det beste ut av de beste, med en ingrediens så anti-gourmet at du kanskje vil vemmes. 

Read More 0 Comments

Thai-stekt Oumph

thai oumph vegetar oppskrift
Read More 0 Comments

Tempurafritert Oumph

tempura fritering vegetar oumph
Read More 0 Comments

Laksegryte med geitostsaus

laks gryte oppskrift
Read More 0 Comments

Lammelapskaus med fenalår

lapskaus oppskrift lam gryte fenalår
Read More 0 Comments

Sleip fisk tar kaka

 

Vil du ha napp, må du lage dine egne fiskekaker.

 

For sånn er det: Selv fiskekaker som skryter av å inneholde mye torsk og hyse kan i virkeligheten være mye fiskeslafs som nesten ikke kan kalles fisk. 

 

Gudskjelov er det fryktelig lett - og tilfredsstillende! - å lage sine egne kaker.

Read More 0 Comments

Oppskrift: Krabbeklør med ingefær og koriander

oppskrift krabbeklør ingefær koriander
Read More 0 Comments

Oppskrift krabbesalat med kokos og karri

krabbe oppskrift krabbeskjell
Read More 0 Comments

Oppskrift thai fiskekaker

Read More 0 Comments

Oppskrift taco-fiskekaker

fiskekaker oppskrift taco hjemmelaget
Read More 0 Comments

Plommelikør-oppskrift

plommelikør oppskrift
Read More 0 Comments

Hjemmelagede fiskekaker oppskrift

Read More 0 Comments

Oppskrift på skolebrød er pensum

skolebrød oppskrift grunnoppskrift boller

- Hva skal vi lage i helgen etter den første skikkelige skoleuken? 

 

Rekk opp hånden hvis du kan svare.

 

- Hvordan kan vi lage kjempegode skolebrød på den letteste måten? 

 

Fasiten får du her!

 

Pluss en grunnoppskrift, selve læreplanen for

all bollebaking!

Read More 0 Comments

Bringebær i ovnen!

Read More 0 Comments

Bær med sabayonne

blåbær bringebær sabayonne oppskrift
Read More 0 Comments

Syltet sopp

Denne er så god, og du har glede av soppen hele vinteren!

Read More 0 Comments

Sopp-psykotikerne er på høgget. Pass på!

Jeg elsker sopp. Det er ikke det. Jeg bare hater soppturer.

 

Jeg elsker min kone. Ikke noe problem. Men jeg kjenner mine sopp-psykotikere.

 

Nå er sesongen i gang, tidligere enn vanlig. Vi er flere  pårørende som går en mørk sensommer i møte.

 

 

Read More 0 Comments

Grønnkål: Så sunn at det er grønnjævlig

All verdens helsefanatikere og Hollywoodstjerner kan jo ikke ta feil! 

 

Her er den perfekte SK16. Ikke sommerkroppen 2016, men årets sommerkål nummer 1.

 

GRØNNKÅL!

 

Nykomlingen i grønnsaksdisken er blitt en må ha for alle som vil signalisere at de henger med.

 

Dette er hva som skjedde da jeg skulle lage noe av egendyrket grønnkål.

Read More 0 Comments

Arne er verdensmester i å skyte dyret som gir oss verdens beste kjøtt

Fra han mønstret på en hvalbåt som 13-åring til han gikk i land som 71-åring har Arne Andersen skutt og drept over 3000 hval.

 

Takk for innsatsen, sier jeg! 

 

I sommer har jeg reist rundt i Lofoten og fått den verste striden i norsk fredstid innpå livet. Dette lærte jeg: Vi i de nye generasjonene må spise mer av dette utrolig gode kjøttet. Fordi det er bærekraftig. 

 

NÅ er siste mulighet til å smake! Dette er sommerens grillmat.

Read More 0 Comments

Nå kan vi endelig roe oss!

nypoteter oppskrifter israelske poteter fløtegratinerte bakte

Ventetida er over. Hurra!

 

Etter ukevis med bare importerte - og fullstendig impotente! - poteter er de endelig i butikkene: Nypoteter fra selveste Pottitlandet.

 

De er morsommere enn Nytt på nytt, men nypoteter kan også fornye seg. Les og lær her.

Read More 0 Comments

Vaffel med fiken og ølsaus

vaffel fiken ølsaus oppskrift
Read More 10 Comments

Rød sangria

Read More 0 Comments

Piker, vin - og sangria

sangria oppskrift rød

 

 

Det er mye god mat i godt drikke, særlig når det er snakk om et fruktfat av en sangria.

 

Alle vil ha, men det er overraskende få som kan lage den, egentlig.

 

Read More 0 Comments

DETTE er det nye GRØNNE GULLET

Den nye favoritten, den kan vi på rams:

 

Hva er det alle løper rundt og plukker nå, som bare få visste hva var for noe før?

 

Hva er det som er grønt og som alle værsågod må si at er noe av det kuleste de har spist?

 

Det er RAMSLØK!

 

Hva kan vi lage av det?

 

Vi kan lage en pesto SOM PASSER TIL ALT!

 

 

 

Read More 0 Comments

Den enkleste fiskegratengen er nå din egen!

 

Spørsmål: Hva er forskjellen på «Kystens fiskegrateng» og «God gammeldags fiskegrateng»?

Svar: Når «Kystens fiskegrateng går ut på dato, blir den «God gammeldags fiskegrateng»!

 

Haha! Så morsomt kan vi ha det, vi som av og til trår til med hjemmelaget fiskegrateng.

 

Her er oppskriften du vil bruke mange ganger, et grunnlag for egne vrier.

 

Read More 1 Comments

Se om denne stælken virkelig kan bli Norges nye Spesialitet - med stor S!

 

Én ting skal vi unne oss nå, mens vi venter på jordbærene: Norsk asparges fra Hvasser!

 

Én ting skal du kunne om asparges: De skal oppbevares stående i vann, akkurat som en blomsterbukett!

 

Én ting skal du vite om hvordan jeg følger denne aspargesen fra jord til en jury som - kanskje - kårer den til en offisiell Spesialitet: Det er nerver med i spillet! 

Read More 0 Comments

Slik skal du koke grønn asparges

norsk asparges oppskrift

 

Råvaren er bra. Du kan være dårlig.

 

Det beste er om du følger rådene her.

 

Husk: Dette handler om grønn asparges. De hvite er en annen skål, og skal for eksempel kokes i dobbelt så lang tid.

 

Et av flere tips: At asparges skal kokes stående - helst i spesielle og dyre aspargeskjeler - er bare tull.

Read More 0 Comments

Aspargeskrem med dillolje og posjert vaktelegg

Read More 0 Comments

Vannmelon laget slik at den faktisk kan kalles mat!

 

Varme dager, da er det tid for mat som inneholder mer enn 90 prosent vann!

 

Vannmelonen kan du lage smoothie av, eller du kan spise den pent oppskåret i trekanter - hvis du er

kje-e-edelig!

 

Her er den i én tykk skive, spritet opp med fetaost og spekeskinke, med rødløk, mynte og frøblanding.

Read More 0 Comments

Bær med vanilje og syre

bær bringebær jordbær oppskrift
Read More 0 Comments

Bær med marengs og tyrkisk pepper

båbær import sunn oppskrift

 

 

Blåbær, enten de er erhvervet med kapitalkrefter eller håndkraft, har godt av å tulles litt med.

 

Her er de blå sauset sammen med røde bringebær, spritet opp med marengs og tyrkist pepper, pluss seff krem og limeskall.

Read More 0 Comments

Livet er bærlig, dere!

blåbær importerte oppskrift sunn

 

Vi velter oss i den dyreste luksus. Aldri har vi kjøpt mer bær, og våren er høysesong.

 

De blå regjerer, i butikken som i politikken. I fjor spiste vi 3 776 000 kilo av dem, viser tall fra SSB. 

 

Så vi får heller bære over med at kjøpe-bærene ikke er like sunne som de vi til høsten kan pelle i lyngen - hvis vi gidder.

 

Her er en dessert jeg fikk hakeslepp av sist helg.

 

Read More 2 Comments

Kong Olavs spisevaner var utrolige

 

 

Gjør som meg: Bak den store og saftige loffen kong Olav spiste hver dag. Da er du selvfølgelig helt... ja, du vet.

 

Historien om loffen til Laffen er også fortellingen om folkekongens mildt sagt noe spesielle spise- og bordvaner.

 

Monarken var en racer til å spise, og stappet gjerne i seg en tre-retters på en halv time. Og når Olav selv var ferdig med maten, da var det slutt på måltidet for andre rundt bordet også.

Read More 10 Comments

Bake brød i leirgryte? Yess!

römertopf leirgryte oppskrift brød

 

Slik lager du saftig og "safe" brød i leirgryte.

 

Jeg må innrømme at jeg ikke har laget det selv. Dette er oppskriften til kameraten min Gunnar.

 

Men jeg har smakt dette brødet, og det er til å dåne av.

Read More 4 Comments

Leirgryte med svineknoke

römertopf leirgryte oppskrift svin

 

 

Denne grisen blir mør og smakfull.

 

Alt går i grisen, sies det. I alle fall er det sånn at alt går i leirgryten.

Read More 0 Comments

Römertopf med storfekjøtt

römertopf leirgryte oppskrift

 

Denne kan minne litt om boeuf de bourguignon, den verdenskjente franske rødvins-gryten.

 

For å gjøre den ekstra fransk har i noen klatter blåost rett før servering. Vinen kan godt være fransk (eller finsk!), men kjøttet, osten og det andre vil jeg helst at skal være norsk.

 

Som med alle retter i leirgryte lager denne seg selv.

Read More 0 Comments

Hjemmelaget ketsjup med karri

hjemmelaget ketsjup oppskrift karri

 

Du kan lage den naturelle, eller tilsette en ekstra smak, som for eksempel en dært karri. Ikke ta mengden ingredienser så nøye. Smak deg frem!

Read More 0 Comments

Blodappelsin i krydret lake

blodappelsin dessert oppskrift

 

Her får du smaken på blod!

 

Blodappelsinene kommer opprinnelig fra Kina, men det var i Midt-Østen de ble virkelig populære, omtrent midt i forrige årtusen.

 

Her har jeg laget en vri mot thai-kjøkkenet. 

Read More 0 Comments

Blodappelsin i salat: Godt! Og kult!

blodappelsin salat oppskrift kanelsaus

 

En kombinasjon der en sukkerlake med hvitvin og kanelstang gir spennende kontrast til blodige fileter.

 

Rosiner og pistasjnøtter gjør den ikke mindre spennende.

 

Nytes alene som en friskussalat, eller sammen med for eksempel kokt torsk eller stekt kylling.

Read More 0 Comments

Oppskrift på bacalao med lam!

bacalao klippfisk lam oppskrift påskelam

 

 

 

 

Klippfisk og lam, hand i hand - i en utradisjonell bacalao.

 

Du tror det ikke før du har smakt det. Veeldig spesielt, og veeldig godt. Her er klippfisken bare et krydder!

Read More 0 Comments

Oppskrift på lammecarré med honning og chili

 

 

 

Her er en smakskombo jeg stadig vender tilbake til: Honning, chili - og kaffe.

 

Carré er virkelig en agent for den gode smak. Og så ivrig til å ta til seg alt nytt av smakstrender.

 

 

 

Read More 0 Comments

Oppskrift på lammeskank med tomat

 

 

Veldig forenklet fårelegg, her!

 

Får å ta vare på det gode lammets egensmak har jeg simpethen bare stappet skankene i en ildfast form og helt på en boks tomater.

 

Oppskriften har jeg gitt til ganske mange folk, og de sier alle etterpå at dette var genialt enkelt og smakfullt.

Read More 0 Comments

Oppskrift på kokt lam - nam!

lammekjøtt påskelam kokt oppskrift lammegryte

 

Det er ikke bare steking som gjelder. Vil vi ha mest mulig av den naturlige lammesmaken er varsom koking optimalt.

 

Det eneste krydderet her er to nellikspiker, et laurbærblad og en halv løk.

 

Ja, også tok jeg med tre pepperkorn, da! Med mer pepper ville smaken kunne assosieres med fårikål. 

Read More 0 Comments

Oppskrift på kjapt lammelår

 

 

 

Langtidssteking er vel og bra, men noen av oss mener at kjøttet blir litt grøtete da.

 

Råvaren her er høyfjellslam. Det finnes flere merker i butikkene. Med så høy kvalitet på kjøttet kan vi godt bare køle på.

 

Jeg har ikke tilsatt noe smak, annet enn salt og pepper. Men jeg har risset fettet på låret sirlig i ruter. Det bidrar til smak når du først bruner låret.

Read More 0 Comments

Oppskrift på vestafrikansk lammegryte

påskelam lammekjøtt oppskrift eksotisk afrikansk peanøttsmør

 

Skikkelig fyldig og stappet av protein. Perfekt hyttemat, med andre ord. Selv pleier jeg å lage denne før avreise, og så bare ta den med i et spann.

 

Ingen vil vel styre med mat når man har nok med å innta hytta, brette frem en Kvikk Lunsj og sprengfyre i Jøtul’en.

 

Der den kommer fra, blant annet i Gambia, kalles den velkjente retten domada. Mange afrikanere som bor i Norge spiser den jevnlig. Ikke rart!

Read More 0 Comments

Oppskrift på østafrikansk lammegryte

 

 

Kall den ybeg tibs. Du visste vel at ybeg betyr lam i Etiopia?

 

I alle fall er dette en gryte som smaker temmelig annerledes enn den norske lammefrikasséen.

 

Noe av det som gjør denne spesiell er at vi dytter et  kryddersmør ned i gryta helt til slutt. Nam!

Read More 0 Comments

Reker og ertesaus i terteskjell

 

 

En populær gjenganger i Stortingsrestauranten (altså det vi dødelige kaller kantina). Der serveres den på klassisk vis.

 

Her oppgraderer jeg retten, gjør den mer moderne og smaksrik, uten å vrake det grunnleggende.

 

For eksempel beholder jeg den vanlige kjøpe-fiskepuddingen. Og terteskjellet er selvfølgelig kjøpt i en vanlig butikk. En glimrende forrett med ett terteskjell. To skjell til hovedrett.

Read More 0 Comments

Squash-salat

 

Her er en fransk vri med squash og mynte. Godt til for eksempel pølse av lammekjøtt. 

 

  1 squash

  ca. 1 dl crème fraîche

  1 ss hvetemel

  1 ts sukker

  1 ss hvitvinseddik

  frisk mynte

  salt, pepper

 

Vask og del squashen i tykke staver, skjær vekk den myke kjernen. Stek dem lett i litt smør, rør inn mel, crème fraîche, sukker og eddik. Smak til med salt og pepper, pluss hakket mynte. Server det lunkent.

0 Comments

Oppskriften på fransk bouillabaisse - med billige fiskeboller

fiskeboller oppskrift bouillabaisse hyttemat fiskekraft blåskjell

 

 

´Allo, ´allo? Kan man kalle fiskeboller for bouillabaisse? Da tror jeg det klikker for frankofile.

 

Så det gjør jeg ikke, heller! Denne middagen med fiskeboller og blåskjell er en fiskebouillabaisse.

 

Hverdagsmat og hyttemat - maten kan vel ha litt klasse selv om den er enkel?

Read More 0 Comments

Denne magiske osten kan du bruke istedet for kjøttdeig! Den heter skjørost.

Skjørost rorosmeieriet tradisjonsost proteinrik treningsmat

Er jeg blitt gal? Skjør i hodet? Nei, men det er helt sprøtt hvor kul den er, denne osten. Skjørost er navnet. Den er så oppsiktsvekkende at du kan bytte ut kjøttdeig med den - i vanlig matlaging. 

 

Den ur-gamle ostetypen, ikke ulik en cottage cheese, er en protein-bombe. Som skapt for oss som vil ha sunn og miljøvennlig mat.

 

At Skjørost fra Rørostraktene denne uken fikk merket Beskyttet geografisk betegnelse, akkurat som Roquefort, er ingen bombe.

Read More 9 Comments

Rouille - den franske, rustne masjonesen

masjones souille oppskrift

 

 

 

Rouille betyr rust, og denne herligheten heter det fordi denne varianten av hvitløksmajones er farget av paprika, tomatpuré og sennep.

 

Du kan selvsagt lage din egen majones som utgangspunkt. Ære være, for det. Men er er kjappis-oppskriften.

Read More 1 Comments

Så enkelt kan det gjøres med andelår i helgen. Se videoen. Les oppskriften.

Read More 1 Comments