Tradisjonelle fiskekaker med særlig appell til menn og andre barn. Dette er grunnoppskriften: Kjøre fisk seig med salt, styrke med lim i form av egg eller potetmel, eller begge deler, spe med melk og tilsette flere smaker.
500 g sei
2 ts salt
1 ts nykvernet pepper
2 ts potetmel
2 egg
ca 3 dl melk, eller 50/50 melk og fløte
1 løk
1 fedd hvitløk
masse hakket gressløk
- Hakk løken og stek den i rikelig med smør på middels varme, slik at løken blir myk, men ikke brunet. Halvveis i stekingen har du i finhakket hvitløk og lar det steke forsiktig med. Avkjøl.
- Skjær fisken i grove biter og ha den i en foodprocessor (eller kjør fisken i en kvern). Ha i salt, pepper og potetmel. Kjør videre til du har en seig farse, som klumper seg litt rundt kniven i maskinen.
- Ha i eggene og kjør litt til. Så kan du begynne å spe med melk eller fløteblanding, litt etter litt, til du synes du har en konsistens som virker passende til å steke kaker. Bruk så en sleiv og bland inn løken, og til slutt gressløken.
- Ha en blanding av olje og smør i en stekepanne på litt over middels varme. Ha litt olje på hendene og form fiskekaker, ikke altfor store. Det lureste er å forme alle kakene før steking, ha dem klare på bakepapir.
- Stek dem så pent gyllne på begge sider. Kjenn med fingeren om de virker gjennomstekte, uten å være tørrstekte. Det er lurt å steke dem nesten ferdige først og så la dem få noen få fem minutter i ovn på 140 grader.
- Server gjerne med en rømmebasert saus/dressing og salat. Forsøk lettrømme med litt revet pepperrot, noen dråper sitron og bittelitt sukker. Eller bland rømme med masse dill. Eller sennep. Eller finn på noe helt annet.
Write a comment