Hjemmelagede fiskekaker oppskrift

Tradisjonelle fiskekaker med særlig appell til menn og andre barn. Dette er grunnoppskriften: Kjøre fisk seig med salt, styrke med lim i form av egg eller potetmel, eller begge deler, spe med melk og tilsette flere smaker.

 

500 g sei

2 ts salt

1 ts nykvernet pepper

2 ts potetmel

2 egg

ca 3 dl melk, eller 50/50 melk og fløte

1 løk

1 fedd hvitløk

masse hakket gressløk

  • Hakk løken og stek den i rikelig med smør på middels varme, slik at løken blir myk, men ikke brunet. Halvveis i stekingen har du i finhakket hvitløk og lar det steke forsiktig med. Avkjøl.
  • Skjær fisken i grove biter og ha den i en foodprocessor (eller kjør fisken i en kvern). Ha i salt, pepper og potetmel. Kjør videre til du har en seig farse, som klumper seg litt rundt kniven i maskinen.
  • Ha i eggene og kjør litt til. Så kan du begynne å spe med melk eller fløteblanding, litt etter litt, til du synes du har en konsistens som virker passende til å steke kaker. Bruk så en sleiv og bland inn løken, og til slutt gressløken.
  • Ha en blanding av olje og smør i en stekepanne på litt over middels varme. Ha litt olje på hendene og form fiskekaker, ikke altfor store. Det lureste er å forme alle kakene før steking, ha dem klare på bakepapir.
  • Stek dem så pent gyllne på begge sider. Kjenn med fingeren om de virker gjennomstekte, uten å være tørrstekte. Det er lurt å steke dem  nesten ferdige først og så la dem få noen få fem minutter i ovn på 140 grader.
  • Server gjerne med en rømmebasert saus/dressing og salat. Forsøk lettrømme med litt revet pepperrot, noen dråper sitron og bittelitt sukker. Eller bland rømme med masse dill. Eller sennep. Eller finn på noe helt annet.

 


Lyst på sild? Det er miljøfisken!

Write a comment

Comments: 0