Festemat og restemat. I en hjemmelaget fiskegrateng blandes fortid og framtid. Den kan bare slumses sammen av det du har - og denne blir i alle fall skikkelig god.
Spørsmål: Hva er forskjellen på «Kystens fiskegrateng» og «God gammeldags fiskegrateng»?
Svar: Når «Kystens fiskegrateng går ut på dato, blir den «God gammeldags fiskegrateng»!
Haha! Så morsomt kan vi ha det med fisken i butikkene frysedisker, vi som trår til med hjemmelaget fiskegrateng.
Fiskerester har det med å bli liggende litt på overtid. Det blir ikke som med en pølsesnabb man bare kan ta en jafs av i forbifarten. Men kaste mat, det gjør vi jo ikke.
- Alt går i gratengen, både kokt og stekt fisk. Eller rå. Det er heller ikke nødvendig å lage fiskegrateng for å ha god samvittighet, eller være økonomisk bevisst.
Denne er en klassisker på mitt kjøkken, og serveres stadig til gjester. Kanskje spritet opp med litt tacokrydder om det er fredag med ungdom til bords. Eller som på bildet her, med revet parmesan, om det er gourmeter som skal begeistres.
- Et godt tips: Frys gjerne ned fiskerester over tid. Ha dem i en egen boks du kan ta fram og tine & trylle med når den er full.
Dette er oppskriften du vil bruke mange ganger, et grunnlag for egne vrier.
Her bruker jeg kokt potet i stedet for makaroni, og har i purre - fordi det var det som bød seg fram i kjøleskapet.
Sennep og dill, bare følg oppskriften her, men når du først har laget denne en gang er døren åpen til en lang rekke variasjoner. Vi tar jo hva vi har av restemat!
Fiskegrateng med muligheter
ca 3 ss smør
1 fedd hvitløk
3 ss mel
ca 1/2 l helmelk
2 ts sennep, gjerne grov
4 - 5 kokte poteter
1/3 purre, mest av det grønne
ca. 1/2 kg fisk
ca 2 dl brødrasp, hjemmeraspet eller kjøpt (det heter griljermel i butikken...)
1 dl finrevet parmesan, hvis du er litt fin på det - kan sløyfes
litt frisk dill
- Del hvitløksfeddet i to på tvers. Knus dem mot fjøla ved å presse dem bestemt og hardt med flatsiden av en stor kniv. (Eller bare klink til dem med undersiden av en kjele.) Finhakk det som er igjen. Smelt smøret forsiktig slik at det ikke blir helt brunt. Ha i hvitløken og la det boble litt.
- Rør inn melet sli at det blir en jevn masse uten klumper. Spe så med melk og rør inn sennep. La det småkoke i knapt fem minutter.
- Skjær potetene i skiver, skjær purren i ikke altfor tynne ringer.
- Fordel potetskivene i bunnen av en ildfast for av passe størrelse, slik at innholdet ikke vil stå veldig langt opp langs kanten. Skjær fisken i passe biter og fordel oppå potetene. Fordel purren på toppen.
- Hell over den hvite sausen og strø brødraspet over - med eller uten parmesan.
- Stek i forvarmet ovn på 180 til 200 grader i en halvtimes tid.
... og ditto fiskekaker!
Du trodde kanskje fiskekakene i butikken inneholder helt vanlig fisk? Trykk på bildet for å bli opplyst - og inspirert til å lage dine egne.
Write a comment