Oppskrift på vestafrikansk lammegryte

påskelam lammekjøtt oppskrift eksotisk afrikansk peanøttsmør

 

Skikkelig fyldig og stappet av protein. Perfekt hyttemat, med andre ord. Selv pleier jeg å lage denne før avreise, og så bare ta den med i et spann.

 

Ingen vil vel styre med mat når man har nok med å innta hytta, brette frem en Kvikk Lunsj og sprengfyre i Jøtul’en.

 

Der den kommer fra, blant annet i Gambia, kalles den velkjente retten domada. Mange afrikanere som bor i Norge spiser den jevnlig. Ikke rart!

Denne har jeg gjort suksess med i mange år. Alle som er blitt utsatt for den, elsker den fyldige smaken, men ingen klarer umiddelbart å gjette at det er en god dose peanøttsmør som gjør susen! Peanøttsmør, ja. Og chili.

 

1 kg oppskåret grytekjøtt av lam, gjerne fårikålkjøtt


1 glass peanøttsmør


2 løk, hakket


3 gulrøtter, i biter


2 ss tomapuré


2 bokser flådde tomater


2 ts chilipulver, avhengig av styrke 

2 lime 

eventuelt en skvett hvitvin


 

 • 
Ha en skvett stekeolje i en stor kjele på litt over middels varme. Ha oppi kjøttet og stek det under omrøring slik at det brunes godt. Pass på at kjelen ikke blir for full av kjøtt, da er det bedre å steke det i to omganger.
 • Hiv oppi løk, chilipulver og tomatpuré.  Stek videre under omrøring et par minutter. Hell så på tomatboksene og klin inn peanøttsmøret. Skru ned varmen noe.


 • På dette stadiet vil hele prosjektet virke nokså umulig, helt «ukokelig». Men slapp av, etter en tids småputring går det seg til. Skvett på litt vin hvis du får nerver (eller hell det i deg selv), men pass på at sausen ikke blir for tynn.

Smak til med chili og legg i store gulrotbiter etter hvert.
 • Etter to-tre timers småkoking, der boblene likner vulkansk «blupping» begynner sausen å skille seg, kjøttet er mørt og det er ikke lenger spor av tomat og løk. Da er den ferdig. Smak til med salt og pepper.


Her er en like spennende lammegryte fra østafrika.

Comments: 3
 • #3

  Villy (Friday, 13 January 2023 11:31)

  Brukte lårskiver av lam da jeg lagde retten for noen år siden, og smaksatte med cayennepepper for å få det rette stinget (lærte det av gambiere). De brukte også båter av hodekål oppi. En aldeles nydelig rett, servert med ris.

 • #2

  Andreas (Sunday, 17 October 2021 20:23)

  Her er det Ugali som gjelder. Men det er ikke enkelt for nordmenn å lage.

 • #1

  Tora (Thursday, 18 October 2018 20:59)

  Dette ser veldig spennende og godt ut. Jeg skal lage den i morgen. Hva serverer du ved siden av? Couscous eller ris? Tror du søtpotetbåtet kan fungere?