Denne magiske osten kan du bruke istedet for kjøttdeig! Den heter skjørost.

Skjørost rorosmeieriet tradisjonsost proteinrik treningsmat

Er jeg blitt gal? Skjør i hodet? Nei, men det er helt sprøtt hvor kul den er, denne osten. Skjørost er navnet. Den er så oppsiktsvekkende at du kan bytte ut kjøttdeig med den - i vanlig matlaging. 

 

Den ur-gamle ostetypen, ikke ulik en cottage cheese, er en protein-bombe. Som skapt for oss som vil ha sunn og miljøvennlig mat.

 

At Skjørost fra Rørostraktene denne uken fikk merket Beskyttet geografisk betegnelse, akkurat som Roquefort, er ingen bombe.

Denne artikkelen er sponset av Matmerk

Brukes til pastasaus? Ja! Til taco? Ja-ja! I wraps? Ja-ja-ja! Uberørt av menneskehender? Nei!

 

Skjørost fra Røros er så mye håndverk en ost kan bli. På Rørosmeieriet smuldres den med fingrene, og eksperter (påstår de!) kan se på størrelsen på ostekornene og avgjøre om det er en kvinne eller en mann som har hatt fingrene i produksjonen. Kvinnehender er jo mindre enn menns, og da får osten de fineste kornene.

 

Litt cheesy sagt? Javel, men her snakker vi i alle fall om en ekte tradisjonsost.

 

Dette blir ikke siste gang du hører om Skjørost. (Første gang noen skrev om den var i år 1646, så vidt man vet.) Min kvalifiserte gjetning er dette:

 

 • Skjørosten kommer til å bli kjempepopulær blant folk som trener. Altså folk som ellers heller i seg en del proteinshake. Denne osten inneholder 21 prosent protein, mer enn kjøttdeig, mer enn kyllingfilet.
 • Osten vil bli en favoritt blant de mange som skjærer ned på kjøttforbruket, av hensyn til miljø og helse. Alternativer som tofu er ikke like tilgjengelig, og ikke like anvendelig. Veggismat er trendy nå, særlig blant yngre folk.
 • Osten blir omfavnet av gourmeter, på grunn av sin anvendelighet i ulike retter og fordi den har en god, syrlig smak man må ha for å balansere smakene i en rett. Matkjennere vet også å sette pris på at den er lavpasteurisert og ikke-homogenisert

Fortsettelse under bildet.

skjørost rorosmeieriet tradisjonsost proteinrik treningsmat

Jeg ble faktisk svakt sjokkert da jeg kom til Røros denne uken og oppdaget at her er skjørosten både kjent og kjær. Det er festmat! Jeg har møtt folk under 50 år som elsker osten, skolebarn tilogmed. 

 

Og jeg hadde aldri før smakt delikatessen. Jeg, som kan alt om mat!?

 

Mateksperten har nå lært litt oste-fakta:

 • Denne osten, som likner en litt tørr cottage-cheese, er en av de ur-norske surmelksostene, sammen med gamalolost og pultost. (Men slapp av, den er mild og fin. Smaker egentlig ikke ost, spør du meg.) I motsetning til de to nevnte er den også en såkalt ferskost.
 • Skjørosten fra Røros er laget av surnet skummetmelk fra økologiske kuer. Det er melkesyrebakterier som gjør jobben (slik de også gjør i rakfisk, men nå snakker vi ikke mer om stinkefisk).  Melkesyrebakteriene gjorde at de første ostene vi spiste her til lands nærmest lagde seg selv.
 • Med røtter tilbake til vikingtiden og vel så det er surmelk-ost egentlig en gammel seter-greie. Oppe på setrene lagde de surost av typen skjørost for å feire noe. Bøndene lagde det hjemme til lenge etter krigen, da selvfølgelig av upasteurisert melk. (Det siste par årene har en voksende begevelse av melke-entusisater krevd at upasteurisert melk igjen skal bli lov å selge i butikker, fordi det både er sunnere og bedre.) Dette er svaret, så langt.

I Røros møtte jeg en kokk som ga rystende opplysninger. Osten tåler varmebehandling. Vi kan lage pastasaus a la bolognese av den. Kjøttsaus uten kjøtt, men med den samme smaksopplevelsen av fyldighet. 

 

Her er kokken Mikael Forselius uten snikk-snakk. Han er restaurantkonge på Røros, og en fyr som arbeider for den gode maten. Han har noen gode kokke-tips.

 

Fortsettelse under bildet.

 

skjørost rorosmeieriet tradisjonsost proteinrik treningsmat
Foto: T Gustavsen

Yess, osten beholder både konsistens og struktur under steking, forteller Mikael. Og han demonstrerer det ved å hive osten i en panne med urteolje. Snart skal det bli pasta på oss.

 

Osten bør bli en kokkefavoritt, mener han. Et kjøttfritt alternativ som stadig flere restaurantgjester spør etter, og som også vil slå an hos dem som ellers bestiller kjøttretter.

 

På Vertshuset Røros, et av Mikaels serveringssteder, er 80 prosent av det som serveres laget av lokale råvarer, det aller meste økologisk. På Kaffistova satser han på å gjøre seg fortjent til Debios sølv-merke, som krever at minst 50 prosent av serveringen er økologisk, beregnet av innkjøpssum.

 

Mikael Forselius er ikke snauere enn at han bruker vin-uttrykket terroir om maten han serverer. Den skal smake av de lokale vekstforhold, og det kan også melkeprodukter.

 

Så, hvor får vi tak i skjørosten? Ikke noe stort problem. Kjedene med best vareutvalg, for eksempel de største i Meny og Coop, har den i kjøleskapene. Alle som selger Rørossmør, og det er mange, kan i alle fall skaffe den om du spør.

 

Se fine oppskrifter helt nederst.

 

SISTE:  Siden jeg la ut denne bloggen i morges, har jeg fått noen gode forslag, blant annet om å bruke osten i indisk curry. Det virker som en hit! Kanskje jeg skal teste i thaisuppe også!? Sjekk min oppskrift på green curry her, og bytt kyllingstrimlene med skjørost.


Hehe, på Røros-martnan denne uken møtte jeg flere som framsnakket den lokale - og nå også merkebeskyttede - skjørosten. Hun her var blant de mer spesielle:


 

 

 

Her kan du lese mer om ordningen med merking av norsk kvalitetsmat.

 

Vi tar det som en selvfølge parmesanost og parmaskinke virkelig er fra den italienske byen Parma. Og det kan vi godt gjøre - nettopp fordi disse lokale matskattene også er en del av denne merkeordningen.


skjørost rørosmeieriet tradisjonsost proteinrik treningsmat

 

Tradisjonelt serveres skjørost med flatbrød og spekemat. (I Røros-traktene har man da litt sukker på!)

 

Den kan blandes med bær, eller serveres i små terteformer med granola. Jeg har også smakt osten med syltet rødløk - godt.

 

Her er oppskriften på vafler med skjørost. De kan jeg garantere at du vil like!


skjørost rørosmeieriet tradisjonsost proteinrik treningsmat

 

 

Her lærer du å steke skjørost som sunt og proteinrikt alternativ til kjøttdeig.

 

Prøv, jeg lover at du ikke blir skuffet! For treningsglade folk er dette midt i blinken.

 

Oppskrift på pasta med skjørost.


skjørost rørosmeieriet tradisjonsost proteinrik treningsmat

 

 

En luksusdessert med skjørost. Ikke vanskelig å lage, heller!

 

Her er oppskriften på det som kan bli din spesielle avslutning på et bedre måltid.

Write a comment

Comments: 9
 • #1

  Jan Peter (Thursday, 18 February 2016 09:09)

  Roquefort har vel Beskyttet geografisk opprinnelse og ikke betegnelse?

 • #2

  Yngve Ekern (Thursday, 18 February 2016 10:03)

  Det som der heter POD. Protected Designation of Origin.

 • #3

  Marita (Thursday, 18 February 2016 10:33)

  La du ut linken på den desserten nederst ?

 • #4

  Yngve Ekern (Thursday, 18 February 2016 10:35)

  Ja. Akkurat nå! Den er kjempegod.

 • #5

  Marita (Thursday, 18 February 2016 10:50)

  Jupp, der kom den og ser at den ser veldig bra ut:-)

 • #6

  Reidun Haavik (Thursday, 18 February 2016 17:40)

  Men den er vel fremdeles laget av kumelk? Har man allergi eller intoleranse for melkesukker og melkeprotein så er det vel det samme med denne osten og eller?

 • #7

  Vildana (Thursday, 18 February 2016 17:49)

  Du kan lage eggerøret med den osten. Smaker veldig godt.

 • #8

  Eli Bjørgård (Thursday, 18 February 2016 18:07)

  Hei!
  Prøv den som dessert med Rørosrømme og litt sukker på. Slager i barndommen på setra... og også hjemme.
  Mamma lagde skjørosten selv.

 • #9

  Eirin (Tuesday, 23 February 2016 11:43)

  Hei!
  Hvordan kommer osten ut i forhold til kjøtt med tanke på miljøhensyn?