Aspargeskrem med dillolje og posjert vaktelegg

Mer stilfull forrett er det vanskelig å komme opp med. Men vanskelig å lage er den ikke. (Og særlig ikke om du bytter ut de posjerte vakteleggene med halve litt bløtkokte egg!)

 

Du trenger en stavmikser eller en blender.

Vaktelegg får du i kjedebutikker med stort utvalg og i delikatessebutikker. Et båt av vanlig kokt egg passer også fint.

 

2 bunter grønn asparges

1 liten potte frisk dill

ca 2 dl olivenolje

1 fedd hvitløk

1/2 liter helmelk (som skal brukes til flere ting!)

4 vaktelegg

1 ss hvit eddik

salt, pepper

 

  • Plukk dilltoppene og kjør det sammen med olje til en grønnskimrende væske, i blender eller med stavmikser. Sett til side. 
  • Skjær av de nederste to centimetrene av aspargesene. De skal i bøtta for matavfall. Skjær så av selve toppene. Det som er igjen av topper og stilker skal nå kokes lett. Toppene som de er, stilkene, i grovere biter, sammen med hvitløksfeddet, grovhakket. Kok i tre minutter og ta ut toppene. Ta også ut noen av stilkbitene og grovhakk dem, de skal i oljen til slutt.
  • Kok resten med mesteparten av melken og noen dillstilker som er renset for selve dilltjafset, i rundt 15 minutter. Kjør dette til en puré med blender eller stavmikser. Ha dette over i en kjele og kok opp igjen. Smak til med salt og pepper.
  • Ha i mer melk - kald! - og kjør det til en skummende, igjen med stavmikser eller i blender.
  • Kok opp vann til vakteleggene i en kjele. Ha i eddik. Rør i vannet slik at du får en malstrøm som snurrer rundt i kjelen. Knekk så eggene, to og to, oppi vannet. Da vil de samle seg som to kladder i midten. Ta dem ut med en hullsleiv eller noe etter et par minutter, når de virker noenlunde bløtkokte inni.
  • Fordel aspargeskremen på tallerkener. Ha på dilloljen med litt hakket aspargesstilk, som vil skille seg pent rundt kantene. Legg på egget, enten det er posjert vaktelegg eller båter av vanlig kokt egg til slutt. Server med et smil.

 

Write a comment

Comments: 0