Kommentarer


Derfor nekter jeg å kjøpe svensk kylling

 

Selv en matekspert kan innrømme det: Ok, jeg drar på Harryhandel. Men svensk kjøtt kjøper jeg ikke. Det er det gode grunner til.

 

Akkurat nå ruller en ny skandale gjennom svensk kyllingindustri: Kronfågel (selve kronjuvelen i kyllingmarkedet) er gjennomdynket av magesjau-bakterien campolybakter. 

 

Jeg spyr, også fordi svenske produsenter ikke setter dyrevelferd særlig høyt.

 

Read More 0 Comments

Stang ut om mål for økologisk mat

økologisk mat økogris økologisk mål

 

Likhet mellom kvinner og menn? Likhet mellom raser? Et klimamål som kan redde oss fra katastrofe? Vi har satt oss for hårete mål - så da bare dropper vi dem. Sånn snakker norske politikere seg nå bort fra målene våre om økologisk mat.

 

«Vi gir opp målene damer! Det er urealistisk at dere blir helt likestilte. Så bare blås i målene.» 

 

Det er utenkelig at en politiker ville sagt noe sånt om om vår offentlige målsetting for kvinneandel i stell og styre. Her ser jeg øko-utviklingen i en sammenheng.

 

Read More 0 Comments

Slik kan Svanemerket bli en engel med skit på vingan

svanemerket miljømerking

 

 

Beklager den litt bedritne tittelen, men jeg kunne ikke dy meg. For her handler det om status og penger, og da kan spillet fort bli litt skittent.

 

Nå skal altså butikkjedene få grønnvaske seg. For første gang skal en hel kjede kunne få Svanemerket - og bli offisielt stemplet som miljøvennlig.

 

Det er en nyhet som gir grunn til å rope hurra! Samtidig er det historiske årsaker til at vi også bør tenke tilbake på da Grandiosaen fikk sunnhetsmerket Nøkkelhullet. Grandis er jo ikke helsekost.

 

Read More 0 Comments

Du vil ha sprø svor. Da er det lurt å lese her om HVORFOR den blir sprø.

Som svoren fan av sprøtt purkeskinn har jeg ett godt råd: Les dette nøye, for steking av ribbe er både vitenskap og voodoo.

 

Kan du klare det? Klart du kan!

 

Særlig når du vet vet HVORFOR grisens hud ekspanderer og blir knasende porøs.

Read More 0 Comments

10 utsøkte matgaver til jul, pluss en fæl

 

Noe som kan drikkes eller tygges! Det er mitt fromme gaveønske i år. Men en spesialitet bør det være.

 

Ingen blir gladere av gaver enn folk om er glade i mat. Vi matglade folk er rett og slett en gave til alle givere. 

 

«Til og fra»-lapper tar vi ikke alltid så nøye. Vi gaper opp for det vi får, og tar gjerne en liten smak av det vi gir bort også.

 

Read More 0 Comments

Så ustilig var priskrigen i fjor

 

Jeeesuz! Nå ser det jammen ut til at freden senker seg over julehandelen. Butikkene har bestemt seg for å droppe priskrigen i år.

 

Sies det fra bransjehold, da. Kan vi stole på dem? Vi får se, sier nå jeg. Men vil vi egentlig ha ribbe på størrelse med en bildør for en skarve femtilapp?

Read More 0 Comments

Da den store krisen hjemsøkte vårt land

 

Det virker som en annen verden. Men bare gjennom uredd åpenhet kan vi bearbeide traumene fra 2011.

 

Det er fem år siden nå. Kortidshukommelsen vår er kanskje dårlig, som et resultat av den digitale informasjonsflommen. La oss derfor ta en kikk i bakspeilet, og gjenoppleve den forferdelige førjulstiden i 2011.

Read More 1 Comments

Hvordan man produserer mat og faren for å havne i krig. Det er en farlig sammenheng der.

 

Mat og klima. Mat og krig.

Mat og flyktningekrise.

 

Dette kan virke litt søkt, men følg med:

 

Hva skal vi med lufta full av F35 hvis det ikke er nok mat til dem som bor på bakken? 

 

 

  

 

Read More 1 Comments

Gresskar: Må alt i dass?

gresskar suppe oppskrift

 

Det er dette som gir grøssen: I helgen går tonnevis med gresskarkjøtt i dass.

 

For fem år siden kjøpte vi omtrent 250 tonn gresskar til halloween. I år er salget beregnet til å nærme seg 1000 tonn.

 

Rett i søpla med det! Nei, forresten - her har jeg et bedre forslag.

Read More 0 Comments

Norsk mat er dønn bra - det er dokumentert

 

Er vi helt maniske, vi som maser om norsk mat og trygg mat? Vi som på død og liv vil ha hjemmeavlede heilnorske råvarer, er det sikkert at vi ikke er på feil jorde?

 

Jeg har fått voksenopplæring. En øyeåpner! Og et hakeslepp!

 

Du vil ikke tro - og det mener jeg! - hvor mye bevis en vanlig bonde må legge fram for at vi skal stemple den norske maten som best.

Read More 3 Comments

10 råd til deg som vil ha mest ut av julebordet

 

Det er amatørenes inntogsmarsj. I store firmaer går det greit, alt er planlagt. Det er de mindre firmaene som i ukene fremover sprer skrekk - og etterlengtede penger, da! - i restaurantverdenen.

Read More 0 Comments

Reinkjøtt: Det er rein drift

 

Dette er drømmen som vekker ur-instinktet mitt til live.

 

Nå er det endelig fersk reinsdyrkjøtt i butikkene, etter mange år med bare frossent skav og vanlige steker å få. 

 

Her viser jeg hvordan også fileter kan lages på det magiske viset - sånn at det smaker av ”blodets hvisken og benpipernes bøn, hele det ubevidste sjæleliv”, som salige Hamsun skrev.

Read More 0 Comments

Slik får du et bedre liv uten denne

 

Dropp 54-gradersmålet, og slipp gnålet. Du får et like godt klima rundt spisebordet, og ikke minst på kjøkkenet, hvis du lager måltidet stykkevis og delt. Altså i en idiotsikker gryte.

 

Det er gode grunner til at misjonærene i Afrika ble kokt i gryter, ikke helstekt eller wokket.

 

Her får du høstens beste oppskrift på lam og sau: Tradisjon på moderne vis!

 

Read More 0 Comments

5 grunner til at denne flisa gjør maten din bedre

oumph soya kjøtt alternativ

 

Nå går det vegen! Butikkjedene kappes om å fylle hyllene med alternativer til kjøtt. Vi får vegger av veggismat.

 

I den nå viltvoksende vegetasjonen av nyheter er «lurekjøttet» Oumph! noe å tygge på. 

 

Den ser kanskje ikke så lovende ut - men holder alt!

 

Read More 0 Comments

Mitt liv som krabbemorder

krabbe smerte koking krabbesuppe

 

Jeg har gjort mye som er på kanten. Men bare én eneste gang er jeg blitt anmeldt til politiet. 

 

Her er den hysteriske historien om da jeg ble anmeldt for - av alle ting - dyreplageri.

 

Men det jeg egentlig vil si er: Det er NÅ på høsten vi skal ha krabbefest!

 

Read More 0 Comments

Sleip fisk tar kaka

 

Vil du ha napp, må du lage dine egne fiskekaker.

 

For sånn er det: Selv fiskekaker som skryter av å inneholde mye torsk og hyse kan i virkeligheten være mye fiskeslafs som nesten ikke kan kalles fisk. 

 

Gudskjelov er det fryktelig lett - og tilfredsstillende! - å lage sine egne kaker.

Read More 0 Comments

Plommesprit som er sterk nok

plommelikør plommer oppskrift

 

Det er fint å være høy på pære, men ingenting er deiligere enn å være skikkelig plommestein.

 

Her er oppskriften på min utmerkede plommelikør, årets hit. Den bør du lage. Da blir du populær.

 

Men dette sier jeg: Ikke lag sprit med bulmeurt! Ikke tenk på det engang. Det gjorde nemlig jeg.

 

Read More 0 Comments

Dyrevelferd: Et nytt merke du bør merke deg

 

Vil du spise dyr som som er blitt vist respekt? 

 

Nå blir det endelig lettere å velge.

 

Dyrevernere har laget en egen merkeordning for mat fra dyr som har hatt det godt. 

 

Dette er det du skal legge merke til!

 

Read More 9 Comments

En gripende historie om bier og pøbler

Det var til å grine av. Men så skjedde underet.

 

I morgen tidlig skal jeg lede et seminar om hvor avhengige vi er av bier og pollinering. I kveld, under forberedelsen til det, blir jeg hjemsøkt av denne jævlige historien:

 

Harald ble utsatt for meningsløshet da 60 000 bier ble drept. Likevel fant han en mening i det.

 

Read More 0 Comments

Dette er triksene for å få den beste hotellfrokosten

frokost hotell eggerøre

 

Du vil ikke være en buffet-bøffel.

 

Du vil ikke være et miljøsvin.

 

Her er de 10 bud du må følge når du spiser frokost på hotell.

 

Det første er at du må sette deg i respekt med et glass juice.

Read More 0 Comments

Her er grunnen til at glade griser smaker best

Dette er en gris jeg har møtt, hjemme på en helt vanlig norsk gård.

 

I butikken er valget vårt: 

 

  • Vil vi spise en gris som har levd i en binge av betong, med bare 0,8 m2 å leve på? 
  • Eller vil vi ha en gris som har løpt ute i skog og mark, med over 200 m2 å boltre seg på?
  • En som har vært fange, eller en som har fått leve ut sitt liv?

 

 

 

Read More 3 Comments

Butikkslakteren som vet hva du vil ha

butikkslakter grill oppskrifter tips
Beate Næraa Johansen, min lokale butikk-engel.

Du rusler formålsløst rundt i butikken. Glaner tomt på fulle hyller. Hva skal du trylle frem på en sommerdag som denne?

 

Du vil jo så gjerne være kreativ og kul ved komfyren. Men det er ikke SÅ lett.

 

Da ser du din reddende engel. «Butikkslakter» står det brodert på den hvite jakken. 

 

Henne er det lov å spørre, nemlig! Butikkslaktere er folk som faktisk kan lage mat, og de vil hjelpe deg. 

Read More 0 Comments

Ferie i Norge? Nå er det lett å finne de lokale matopplevelsene.

Foto: Fredrik Solstad
Foto: Fredrik Solstad

 

Noe må vi jo finne på, vi som ferierer i Norge! Dette skal vi gjøre til en sport i sommer: Spise mest mulig lokalmat. 

 

Hvor mange spesialiteter kan du samle på og krysse av som «JEPP! DEN HAR JEG SMAKT!»?

 

Vi kan gå målrettet til verks: Du kan faktisk følge et kart som viser deg hvor godbitene er, samme hvor du er i vårt land. Fjell og fjord og hipp hurra - her er smaken av Norge!

 

Read More 0 Comments

Engangsgrillene må vekk. Her er 3 miljø-råd om matlaging i parken.

engangsgrill miljø

 

Nå har vi snakket om forbud mot engangsgrill i 20 år! Og på de årene har salget av dem økt til 1,2 millioner griller på en sommer.

 

Bare i Oslos parker samles det inn rundt 50 tonn engangsgriller, etter at de har svidd av gress og laget sur stemning. Jeg spår at å spre røyk fra en miljøfiendtlig engangsgrill snart blir like uakseptabelt som å røyke på trikken.

 

Her er mine tre favoritter for utendørs matlaging, som alle innebærer overgang til mer klimavennlig gass.

 

Read More 0 Comments

Vi som svikter landet vårt?

 

Ja, jeg elsker dette landet. Ikke bare Norge, nasjonen. Men landet, i betydningen landbruket, som gir oss trygg mat. 

 

Det har vært en rar 17. mai. Det er med klump i halsen jeg har sett flaggingen og feiringen av landet vårt, Grunnloven og det hele. Klumpen skyldes nasjonalfølelse. Ja. Men på en litt annen måte enn den vanlige.

 

I pinse-fridagene er det skjedd alvorlige ting av betydning for hva vi skal spise og hvordan landet vårt skal se ut. Jeg sikter til det såkalte landbruksoppgjøret, ja. Det som er skjedd der gjør meg utrygg.

 

Read More 2 Comments

Derfor er det ville helvete i landbruket akkurat nå

landbruksoppgjør jordbruksoppgjør landbrukspolitikk bondelag småbrukarlag

 

«Legitimere» er ordet du må kunne. Og "innretning".

 

Nå er det alle mot alle. Bonde står mot bonde, liten står mot stor. Men alle står «i møkka». 

 

Det er dramatiske dager. Aldri har det såkalte landbruksoppgjøret vært diskutert av så mange, fordi vi er stadig flere mat- og miljøbevisste folk her i landet.

Read More 0 Comments

Ketsjup skal lages hjemme!

hjemmelaget ketsjup oppskrift idun

 

 

 

Derfor lager vi vår egen ketsjup. Hjemme, med bokstomater, sukker og eddik. Enkelt! Come on, catch up!

 

Read More 0 Comments

Blodappelsin - navnet vi ikke lenger tør å bruke. Så la oss finne et nytt!

Blodappelsiner oppskrift

 

De er ekstra gode. De er perfekte påskeappelsiner. De er i sesong akkurat nå.

 

Det er så bleikt at vi ikke lenger kaller dem sitt egentlige navn: BLODAPPELSINER!

 

Ok, siden navnet ble forandret til RØDE APPELSINER har vi kjøpt dobbelt så mange av dem. Men det er så blodfattig! La oss finne et bedre navn, som en morsom påske-dugnad.

 

Read More 0 Comments

Denne historiske fredsavtalen mellom bønder gir oss mer økologisk mat

Christopher, Casper og Sigve har mer innflytelse enn de aner.
Christopher, Casper og Sigve har mer innflytelse enn de aner.

 

Hei! Disse gutta i gata har noe viktig å fortelle gubbene blant bønder.

 

De sier noe som bidrar til at det endelig er slutt på uvennskapet mellom økobønder og vanlige bønder. 

 

Etter en to dagers inspirasjons-happening denne uken er det klart for et stort offisielt løft for den økologiske maten. 

 

Nye generasjoner vil bidra til å redde hele den norske matproduksjonen. Intet mindre.

 

Read More 0 Comments

Stortinget: Bikkjeslagsmål om pizza. Men ikke si det til noen!

stortingsrestauranten stortinget 150 år kjøttfrie dager fredagspizza

 

All mat i denne sal!

 

Stortinget feirer 150 år akkurat nå. Og der er det spist mye rart. Og drukket, åjada.

 

Men hysj!I I Stortingsrestauranten er det absolutt referatforbud. Instruksen til våre folkevalgte er: Hold tåta! Det er forbudt å si noe om hva det snakkes om rundt bordene. Men jeg vet...

 

Kan du gjette hvem av politikerne som er sleipest når det gjelder å trenge seg frem for å slå kloa i midtststykkene av fredagspizzaen?

 

Read More 0 Comments

Denne magiske osten kan du bruke istedet for kjøttdeig! Den heter skjørost.

Skjørost rorosmeieriet tradisjonsost proteinrik treningsmat

Er jeg blitt gal? Skjør i hodet? Nei, men det er helt sprøtt hvor kul den er, denne osten. Skjørost er navnet. Den er så oppsiktsvekkende at du kan bytte ut kjøttdeig med den - i vanlig matlaging. 

 

Den ur-gamle ostetypen, ikke ulik en cottage cheese, er en protein-bombe. Som skapt for oss som vil ha sunn og miljøvennlig mat.

 

At Skjørost fra Rørostraktene denne uken fikk merket Beskyttet geografisk betegnelse, akkurat som Roquefort, er ingen bombe.

Read More 9 Comments

Andelslandbruk. Den nye mat- og miljøbevegelsen. 

Read More 0 Comments

Maten vår kommer fra bondegårder. Da går det vel an å forvente at folk vet bittelitt om landbruk?

Matsikkerhet mattrygghet landbrukspolitikk dyrevelferd toll

 

 

Bare 3 % av landet vårt er dyrkbar mark. 62 % av det vi spiser kommer ikke fra Norge. Kan jeg forlange at folk vet slike grunnleggende ting om hvordan maten vår blir til?

 

Hilsen plageånd i middagsselskaper. 

 

Her er fem begreper alle som spiser mat burde kjenne betydningen av.

Read More 7 Comments

Er det øko-fiffen som styrer butikken?

aurdal økologisk lokalmat ragna kronstad yngve ekern

 

Vi handler ikke lokalmat og økologisk for å flotte oss. Vi er mange som også bryr oss om at maten skal være trygg, og at den skal komme lokalsamfunn og bønder til gode.

 

Det skriver Ragna Kronstad som min første gjesteblogger. Med urban bakgrunn i asfalt-Oslo har hun jobbet i ulike landbruksorganisasjoner, men har nå utdannet seg til økobonde.

 

Min favorittbudeie bør du også lese på hennes egen blogg: ragnakronstad.no

Read More 0 Comments

Hva vil vi ha? Norsk håndverksøl!

Norsk håndtverksøl kinn bryggeri

 

 

 

 

 

DET ER NORGE SOM ER BRA. Det er Norge som er best, i alle fall når vi heller i oss øl fra de nye norske småbryggeriene..

 

Polet har hatt vareopptelling for 2015, og av de 200 mest solgte øllene var 115 norske. Blant de 20 mest solgte var 12 norske. Blant 5 på topp inntok Kinn bryggeris Vestkyst en 4. plass. Skål for det!

 

Read More 0 Comments

TORO fyller 70 - med tomatsuppen som ødela oss

hjemmelaget tomatsuppe toro supper

TORO FEIRER 70: Hurra for deg som fyller ditt år - og fyller våre mager med posesuppe og prompepulver.

 

Det er en merkedag av dimensjoner. 

 

I dag for 70 år siden - den 8. januar 1946 - ble Toro registrert som varemerke. I 2016 leverer Toro oss ca 15. 000 tonn med mat i året, i rundt 130 millioner poser.

 

Det er en sorgens dag.

Read More 8 Comments

Derfor virker ikke matoppskriftene!

Det handler om kokker og klokker.

 

 

Hva er det med dem? Lager de mat raskere enn sin egen skygge, eller har de bare ikke lært seg klokka?

 

Hvor store er spiseskjeene deres? Er 200 grader nøyaktig 200 grader?

 

Her er svarene.

Read More 0 Comments

Hamburger: Overklassematen som ble underklassemat.

Du kan kjøre bil i 25 kilometer for klimautslippet som tilsvarer at du hiver i deg en hamburger.

 

Men blås i det nå! I programmet Tidenes morgen i NRK P13 fortalte jeg i morges den spennende historien om hvordan hamburgeren ble til.

 

Tysk kvalitet? Ikke slik vi kjenner burgeren i dag.

 

Hos meg på nettet får du mer: En eksepsjonelt kul oppskrift!

Read More 4 Comments

Reinkjøtt med rein samvittighet

Reinkjøtt reinsdyr

Hittil har mye av reindriften i Norge vært en pøl av feilslått minoritetspolitikk og famlende næringspolitikk, en smørje av overgrep og mindreverdighetskomplekser.

Jeg legger til: Dyreplageri. Og kriminalitet.

Nå ønsker jeg den nye leverandøren Finnmark Rein velkommen i hyllene på Meny.

Dette skal jeg spise på nyttårsaften!

Read More 9 Comments

Velkommen til Jon Georg Dale!

Jon Georg Dale landbruksminister

Sist gang vi fikk ny landbruksminister var det mildt sagt dårlig stemning på statsrådens kontor. Den nye, FrPs Jon Georg Dale, møtes nok med litt mer respekt enn forgjengeren Sylvi Listhaug.

 

Jeg møter ham med håp om forbedring - og en link til en viktig artikkel du også bør lese.

Read More

Kjeks og singelliv: Hjemmelaget knekkebrød

En helt sprø gave: Hjemmelagede knekkebrød. Det er så enkelt å lage dem. Også så mandig, da gitt!

 

Jeg er ikke dum som et brød. Men når jeg faktisk står her og baker knekkebrød, så er jeg ikke mindre kar enn at tanken slår meg: Er jeg nå blitt fullstendig avmaskulinisert? Et offer for vaginalstatens snikende innskrenkning av alle maskuline verdier?!

 

Neida! Ikke i det he-e-ele tatt. Det kan føles som en ut-av-mannekroppen-opplevelse, men egentlig er det tøft. Drittøft. Særlig når jeg pakker stabler av knekkebrød pent inn i rødt bånd med sløyfe.

Read More 0 Comments

Jeg har fått nøff av billig ribbe!

En handlekurv full av julemat, og en kassalapp som viste at det kostet under 50-lappen! Tilsammen!

 

Vi var flere som ble skamfulle da VG denne uken presenterte saken.

 

Når ribba koster 14,90 synes noen det bidrar til julestemning. Men vi er flere som synes denne prisen bare bidrar til grisedårlig stemning.

Read More 7 Comments

Lakris i mat? Godt. Overraskende godt!

Lakris i mat? Er du sjuk? Nei, her er tre oppskrifter på lakris slik du aldri har smakt det før. Med is, ikke så rart: Lakr-is. Med sjokolade. Og med skalldyr!

 

Lakris får ikke bare tungen til å krølle seg. Den får også hjertet til å slå fortere.

 

Lakrisbuskene blomstrer i fjellområder med mellom 25 og 40 grader i luften. Det er et under at de rynkete knortekjeppene makter å blomstre.


Alle som bor der gleder seg – i omtrent ett minutt, før de skjærer dem ned og kapper opp røttene, hiver dem på eselet og drar til nærmeste tettsted.

Read More 0 Comments

Bak turistfasaden får du den beste maten og møter de beste menneskene

Jeg møtte ham tilfeldig på stranda, i landsbyen Jambiani på Zanzibar. Han hadde kokkelue på hodet, og noen krøllete visittkort i hånden. Snart skulle jeg spise mat fra den verste komfyren jeg noen gang har sett.

 

Men viktigere: Snart skulle han lære meg hvordan ekte afrikansk mat kan smake. Sånn mat som vi aldri får i turistmaskinene, enten det er i Afrika, Asia eller Sør-Amerika. Sånn mat som får deg til å kjenne at du lever, sånn mat du får nye venner av.


Captain Cook, som egentlig heter Chanja, likner mange andre restaurantfolk som på strendene rundt i verden fisker etter gjester til sin små bortgjemte spisesteder.

Read More 0 Comments

Kjenner du kalkunen? Den som kan fly?

Kalkunen har grunn til å være en angry bird. De billigste fuglene flyr ikke høyt her i livet, og serveres knusktørre i kjøttet når de er døde.

 

Med tørrstekte bryst kan vi trekke på skuldrene. Helle på rikelig saus med et flir. Men det er en respektløs latter. Her kan du lese om hva slags kul fugl kalkunen egentlig er.

 

Tørrstekt kalkun fører gjerne til tørre vitser. Men hvem er det vi ler av? Har noen av oss tatt seg bryet med å sjekke ut hvordan den dødes liv faktisk var?

 

Jeg synes det er på tide å hilse. Goble-goble? Hei på deg!

Read More 0 Comments