Nå kan vi endelig roe oss!

nypoteter oppskrifter israelske poteter fløtegratinerte bakte

Ventetida er over. Hurra!

 

Etter ukevis med bare importerte - og fullstendig impotente! - poteter er de endelig i butikkene: Nypoteter fra selveste Pottitlandet.

 

De er morsommere enn Nytt på nytt, men nypoteter kan også fornye seg. Les og lær her.

Her kommer sommer'n!

Jada, jeg vet at nå er også de norske jordbærene her. Ære være dem! Men vi skal ikke glemme go'-potetene.

 

Det har seg altså sånn, at norske poteter blir lagret og spist gjennom hele vinteren. Poteten er helt utrolig når det gjelder å holde ut en trist, mørk og kald tilværelse.

 

Men de kan ikke lagres i uendelige mengder i uendelig tid. På senvinteren eller forsommeren er det slutt på herligheten.

 

I den uutholdelige ventetiden risikerer de av oss som ikke leser nøye nok på potetposene å stå der med poteter fra for eksempel Israel. Og det vil vi jo egentlig ikke (av flere grunner).

nypoteter oppskrifter sardiner tapas
Smaken av nypotet er nok i seg selv. Men vil du servere dem som tapas er det bare å åpne en boks med sardiner eller ansjos. Litt rødløk kokt i vann med en skvett rødvinseddik, og gressløk på toppen gjør dette til en herlig liten rett.

Kjenn denne ettersmaken 'a folkens!

Nå skal jeg bare glemme amandine, cherie og alle de andre liksom-søte småpotetene som byr seg frem i butikkene. For oss som virkelig dyrker, i betydningen tilber, norske poteter er det nå opplevelser å hente.

 

Og det er NÅ opplevelsene kan smakes. Sesongen er fra sankthans og litt uti august. I år har det vært et ekstra gunstig klima for potetene, så du finner dem allerede denne uka.

 

De kalles bare nypoteter, men har da navn de også, akkurat som Beate. De røde heter for eksempel Juno og Rutt, de gule bærer navn som Solist og Arielle.

 

  • (Beate er forresten en gammel tante-potet som nå er på vei til å presses ut av de nye søtingene. Dersom det skjer, ser jeg for meg et gripende farvel: Ingen la ned blomster da Beate gikk i jorden, etter 40 års tjeneste som hverdagspotet. Nei, gikk i jorden blir litt feil å si, det er jo snakk om at hun ikke lenger kommer opp av jorden!)

 

«Mmm. Denne var litt nøtteaktig i ettersmaken!» Sånn snakk, inspirert av vinkjennere, kan de som spiser middag med meg risikere å høre i disse dager. 

 

Særlig når jeg snakker om Norges dyreste og beste småpoteter. De trylles fram av av ekteparet på bildet her, og dem kan du lese mer om lenger ned.

Nypoteter oppskrifter svanepoteter
Yai! Ekteparet Dag Fredrik Eftedal og Maria Aker Eftedal har delikatesser på gang.

Hva med lille meg? Er jeg ikke deilig?

Det er mange av oss som nå synes det er uoversiktlig i potethyllene. Det ser ut som alle slåss mot alle. Og noen poteter er så små at man må bruke forstørrelsesglass for i det hele tatt å se dem.

 

Det er omtrent ti år siden at poteter plutselig skulle være så yndige. Små søtinger bød seg frem på rekke og rad, gjerne langreist fra Frankrike og anbefalt av kokker: Hei, jeg heter Cherie! Er jeg ikke delikat? Jeg heter Amandine, kan jeg få bli med deg hjem?

 

  • Dette skjedde på en tid da den fordømte lavkarbo-trenden oppstod. Man blir liksom feit av å spise poteter. Men ikke for det, potetene hadde lenge blitt skjøvet ut av tallerkenene av pastaen og risen. 

I kampen om kokevannet, altså striden om å bli løftet opp i handlekurvene våre, bør norske nypoteter seire. Det er kanskje feil å kalle de små for barnesoldater i en nasjonal frigjøring. Men pytt, der skrev jeg det jo!

nypoteter oppskrift svanepotet gourmetpotet
I lystette pappkasser, slik at de ikke blir grønne. Dette er antakelig de beste potetene.

Kortreiste og kortvokste - og ikke gasset med gift

Mine damer og herrer: La meg presentere potetene som regnes blant vårt lille lands beste - og dyreste. Tatt-a-raa! 

 

Sandholt & Eftedals poteter. Du finner dem i butikker som satser på høy kvalitet. Restaurantbransjens utgave kalles Svanepotet, og er på menyen hos de beste.

 

Det trekker ikke ned at disse potetene - som de eneste knollene i landet - kan smykke seg med merket Spesialitet, utdelt av en fagjury nedsatt av stiftelsen Matmerk.

 

  • Nå skal jeg ikke bli ufin mot de franske potetene, men jeg bare nevner det: For to år siden ble det oppstuss da Bioforsk på oppdrag fra Mattilsynet fastslo at de franske småpotetene blir gasset med det «mulig kreftfremkallende» middelet klorprofran.
  • Og jeg bare nevnet dette også: En norskprodusert potet skaper bare halvparten så mye utslipp av klimagass som den importerte.
  • Ha også dette i tankene: I 2010 spiste vi rekordlave 23 kilo poteter hver. En halvering på 10 år. Så det er kanskje greit at de vi spiser er norske spesialiteter?
nypoteter oppskrift svanepotet gourmetpotet
Det blir mange i en liten håndfull! Og de er vel verd 50 kroner kiloen.

Til forskjell fra flere andre småpoteter, som er vanlige potebælinger som bare ikke har vokst seg ferdige ennå, er disse potetene virkelig små, av sorten Folva.

Hvordan kokes poteter? Det er IKKE et dumt spørsmål!

Svaret er akkurat passe. Og for nypoteter dreier det seg om rundt 10 minutter. Du må kjenne etter med en gaffel om de er møre. For de omtalte gourmetpotetene her, er koketiden 5 minutter. Fast food!

 

Godt med salt i kokevannet, så er det bare godt smør og litt gressløk som mangler for at høytidsstemningen er der.

 

Og skulle du noengang lure (jeg sier det fordi mange spør!) på hvilke andre poteter som gjør seg best til hva, så finner du svaret her:

 

  • SÅKALT MELNE POTETER egner seg best til ovnsbaking og potetmos. Det er sorter som Kerrs Pink og Pimpernell, samt de litt mer eksklusive Gulløye og Ringerikspotet.
  • SÅKALT KOKFASTE POTETER er selvfølgelig til å kokes, men er også typen du skal bruke til fløtegratinering og potetsalat. Dette er sorter som Laila, Beate og Asterix.

ramsløk oppskrift pesto

Write a comment

Comments: 0