Jeg er så kry: Posjert egg med «saltstenger» av butterdeig

posjert egg butterdeig salt frokost økologisk yngve ekern søndagsfrokost

 

 

 

 

Den hellige helgefrokosten kan piffes opp med «skjeer» laget av butterdeig.

 

Har du sett noe så kult? Det er så lett når du følger min enkle anvisning.

Alle burde vite hvordan man posjerer egg! Oppskriften er enkel.

Helt ærlig: Jeg er kjempekry av denne artig-varianten her. Posjert egg, altså kokt forsiktig uten skall, er en deilig klassiker med helt flytende plomme. Og spist med godt saltede og spiselige ”skjeer” blir det fest til frokost.

 

Egg til posjering må være ferske, ellers flyter hviten for fort og for mye utover. Litt eddik i vannet bidrar til at det stivner fortere. Malstrøm i kokkevannet bidrar til at det holder seg sammen.

 

4 økologiske egg

2 plater butterdeig, tint

1 ekstra egg til pensling

½ ts paprikapulver

¼ ts chilipulver

1 kork hvit eddik

 

  • Pisk sammen det ekstra egget, rør inn paprika og chili.
  • Kjevle butterdeigflakene litt ut, skjær dem i litt trekantede strimler, slik at de er bredere i den ene enden. Bruk en gaffel og prikk deigen i den brede enden. Dette for at denne delen ikke skal heve så mye, slik at de blir liknende skjeer. 
  • Pensle på eggeblandingen, strø godt med maldonsalt eller annet godt salt på. Stek i ovn på 200 grader i rundt.
  • Ha godt med vann i en vid kjele, ha i eddiken og kok opp. Bruk en sleiv til å røre i en sirkel langs ytterkanten av kjelen, slik at vannes dras sammen i en malstrøm. Knekk egget forsiktig oppi, rett over vannet, slik at det følger med strømmen mot midten. Bruk en sleiv til å hjelpe hviten til å holde seg samlet om plommen. 
  • Du kan også knekke egget forsiktig i en liten kopp, ett om gangen og så senke koppen varsomt ned i kokevannet. Uansett, ikke posjer flere enn ett egg om gangen dersom du lager malstrøm. Med stille vann kan du ha i tre, hvis du er tøff.  Vannet skal ikke fosskoke, bare simre. Litt avhengig av størrelse er de ferdige etter knapt fire minutter.

 

Server på små asjetter, med to saltstenger til hver.

 

Rett før servering, tar du en skikkelig skarp kniv og lager et pent keisersnitt slik at plommen forløses.

 

Lyst til å bli enda mer kry av deg selv? Les her om hvor kul (og tiltrekkende!) man blir av å lage sine egne knekkebrød. Med link til oppskrift.

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    andreas (Tuesday, 02 February 2016 08:59)

    Oi, den var ikke dum!