Slik skal du koke grønn asparges

norsk asparges oppskrift

 

Råvaren er bra. Du kan være dårlig.

 

Det beste er om du følger rådene her.

 

Husk: Dette handler om grønn asparges. De hvite er en annen skål, og skal for eksempel kokes i dobbelt så lang tid.

 

Et av flere tips: At asparges skal kokes stående - helst i spesielle og dyre aspargeskjeler - er bare tull.

 • Den aller nederste delen av aspargesen skal bort, rett i komposten. Mange sier at du skal ta den grønne aspargesen og bøye den mellom to hender, da vil den automatisk knekke der det er naturlig å dele den. Usant. Da blir det til at du kaster alt for mye av herligheten.
 • Skjær av de nederste to centimetrene. Så kan du se nøyere på stilken. Der den litt lilla-aktige fargen går over i grønt, der går det et skille. Den øverste delen kan da kokes som en helhet. Noen sier at selve de knudrete toppene skal kappes av og kokes for seg. Nok en usannhet. Men hør her: De nederste delen, med topp og stang, kan godt skrelles hvis de er veldig tykke. Normal og jevn størrelse er det bare å koke i vei helhetlige, helt uten den skrellingen mange tror må til.
 • Her er grunnoppskriften på koking av grønn asparges: 

 

ca 15 asparges

1 liter vann

2 ss salt (oh, yes!)

1 ss sukker (yes, again!)

1 sitron

1 ss smør

 • Kok opp vannet med salt, sukker og sitron delt i båter. Kok aspargesen i ca 5 minutter, litt avhengig av tykkelsen. De skal ikke bli bløte, men bevare mye av sprøheten. Ta aspargesen ut av vannet og server dem i løpet av nye 5 minutter. Skal du ha dem i en salat som, må du avkjøle dem raskt i kaldt, rennende vann.

 

Write a comment

Comments: 2
 • #1

  atle (Saturday, 08 February 2020 17:56)

  Helt rått :-)

 • #2

  Bernt Haave (Saturday, 13 February 2021 16:14)

  Den nederste delen som jeg brekker av skjærer jeg i biter og koker i fløte. Når den er helt myk siler jeg fløten og bruker den som asparges krem.