Dette er ikke hasj, det er "lammekrydder"

 

Vi byfolk takker sauebøndene: Fint ska´re værra! Nå er alle lam blitt stjernelam eller gourmetlam, med fødselsattest fra dalstroka oppi gokk.

 

Rundt en million lam og et par hundre tusen sauer. Svopp opp i gryta med dem. 

 

I slutten av denne gladsaken får du tips om hvordan du får det beste ut av de beste, med en ingrediens så anti-gourmet at du kanskje vil vemmes. 

Vi har en stjernehimmel av ulldotter

25 millioner kilo kjøtt. Ikke dårlig! Ta en kikk i kjøledisken. Ikke lett å velge det beste stykket! 

 

Alle pakkene har hedersbetegnelser. Det er Lofotlam meg her og Hallingskarvetlam meg der, de aller hippeste har også merket Spesialitet.

 

Felles for langt over de fleste er at de er såkalte stjernelam. Det blir som om alle vi som slafser rundt fårikålbordet skulle kunne titulere oss popstjerner eller noe.

 

Inflasjon i tittelbruk? Nei, norske sauer - og sauebønder! - er bare blitt så bra at det er trangt på pallen.

 

  • Under slaktingen foregår det en utspekulert kvalitetsvurdering (med like utspekulerte måter å gi bøndene en ekstra slant for den mest utsøkte kjøttkvaliteten!).
  • For å kvalifisere til tittelen «stjernelam» skal slaktevekten normalt være minst 16,1 kilo, men bare med en nøye tilmålt mengde fett på skrotten. 
  • I høst er vektkravet satt ned med én kilo, for at ikke bønder skulle drøye med å pelle lammene ned fra fjellet.

 

(Vi byfolk starter jo lammesesongen tidligere og tildligere! Dette med lavere vekt er i tillegg bra for bønder med lettere raser, som gamalnorsk spælsau - så vet du det!)

 

lammecarre oppskrift

Vi spiser får lite!

I år 2000 var rundt 20 prosent av norske lam stjernelam. Nå ligger andelen på over 70 prosent. Og i tillegg kommer en kategori som kalles «gourmetlam», også med særlige krav til kvalitet.

 

Så de basker seg trøyte, sauebøndene våre. 

 

Til gjengjeld skylder vi å hive innpå mest mulig at de deilige dyrene, som i motsetning til griser og kyllinger faktisk kan spise det som gror i Norge. De hører naturlig hjemme her.

 

Derfor er det synd at vi sitter med et overskuddslager på rundt 2000 tonn kjøtt, i tillegg til at internasjonale handelsavtaler tvinger oss til å importere rundt 1000 tonn billigkjøtt.

 

Vi burde spise lam i grillsesongen også, ikke bare som påskemat og fårikål.

 

Derfor, kjære venner av god mat og norsk landbruk, her er mitt tips til å gjøre enda en vri på godteriet.

 

Kaffe avec!

Lammecarre med kaffe, honning og chili

lammecarre oppskrift ekern

4 stykker carré med 4-5 ribben på hver

4 ss honning

4 ss pulverkaffe

½ fedd hvitløk, finhakket

½ chili, finhakket

litt tørket timian

salt, pepper

 

  • Skrap ribbenene rene for fett og kjøtt, slik at bare filetstykket er igjen. Bruk en skarp kniv og lag ruter i fettet på oversiden. Dryss på litt salt og pepper.
  • Ha honning i en liten skål. Ha kaffen i en annen skål og løs den opp med en spiseskje kokende vann. Rør kruttkaffen ut i honningen sammen med finhakket hvitløk, finhakket chili og timian. Smør halvparten av det på kjøttet, også på sidene, og la det helst stå og marinere litt.
  • Legg stykkene i en ildfast form slik at de står med benene ned og kjøttet opp. Stek dem i ovn på omtrent 180 grader i en knapp halvtime, pensle på resten av marinaden og stek ferdig. Bruk termometer og si stopp når temperaturen nærmer seg 60 grader.  

Lettlagd lammeskank med tomat


Fårikål uten kål, med mye lammesmak

Write a comment

Comments: 0