Mat. Mennesker. Miljø.

yngve ekern blogg foredrag debattleder

Maten vi spiser betyr mye for oss, sosialt og helsemessig. Det vi spiser betyr også mye for miljøet og klimaet.


Gjennom 20 år som matjournalist i Aftenposten har jeg vært med på en spennende reise i matveien.
For rundt ti år siden kom en bølge av ny matinteresse. Det var da balsamicoeddiken ble den nye ketsjupen, og gutta begynte å bry seg om å mekke gourmetmat med dyre kniver.


«Hva i all verden er det riktig av oss å spise nå?» Det er vår tids store matspørsmål.


Den mistenkelige maten er rundt oss, stedig tettere på. Vi vet ikke alltid hvor, men vi vet at den er der.

  • Hvorfor sliter så mange med gluten?
  • Er det en fordel å gå for den økologiske gulroten, når myndighetene sier det egentlig er hipp som happ?
  • Hvor skummel er denne narasinen de fôrer kyllingene med?
  • Hvorfor er norsk kjøttproduksjon avhengig av importere soyaprotein fra Brasil?
  • Er det virkelig sant at de bruker hydrogenperoksid – hårblekingsmiddel! – på laksen for å bekjempe lus?

Matgleden, hvor ble det av den i alt mylderet?

 

Jo, det er matgleden jeg først og fremst dyrker her!

Oppskriftene du finner her er mine egne, utviklet gjennom år.

 

Det meste av maten er laget og fotografert hjemme på mitt kjøkken. Og spist av min familie og vennekrets!

 

Jeg understreker dette fordi at på de store matportalene er det ofte helt uklart hvem som faktisk har laget maten vi ser. Det gjør meg usikker på om oppskriftene faktisk vil virke.

 

Men matbloggerne, derimot, de stoler jeg på! For de har en personlig «kontrakt» med leserne, og de kan kontaktes direkte. Godt å være en av dem nå!

 

Etter at jeg startet min journalistiske karriere som «barnestjerne» i VG kom jeg til Aftenposten som 20-åring. Der jobbet jeg først i A-Magasinet, senere som rockjournalist, kulturjournalist, helgejournalist og nyhetsjournalist, i tillegg til å levere profilerte kommentarer om mat og landbruk.


Men det er matstoffet hjertet mitt virkelig har banket for. Matspaltene i helgeavisene ga meg mange trofaste følgere, og et utvalg artikler og oppskrifter er gitt ut i til sammen seks bøker.


Formidlingen av matglede – ofte ganske sprelsk, noen ganger direkte krakilsk i formen – har resultert i utmerkelser som Gullpennen og Årets matformidler.


Jeg har gitt ut flere kokebøker. Den siste er «Kjøttfrie dager» på Kagge forlag i 2012. I den forteller jeg og Hege Ulstein om hvordan vi i vår famile bestemte oss for å kutte ut kjøtt på hverdager. Grunnen til at vi valgte å kjøre «manda' hele uka» er hensynet til miljø og dyrevelferd.