Dritfrekk tenåring med stiv overleppe lærer deg å lage fish & chips

fish chips fisk panert pommes frites

 

 

Av all gatekjøkkenmat er fish & chips best. Og veien til det kulinariske Royal Albert Hall er ikke lang.

 

Her kan du lære triksene av min 15-årige sønn. Både hvordan du lager fisken perfekt, og hvordan du kan lykkes med å være en hoverende erkebritisk og dritfrekk tenåring.

«Not quite perfect. It isn’t, is it?» Tenåringssønnen min sto ved kjøkkenbenken og uttalte seg med britisk overklasse-forakt om hva han synes om min fish & chips. « Rather shitty. It is, isn’t it?»

 

«Hmm. I say.»

 

Fisken og potetstavene hadde jeg laget etter beste evne, sterkt inspirert av vår families nylige besøk i London. Men paneringen ble egentlig bare rør, en tykk deig.

 

Engelskmenn er ikke mye aktet rundt i verden for sine artistiske teknikker i matveien, men i denne retten ligger kanskje deres gastronomiske histories finest moment, forklarte sønne-duden med stiv overleppe.

 

Paneringen som gjør fish & chips til noe mer enn fiskepinner med pommes frites, skal være luftig, samtidig tynn og sprø. Det forklarte han med en guffen, nasal stemme.

 

Et annet og skremmende innblikk i britisk dannelse hadde guttungen også fått med seg under London-besøket: Opplysningen om at dronning Elizabeth  - på samme tid som selveste Shakespeare skrev sine berømte skuespill, faktisk! - tvang gjennom en lov i parlamentet som påla engelskmenn å spise fisk hver eneste onsdag, fredag og lørdag.

 

Straffen for ikke å spise opp fisken sin? Tre pund i bot, eller tre måneder i fangehullet, omtrent som det vi så i The Dungeons.  Og forklaringen bak det merkelige påbudet? Den forvorpne fyren som kaller seg min sønn hadde svaret på sitt eget spørsmål.

 

«You know. Fish and SHIPS,», forklarte han. Smarte Elizabeth visste nemlig at mer fiskespising krevde flere fiskere og flere båter, som igjen ga grunnlaget for en sterk marine. Dette forklarer igjen hvordan engelskmennene i 1588 klarte å senke den spanske armada.

 

But how do they do? Hva gjør de snørrhovne britene for å få paneringen så bra? tenkte jeg, ganske lei av gnålet.

 

Og så, like før jeg irriterte på meg brokk av klineriet jeg selv sto og laget, kom han jammen med den endelige løsningen. Avkommet hadde nemlig vært på Oslos hippeste fiskebutikk, Fiskeriet på Youngstorget. Der serverer de det han mener er byen beste fish & chips. Og da hadde han selvsagt spurt om hva som er hemmeligheten!

 

News for you. For å få det ekte, erkeengelske resultat dypper de den hvite nordsjøtorsken i japansk tempurarøre, avslørte de der. Så selvfølgelig, så genialt og så typisk britisk imperialisme. Selv marmeladen, det mest engelske av alt det engelske, er rappet, foreleste han.

 

Okay, kode knekt! Jeg gjorde som han sa. Blandet hvetemel, maisenna og bakepulver – og spedde så selvfølgelig med real ale, som jeg tilfeldigvis hadde i kjøleskapet.

 

Da var det jeg hørte en annen stemme, en helt annen tone, kanskje den kom fra meg:

 

«Vi har slått England! Lord Nelson. Sir Winston Churchill. Lady Diana. Vi har slått dem alle sammen!»

 

FISH & CHIPS

Med denne blir det ikke vanskelig å få selv småbarn til å stappe i seg fisk. Tykt, hvitt, saftig og sunt fiskekjøtt dresset opp i en helt sprø kjole.

 

600 g benfri fiskefilet , av torsk eller hyse, aller helst fra haledelen

salt, pepper

litt hvetemel, eller noe glutenfritt mel, til å vende fisken i først

3 dl mel til paneringsblandingen

2 ss maisenna

2 ts bakepulver

ca. 4 dl øl, helst engelsk…

frityrolje, gjerne solsikke- eller rapsolje

 

 • Skjær fisken i pene stykker. Ha på litt salt og pepper. Rull dem i mel på alle kanter.
 • Bland mel, maisenna og bakepulver. Ha i øl, litt etter litt, og rør det ut til en klumpfri røre. Konsistensen skal være omtrent som en litt tynn rømmegrøt. (Det går også an å kjøpe ferdig tempurarøre i pose på kjedebutikker, fra hyllene med asiatiske merkevarer. Haha!)
 • Varm opp rikelig med olje – minst en liter – i en tykkbunnet, solid kjele. Det må være en viss mengde for at temperaturen i oljen ikke skal falle for mye når du har i fisken. Fyll likevel ikke mer enn at oljen står to tredjedeler opp i kjelen. Den er varm nok når det bobler friskt rundt et treskaft du stikker nedi.
 • Dypp noen fiskestykker i røren slik at bitene dekkes helt. Bruk gjerne en matpinsett. Legg dem så, en og en, over i oljen. Ikke bare dump dem oppi, for da synker de til bunns og svir seg fast der. Hold dem nesten helt nedi noen sekunder før du slipper dem. Da flyter de. Friter dem pent gylne og gjennomstekte. Test ved å skjære gjennom en bit. Gjenta med resten av fiskestykkene.
 • Server gjerne med remulade eller en såkalt tartarsaus.

Lysten på litt artig lesestoff om annen sjømat? Sjekk min historie om da jeg gulpet i meg østers fra skall på størrelse med en sko, med innhold på størrelse med av vaskeklut.

 

Kan du tenke deg å bruke litt tid på å lære nær sagt alt om fiskekaker - så trykk her!

 

Write a comment

Comments: 2
 • #1

  Frank (Wednesday, 10 February 2016 18:26)

  Et lite tips fra en som også liker fish´n chips.

  Legg ølet og melet til "røren" i fryseren en god stund før de skal brukes. Ølet skal være så kaldt som mulig uten at det er fryst. Dette gjør at du binder Co2 i røren og du får dermed dra nytte av kullsyren og deigen rundt fisken blir ekstra fluffy. Røren må ikke stå for lenge, gjør klar fisken med salt og pepper(evt. mel) rør sammen de kalde ingrediensene og friter med en gang.

  Sammen med en skikkelig porsjon Fish´n chips hører selvsagt ertepure av fryste erter og mint.

 • #2

  Yngve Ekern (Thursday, 11 February 2016 11:45)

  Sikkert et kjempebra tips, høres rimelig ut! Takk for det. Skal videreformidle til sønnen også:)