Fordi vi fortjener det nå! Her er triksene for å mikse sangria perfekt. Og den hvite varianten er egentlig min favoritt.
Festemat og restemat. I en hjemmelaget fiskegrateng blandes fortid og framtid. Den kan bare slumses sammen av det du har - og denne blir i alle fall skikkelig god.
Det beste er ofte det billigste!
Sleivene i rustfritt stål, som jeg holder så tøft på bildet, hadde jeg ikke klart meg uten. I likhet med de fleste andre tingene her, er dette proffutstyr.
Samme hvor du er i påsken - dette er desserten som setter folk i stemning. Laget av boks-mat, selvfølgelig.
En av mine beste mat-oppfinnelser, som er enkel å lage, og likevel har et c-moment som viser at du er en masterchef.
De er ekstra gode. De er perfekte påskeappelsiner. De er i sesong fremover nå.
Vi leser påskekrim, men blodappelsiner - det blir for sterk kost! Fruktbransjen har funnet ut at når de kaller dem «røde appelsiner», så kjøper vi dobbelt så mange av dem.
VI HAR DØMMEKRAFT, vi som bryr oss om maten vår. Nå har Rema gjort det sånn ææææh i en ny måling av omdømme. Her er også andre resultater jeg bruker kniv og gaffel på:
De er gule, de er kule og de er påskens nusselige maskoter. Men hva vet vi om dem? Sånn egentlig?
Det er ikke mange, selv ikke blant matinteresserte, som har sett så mye som fjæra av en levende kylling. Jeg har. Og jeg kan med hånden på hjertet si at det har vært en blandet opplevelse å bli kjent med disse dundottene, og sett hvordan de lever.
Etter denne påske-kvissen er det nok flere i hus og hytte som får noe å tenke på - og ikke minst snakke om.
Hvorfor vente til påskelammet? Det er nå du skal slå til på det helt nye tilbudet - vinterlam i vinterferien.
For første gang på vinterstid er det i akkurat nå ferskt lammekjøtt å få i norske butikker, nærmere bestemt på Rema 1000. Det er Gilde som står for gildet.
Les her, og bli overrasket av at det også er en politisk godbit du knasker i deg. Bra for miljøet også!
Selv en matekspert kan innrømme det: Ok, jeg drar på Harryhandel. Men svensk kjøtt kjøper jeg ikke. Det er det gode grunner til.
Akkurat nå ruller en ny skandale gjennom svensk kyllingindustri: Kronfågel (selve kronjuvelen i kyllingmarkedet) er gjennomdynket av magesjau-bakterien campolybakter.
Jeg spyr, også fordi svenske produsenter ikke setter dyrevelferd særlig høyt.
Kua mi, jeg takker deg
Deilig melk du gir til meg
Den gamle barnesangen uttrykker det mitt hjerte svulmer av.
Her er den overraskende historien om hvorfor vi har verdens ku-uleste kuer og en melkekvalitet andre bare kan misunne oss.
Dette er dyneløfting på nazinivå, om jeg tør si det sånn.
Likhet mellom kvinner og menn? Likhet mellom raser? Et klimamål som kan redde oss fra katastrofe? Vi har satt oss for hårete mål - så da bare dropper vi dem. Sånn snakker norske politikere seg nå bort fra målene våre om økologisk mat.
«Vi gir opp målene damer! Det er urealistisk at dere blir helt likestilte. Så bare blås i målene.»
Det er utenkelig at en politiker ville sagt noe sånt om om vår offentlige målsetting for kvinneandel i stell og styre. Her ser jeg øko-utviklingen i en sammenheng.
Beklager den litt bedritne tittelen, men jeg kunne ikke dy meg. For her handler det om status og penger, og da kan spillet fort bli litt skittent.
Nå skal altså butikkjedene få grønnvaske seg. For første gang skal en hel kjede kunne få Svanemerket - og bli offisielt stemplet som miljøvennlig.
Det er en nyhet som gir grunn til å rope hurra! Samtidig er det historiske årsaker til at vi også bør tenke tilbake på da Grandiosaen fikk sunnhetsmerket Nøkkelhullet. Grandis er jo ikke helsekost.
Formiddagens bloggpost om nøttestek fikk litt pepper fordi det er egg og melk i den. Ikke bra nok, for nå er det en bølge av veggiser som går helt over til å bli veganere.
Dem skal man ikke kødde med.
Men alt kan repareres! Her er min enda mer klassiske og luksuriøse nøttestek, rappet fra boken Kjøttfrie dager, der forfatterne har rappet inspirasjon fra veganerdronningen Mari Hult.
Den sunneste julematen ligger igjen i nøtte-skålen.
Det som ligger der kan lett forvandles til den julesteken de aller fleste vegetarianere spiser.
Denne retten er nesten enerådende blant veggiser i disse dager. Like populær som pinnekjøtt er blant andre, det vedder jeg på!
Som svoren
fan av sprøtt purkeskinn har jeg ett godt råd: Les dette nøye, for steking av ribbe er både vitenskap og voodoo.
Kan du klare det? Klart du kan!
Særlig når du vet vet HVORFOR grisens hud ekspanderer og blir knasende porøs.
Førjulstid er tid for Grandiosa. Vi har jo så mye annet å gjøre!
I desember spiser vi tradisjonelt 20 prosent mer Grandis enn ellers i året.
Her er en alternativ tradisjon: En veggispizza basert på peanøttsmør og julepesto. Du leste riktig!
Jeg skal vise miskunn med eder. Denne er basert på kjøpt pizzabunn.
Noe som kan drikkes eller tygges! Det er mitt fromme gaveønske i år. Men en spesialitet bør det være.
Ingen blir gladere av gaver enn folk om er glade i mat. Vi matglade folk er rett og slett en gave til alle givere.
«Til og fra»-lapper tar vi ikke alltid så nøye. Vi gaper opp for det vi får, og tar gjerne en liten smak av det vi gir bort også.
Jeeesuz! Nå ser det jammen ut til at freden senker seg over julehandelen. Butikkene har bestemt seg for å droppe priskrigen i år.
Sies det fra bransjehold, da. Kan vi stole på dem? Vi får se, sier nå jeg. Men vil vi egentlig ha ribbe på størrelse med en bildør for en skarve femtilapp?
Det virker som en annen verden. Men bare gjennom uredd åpenhet kan vi bearbeide traumene fra 2011.
Det er fem år siden nå. Kortidshukommelsen vår er kanskje dårlig, som et resultat av den digitale informasjonsflommen. La oss derfor ta en kikk i bakspeilet, og gjenoppleve den forferdelige førjulstiden i 2011.
Hva sier Hillary og Donald om maten vår og hvordan den blir til? Vi vet alle at Michelle Obama har en økologisk kjøkkenhage i Det hvite hus. Men - tara! - visste du at Hillary også hadde det i sin tid som Førstedame?
Hvem er det som står for den mest bærekraftige matproduksjonen? Jeg har stukket spaden i jorden, satt møkkasprederen i gir.
Mat og klima. Mat og krig.
Mat og flyktningekrise.
Dette kan virke litt søkt, men følg med:
Hva skal vi med lufta full av F35 hvis det ikke er nok mat til dem som bor på bakken?
Er vi helt maniske, vi som maser om norsk mat og trygg mat? Vi som på død og liv vil ha hjemmeavlede heilnorske råvarer, er det sikkert at vi ikke er på feil jorde?
Jeg har fått voksenopplæring. En øyeåpner! Og et hakeslepp!
Du vil ikke tro - og det mener jeg! - hvor mye bevis en vanlig bonde må legge fram for at vi skal stemple den norske maten som best.
I går holdt jeg pølsemaker-kurs der vi kvernet og stappet en lykkelig lokal-gris fra Nesodden.
Det var kjempekult. Men én ting manglet. Vi lagde ikke sennep!
Så kjære alle, om du er en pølsestapper og eller en posepuster som bare kjøper ferdig-pølser: Her er min oppskrift på lettlaget og helt himmelsk sennep.
Dropp 54-gradersmålet, og slipp gnålet. Du får et like godt klima rundt spisebordet, og ikke minst på kjøkkenet, hvis du lager måltidet stykkevis og delt. Altså i en idiotsikker gryte.
Det er gode grunner til at misjonærene i Afrika ble kokt i gryter, ikke helstekt eller wokket.
Her får du høstens beste oppskrift på lam og sau: Tradisjon på moderne vis!
Nå går det vegen! Butikkjedene kappes om å fylle hyllene med alternativer til kjøtt. Vi får vegger av veggismat.
I den nå viltvoksende vegetasjonen av nyheter er «lurekjøttet» Oumph! noe å tygge på.
Den ser kanskje ikke så lovende ut - men holder alt!
Vi byfolk takker sauebøndene: Fint ska´re værra! Nå er alle lam blitt stjernelam eller gourmetlam, med fødselsattest fra dalstroka oppi gokk.
Rundt en million lam og et par hundre tusen sauer. Svopp opp i gryta med dem.
I slutten av denne gladsaken får du tips om hvordan du får det beste ut av de beste, med en ingrediens så anti-gourmet at du kanskje vil vemmes.
Jeg har gjort mye som er på kanten. Men bare én eneste gang er jeg blitt anmeldt til politiet.
Her er den hysteriske historien om da jeg ble anmeldt for - av alle ting - dyreplageri.
Men det jeg egentlig vil si er: Det er NÅ på høsten vi skal ha krabbefest!
Vil du ha napp, må du lage dine egne fiskekaker.
For sånn er det: Selv fiskekaker som skryter av å inneholde mye torsk og hyse kan i virkeligheten være mye fiskeslafs som nesten ikke kan kalles fisk.
Gudskjelov er det fryktelig lett - og tilfredsstillende! - å lage sine egne kaker.
Vil du spise dyr som som er blitt vist respekt?
Nå blir det endelig lettere å velge.
Dyrevernere har laget en egen merkeordning for mat fra dyr som har hatt det godt.
Dette er det du skal legge merke til!
Det var til å grine av. Men så skjedde underet.
I morgen tidlig skal jeg lede et seminar om hvor avhengige vi er av bier og pollinering. I kveld, under forberedelsen til det, blir jeg hjemsøkt av denne jævlige historien:
Harald ble utsatt for meningsløshet da 60 000 bier ble drept. Likevel fant han en mening i det.
Du vil ikke være en buffet-bøffel.
Du vil ikke være et miljøsvin.
Her er de 10 bud du må følge når du spiser frokost på hotell.
Det første er at du må sette deg i respekt med et glass juice.
Dette er en gris jeg har møtt, hjemme på en helt vanlig norsk gård.
I butikken er valget vårt:
En av disse geniale redskapene kan du unne deg - om du er stinn av penger eller helt blakk etter ferien.
En av mine favoritter, som koster mindre enn en flaske pils, er denne helletuten.
En annen av mine favoritter, som koster mer enn en dyr champagne, er denne temperaturmåleren.
Jeg elsker sopp. Det er ikke det. Jeg bare hater soppturer.
Og jeg kjenner mine sopp-psykotikere.
Nå er sesongen i gang, tidligere enn vanlig. Vi er flere pårørende som går en mørk sensommer i møte.
Fra han mønstret på en hvalbåt som 13-åring til han gikk i land som 71-åring har Arne Andersen skutt og drept over 3000 hval.
Takk for innsatsen, sier jeg!
I sommer har jeg reist rundt i Lofoten og fått den verste striden i norsk fredstid innpå livet. Dette lærte jeg: Vi i de nye generasjonene må spise mer av dette utrolig gode kjøttet. Fordi det er bærekraftig.
NÅ er siste mulighet til å smake! Dette er sommerens grillmat.
Du rusler formålsløst rundt i butikken. Glaner tomt på fulle hyller. Hva skal du trylle frem på en sommerdag som denne?
Du vil jo så gjerne være kreativ og kul ved komfyren. Men det er ikke SÅ lett.
Da ser du din reddende engel. «Butikkslakter» står det brodert på den hvite jakken.
Henne er det lov å spørre, nemlig! Butikkslaktere er folk som faktisk kan lage mat, og de vil hjelpe deg.
Noe må vi jo finne på, vi som ferierer i Norge! Dette skal vi gjøre til en sport i sommer: Spise mest mulig lokalmat.
Hvor mange spesialiteter kan du samle på og krysse av som «JEPP! DEN HAR JEG SMAKT!»?
Vi kan gå målrettet til verks: Du kan faktisk følge et kart som viser deg hvor godbitene er, samme hvor du er i vårt land. Fjell og fjord og hipp hurra - her er smaken av Norge!
Ventetida er over. Hurra!
Etter ukevis med bare importerte - og fullstendig impotente! - poteter er de endelig i butikkene: Nypoteter fra selveste Pottitlandet.
De er morsommere enn Nytt på nytt, men nypoteter kan også fornye seg. Les og lær her.
Vi nordmenn er så gode på øl! 70 prosent av oss kjenner til øltyper som hveteøl, pale ale og IPA.
Ja, i Oslo oppgir 50 prosent av innbyggerne at de faktisk har drukket en IPA de siste tre månedene.
Den du ser her har ikke mange smakt - ennå. Vikinge-mjøden Heidrun er så heilnorsk at den regnes som offisiell Spesialitet.
Likevel: Det kan bli gravøl for flere norske små-bryggerier framover....
Den nye favoritten, den kan vi på rams:
Hva er det alle løper rundt og plukker nå, som bare få visste hva var for noe før?
Hva er det som er grønt og som alle værsågod må si at er noe av det kuleste de har spist?
Det er RAMSLØK!
Hva kan vi lage av det?
Vi kan lage en pesto SOM PASSER TIL ALT!
Ja, jeg elsker dette landet. Ikke bare Norge, nasjonen. Men landet, i betydningen landbruket, som gir oss trygg mat.
Det har vært en rar 17. mai. Det er med klump i halsen jeg har sett flaggingen og feiringen av landet vårt, Grunnloven og det hele. Klumpen skyldes nasjonalfølelse. Ja. Men på en litt annen måte enn den vanlige.
I pinse-fridagene er det skjedd alvorlige ting av betydning for hva vi skal spise og hvordan landet vårt skal se ut. Jeg sikter til det såkalte landbruksoppgjøret, ja. Det som er skjedd der gjør meg utrygg.
SISTE NYTT: SMÅBRUKARLAGET TREKKER SEG FRA ELENDIG SPILL OM LANDBRUKET.
Mot all fornuft: Bøndene er splittet om et elendig jordbruksoppgjør.
Bondelaget vil inngå en avtale alene. Småbrukarlaget skriver ikke under.
Det kan føre til en langvarig endring av norsk matproduksjon: Nå er det duket for en stortingsmelding som går bort fra at vi skal ha et sunt landbruk som gir sunn mat over hele landet.
Nå er det lett å få tak i lokalmat!
Min nabogutt Tumi på bildet her har skjønt det:
Det er en gåte at noen klager på utvalget!
Hvor vanskelig kan det være? Lang innpå en skje med gårdslaget iskrem. Unn deg en frokostgrøt med havre fra vikingtiden.
Gjør som oss før langhelgen: Gå på oppdagelsesferd i butikken!
Varme dager, da er det tid for mat som inneholder mer enn 90 prosent vann!
Vannmelonen kan du lage smoothie av, eller du kan spise den pent oppskåret i trekanter - hvis du er
kje-e-edelig!
Her er den i én tykk skive, spritet opp med fetaost og spekeskinke, med rødløk, mynte og frøblanding.
«Legitimere» er ordet du må kunne. Og "innretning".
Nå er det alle mot alle. Bonde står mot bonde, liten står mot stor. Men alle står «i møkka».
Det er dramatiske dager. Aldri har det såkalte landbruksoppgjøret vært diskutert av så mange, fordi vi er stadig flere mat- og miljøbevisste folk her i landet.
Rått kjøtt? Rå eggeplomme? Haha! Server en skikkelig biff tartar i EU, så blir du antakelig arrestert.
Til uken begynner landbruksoppgjøret, og dette er en rett som symboliserer hvorfor det er viktig å forsvare det beste i norsk bondetradisjon.
Norsk mat er tryggere enn maten i mange andre land rundt oss. Vi kan spise rå eggeplomme uten frykt for salmonella.
Så ta en tartar! Her er oppskriften.
Gjør som meg: Bak den store og saftige loffen kong Olav spiste hver dag. Da er du selvfølgelig helt... ja, du vet.
Historien om loffen til Laffen er også fortellingen om folkekongens mildt sagt noe spesielle spise- og bordvaner.
Monarken var en racer til å spise, og stappet gjerne i seg en tre-retters på en halv time. Og når Olav selv var ferdig med maten, da var det slutt på måltidet for andre rundt bordet også.
Du har en vannkoker. Da har du har alt du trenger for å lage festmat!
Vær litt impulsiv nå, litt crazy og kreativ. Venner og kolleger elsker deg når du lager dette! Du er så kul!
Det hippeste av ALT er SALT.
Norske jordbær er verdens beste. De har nemlig vokst sa-a-akte i den kalde, men lyse norske sommernatten.
Slik er det også med det nye norske gourmet-saltet. Et slit å få frem, men med smak av ren norsk fjord.
Endelig har vi fått vårt eget gourmet-salt.
Saltet heter Havsnø. Det er på tide å disse det evinnelige maldonsaltet.
MÅ det være samme ulla hver eneste gang?
Her får du noen knalltips som gir god glid i sporet mot mer spennende behandling av det gode norske lammet.
Med chili, med peanøttsaus, med ingefær og som bacalao. Men du får selvsagt også tips om et mer tradisjonelt lammelår. Et som går fort.
Jeg innrømmer det! Jeg bruker kjøpe-deig oftere enn jeg baker min egen pizzadeig.
Her er en måte å gjøre det litt lettere på. Gourmet-trikset!
Hei! Disse gutta i gata har noe viktig å fortelle gubbene blant bønder.
De sier noe som bidrar til at det endelig er slutt på uvennskapet mellom økobønder og vanlige bønder.
Etter en to dagers inspirasjons-happening denne uken er det klart for et stort offisielt løft for den økologiske maten.
Nye generasjoner vil bidra til å redde hele den norske matproduksjonen. Intet mindre.
All mat i denne sal!
Stortinget feirer 150 år akkurat nå. Og der er det spist mye rart. Og drukket, åjada.
Men hysj!I I Stortingsrestauranten er det absolutt referatforbud. Instruksen til våre folkevalgte er: Hold tåta! Det er forbudt å si noe om hva det snakkes om rundt bordene. Men jeg vet...
Kan du gjette hvem av politikerne som er sleipest når det gjelder å trenge seg frem for å slå kloa i midtststykkene av fredagspizzaen?
En populær gjenganger i Stortingsrestauranten (altså det vi dødelige kaller kantina). Der serveres den på klassisk vis.
Her oppgraderer jeg retten, gjør den mer moderne og smaksrik, uten å vrake det grunnleggende.
For eksempel beholder jeg den vanlige kjøpe-fiskepuddingen. Og terteskjellet er selvfølgelig kjøpt i en vanlig butikk. En glimrende forrett med ett terteskjell. To skjell til hovedrett.
Roll it up!
Hvert år kaster vi over 230 000 tonn helt spiselig mat i søpla.
Med dette enkle trikset blir det lett å spise restemat som snacks. Med rispapir blir alt mulig en herlig vårrull. Selv barn elsker det!
Og rispapiret er lett å få tak i! På bildet har jeg rullet inn noe spagetti-tjafs fra et par dager siden, sammen med noe kjøttpålegg som var på vei i bøtta.
Hvor mye betalte jeg for disse fire fiskene?
Hva synes du om dem som klager på at det er for dyr mat i Norge?
Det første kan jeg svare på: De kostet tilsammen
27 kroner og 31 øre.
Det var nok fisk til at jeg og kona ble mette. Og den gode oppskriften på tilbehør med karamellisert rødbet får du gratis.
´Allo, ´allo? Kan man kalle fiskeboller for bouillabaisse? Da tror jeg det klikker for frankofile.
Så det gjør jeg ikke, heller! Denne middagen med fiskeboller og blåskjell er en fiskebouillabaisse.
Hverdagsmat og hyttemat - maten kan vel ha litt klasse selv om den er enkel?
Er jeg blitt gal? Skjør i hodet? Nei, men det er helt sprøtt hvor kul den er, denne osten. Skjørost er navnet. Den er så oppsiktsvekkende at du kan bytte ut kjøttdeig med den - i vanlig matlaging.
Den ur-gamle ostetypen, ikke ulik en cottage cheese, er en protein-bombe. Som skapt for oss som vil ha sunn og miljøvennlig mat.
At Skjørost fra Rørostraktene denne uken fikk merket Beskyttet geografisk betegnelse, akkurat som Roquefort, er ingen bombe.
Bare 3 % av landet vårt er dyrkbar mark. 62 % av det vi spiser kommer ikke fra Norge. Kan jeg forlange at folk vet slike grunnleggende ting om hvordan maten vår blir til?
Hilsen plageånd i middagsselskaper.
Her er fem begreper alle som spiser mat burde kjenne betydningen av.