Så enkelt kan det gjøres med andelår i helgen. Se videoen. Les oppskriften.

Andelår i helgen? Klart det går and! Ikke mye er enklere enn denne oppskriften. Ikke mye smaker bedre.

 

Lårene er billigst, til gjengjeld tar de lenger tid å lage. De må inn i ovnen for å bli møre. I en time eller to. Da blir kokkenes favoritt til gjengjeld veldig saftig. Samt litt sånn "pulled", som er så populært nå.

 

For å få endene til å møtes er det mange som drar til Sverige for å kjøpe and, og da særlig bryststykker. Der er det halv pris på dem.

 

Men jeg synes egentlig ikke noe om denne handelen. Jeg har sjekket frysediskene i Sverige, kjøpt med hjem også, og må si at jeg er usikker på opprinnelsen til disse endene.

 

De fleste er franske, av ulike varemerker. Alle er fra EU. Jeg vet at de europeiske produsentene ikke har de samme kravene til helsemessig bra fôr og tålelig dyrevelferd som vi har i Norge. 

 

And er luksus. Det gir ikke den samme luksusfølelsen når usikkerheten rundt hvordan gakk-gakkene har hatt det lurer i bakhodet under tilberedelse og servering.

 

Derfor kommer jeg med noen anbefalinger etter oppskriften på mine enkleste - og kanskje beste! - andelår!

 

(På bloggen kommer det snart flere videoer om bra behandling av andekjøtt, og mye annet, som jeg lager i samarbeid med min gamle Aftenposten-partner Trygve Indrelid 3> Sjekk fotokunst på trygveindrelid.no)

 

RØDVINSBAKTE ANDELÅR

 

Du trenger en gryte med lokk, som tåler å stå i stekeovnen.

 

4 andelår

salt, pepper

1 ss revet sitronskall

3 fedd hvitløk med skall, halvknust med flatsiden av en kniv eller en kjelebunn

noen kvister tørket timian, eller 2 ts tørkede timianblader

ca 4 dl smaksrik rødvin, helst av minst middels god kvalitet

 

  • Gni inn andelårene med salt og pepper, og legg dem ned i gryta. Hiv oppi revet sitronskall, halvknuste hvitløksfedd og timian. Hell over rødvinen legg på lokket. Hvor enkelt kan det bli?!
  • Sett gryta i forhåndsvarmet ovn på 160 grader. La  den stå i en time. Lett på lokket og bli glad for at det hele ser ut til å være på stell. Skru ned varmen noe og la hele stasen få en time til i ovnen.
  • Ta ut gryta og sett på ovnens grillelement. Sett gryta inn igjen - nå uten lokk - og la skinnet bli gyllent og sprøtt. Pass på og følg med, så lårene ikke blir altfor svidd. 
and oppskrift økologisk
Foto: Ragna Kronstad

Åååh, for en søting! Jeg kommer ikke til å glemme krabaten jeg forelsket meg i på Holte gård.

 

Selv om, ja - spist er spist. Gjort er gjort.

 

Mange år som matjournalist har ellers gjort meg til en «jeg tror det ikke før jeg får se det»-type.

 

Derfor dro jeg til Drangedal for å sjekke fjørfeprodusenten som får så mye skryt for å være den beste på dyrevelferd.

 

 

 

 

 

Scenen er slik:

 

I rommet der henrettingen foregår. Matjournalisten og bonden snakker. Vegg i vegg står de stakkars fuglene og vet ikke hva som kommer til å treffe dem.

 

Jeg: - Du henter dem inn en etter en. Det er vel ganske lite effektivt?

 

Fyren står og strekker en fuglehals forsiktig inn i en V-formet elektrisk greie, der gakken får et kraftig støt. Så tar han rolig fuglen bort til en benk der han skjærer over halsen på'n.

 

Bonden: - Jeg synes ikke de skal stå ved siden av og se kameratene sin dø.

 

Her kan du lese mer om Holte gård på nettsidene deres. Produktene får du hos blant andre Meny.

 

Dette er andre produsenter som jeg kan anbefale:  Gårdsand  og Stange

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Linda (Friday, 10 March 2017 16:47)

    Hei. Nå skal jeg prøve oppskriften. din på andelår i rødvin i gryte. Har god tid så setter den på 90 grader til å begynne med. Kutter ut timian da vi ikke liker det. Blir spennende aldri laget and før. Men lurer på hva serverer vil til dette? Mvh Linda �