Silda stimer til fiskediskene: Det er oppskrift på sunnhet - for deg og miljøet!

sild oppskrift stekt

 

SILDA ÆKKE DÆVV! Å spise sild til middag er ikke harry. Det er ikke bare for gæmliser.

 

Sild er alt i én tønne: Verdens mest miljøvennlige fiskemat og verdens sunneste mat sånn generelt.

 

Her er min beste oppskrift - og den dramatiske historien om fisken som ikke spiser på et halvt år, som holdt på å bli utryddet, men som gjorde comeback.

 

Silda er kommet! Lørdag kom den glade meldingen fra Havforskningsinstituttet. Nå skal vi fiske opp omtrent en million tonn. Da er det godt å vite at på toneangivende spisesteder rundt i Norge er silda i ferd med å bli hipp.

 

La oss ta Kafe Oslo, altså restauranten på Litteraturhuset, som eksempel. Der står silda som en selvfølge på menyen: Sild og potet. Så enkelt, like tradisjonelt som trendy.

 

«Silda er kommet!» Det er ikke lenge siden dette ikke var en hipster-varsling, et rop om at nå må de tatoverte kokkene med fippskjegg rydde tallerkenene for å gi plass til den nye vinen. For bare en drøy generasjon tilbake ble meldingen om observert sild fulgt opp med et kollektivt «halleluja!»

 

Lovprisingen kunne høres over alt når en sildestim endelig kokte i fjorden. Kunne kystfolket i tillegg pelle noen poeter bak låven, der familiens eneste ku dessverre hadde dødd av speneinfeksjon, da var livet likevel reddet.

 

Den blanke livredderen er like billig i dag. I disken hos for ekempel Meny byr den seg fram for ikke mye over femtilappen for en kilo. Velg da gjerne de doble, rensede filetene - ren luksus. 

 

Og apropos livredning. På 1960-tallet var silda selv i ferd med å bli utryddet, grunnet brutalt overfiske. Det var såpass alvorlig at det var på Dagsrevyen omtrent annenhver dag. Men så - poff! - så var den tilbake.

 

Forsvinningsnummeret, og det påfølgende comebacket etter at det ble innført strenge kvoter på sildefangsten, var en historisk lærepenge om hvor sårbart havet er.

 

Hissig på grøten, nå? Slapp av, oppskriften kommer! Men vi kan da vel unne oss et par fun-facts om NGV-silda først? NGV-sild er nemlig den vi snakker om her, norsk vårgytende sild. Følg med!

 

 • Norsk vårgytende sild regnes som en av de ti største kommersielle fiskebestandene i verden. Denne sildetypen vokser opp og beiter i Barentshavet og har og gyteområde på Mørekysten. Om vinteren ligger hele denne bestanden på bunnen av Vestfjorden, Tysfjorden og Ofotfjorden i Nordland. Her holder den seg i de kalde dypvannsområdene uten å spise på nesten et halvt år.
 • Silden er mat for spekkhoggere som har spesialisert seg på sildefangst. Disse 6 tonn store torpedolignende dyrene har hovedsakelig sild på menyen hver dag året rundt. Spekkhoggerne følger silden på sine vandringer og samarbeider om å få tak i maten. Silden blir fanget med en teknikk som kalles ”karusell” teknikken. Det vil si at flere spekkhoggere samarbeider om å samle en passende sildestim mellom seg, deretter slår de silden bevisstløs med halen før de spiser den en etter en. En voksen spekkhogger spiser ca 70 kg sild hver dag, dette tilsvarer rundt 300 sild.

Så, endelig, til oppskriften! Nei, forresten, ta en kikk på denne filmen først. Det er traileren til den norske filmen «Havets sølv», som på NRK ble sett av hele 600 000 mennesker da den ble vist i 2012. Sjekk den stimen!

Så sett arvesølvet på bordet. Bli en sildbilly, du også! Her får du vite nøyaktig hvordan du steker fisken på beste måte.

 

RUGPANERT SILD MED HVITLØKSPINAT

 

 • Bud nummer 1 når du steker fisk - og dette gjelder all fisk som stekes på skinnet! - er at du må ha nerver til å vente. Begynner du å nede på fisken før fettet i skinnet har fått tid til å smlete ut, da henger skinnet igjen i panna.
 • Ved å vende fisken i litt mel før steking, blir den sprøere og delikat gyllen i fargen. Det er vanligst å bruke hvetemel, men her bruker jeg rugmel for å få en mer spennende smak.
 • Her lager gir jeg spinaten et lite stenk av hvitløk. Denne spinaten, som i seg selv er sunn som fy, passer til mange andre retter også.

8 doble sildefileter, ferdig renset (Eller 8 hele sild, det er ikke noe problem, men da må du bruke en gaffel eller noe til å skrape vekk skjellene på fiskeskinnet først. De må også steke noe lenger.)

1 økologisk egg

1 dl rugmel

salt, pepper

smør og stekeolje

1 pose skylt og renset spinat

1 fedd hvitløk

 • Del hvitløksfeddet i to på langs og stikk dem på en gaffel. Ha en god klat smør i en kjele på middels varme. Vent til smøret såvidt begynner å brunes, men ikke tar skikkelig farge, og ha i spinaten. Rør rundt med hvitløksgaffelen til spinaten faller sammen. Ta kjelen av varmen.
 • Knekk et egg på en tallerken og pisk det godt sammen. Ha rugmel på en annen tallerken.
 • Ha salt og pepper på begge sidene av sildefiletene (eller inni og utenpå hel fisk). Vend dem i egget først, og så i melet. 
 • Ha en blanding av stekeolje og smør i en stor panne på litt over middels varme. Stek filetene på skinnsiden først, til de blir sprø og fine. Skru ned varmen noe og stek dem på den andre siden. Ha gjerne litt mer smør i pannen og hiv oppi hvitløksfeddene fra spinaten.
 • Server med syltede rødbeter fra glass og en klatt god sennep.

 

 

Vakkert i fiskedisken!

Write a comment

Comments: 4
 • #1

  Asbørn Øverås (Tuesday, 09 February 2016 14:34)

  Spis sunt

 • #2

  Småbrukeren (Saturday, 13 February 2016 19:27)

  Sild er så utrolig godt og bra, denne oppskriften gleder jeg meg til å forsøke! Fiffig detalj med rugmelet - noe vi alltid har stående da det som regel går i brøddeigen.

 • #3

  Agneta Linden Moen (Thursday, 18 February 2016 09:05)

  Sild som dette er noe jeg forbinder med min barndom, og det er gode minner! Vendt i rugmel blandet med pepper og salt, gjerne to fileter lagt sammen med hakket dill mellom. Stekes i godt smør og serveres med hjemmelaget potetstappe og tyttebær. Nam! Og vet du hva, dette ønsker seg også sønnen på 14 år seg når han kommer til mormor. Hvem skulle trodd det?

 • #4

  Gudmund Sevåg (Tuesday, 06 March 2018 10:03)

  Bruk raspet rå rødbet! Mer nitrat. Sild er full av kreatin, begge er brukt som kosttilskudd av atleter. Hønsesuppe er rik på gelatin. Yogurt er best på protein. Da har du en plan.