Så ustilig var priskrigen i fjor

 

Jeeesuz! Nå ser det jammen ut til at freden senker seg over julehandelen. Butikkene har bestemt seg for å droppe priskrigen i år.

 

Sies det fra bransjehold, da. Kan vi stole på dem? Vi får se, sier nå jeg. Men vil vi egentlig ha ribbe på størrelse med en bildør for en skarve femtilapp?

Stille før stormen?

De dirrer av spenning nå, direktørene i norsk dagligvarebransje. Denne uken gikk flere aktører ut og hevdet at de ikke ruster opp til priskrig på julemat i år. 

 

Og jammen, den første desember-helgen sto prisene på stedet hvil. Det var stille i skyttergravene.

priskrig ribbe pris
VG i fjor: 1 krone for 500 g marsipan. 3 kroner for 400 g julepølse.

Når det - eller hvis det - smeller er dette noe av det vi kan vente oss til helgen, om det skulle bli så ille som i 2015. Da var det så ille at vi var mange som ble ille berørt.

 

  • 1 krone for en pakke med surkål! 
  • 5 kroner for en kilo pepperkaker! 
  • 15 kroner for en kilo ribbe!

 

Mye kål, og sur stemning

Motivasjonen til den som setter prisen ned til det skammelig lave, er jo at alle kunder da skal komme til deres kjedebutikker (og kanskje kjøpe med seg litt hårsjampo til 398 kroner literen i samme sleng!). 

 

Når alle selger til samme lave pris blir det ingen vinnere, bare tapere. I 2015 tapte kjedebutikkene flere hundre millioner på priskrigen ingen vant.

 

priskrig ribbe pris
Adresseavisen i fjor: En samling annonser.

Østfold-bonden som dyrker hodekål til Noras surkålfabrikk i Rygge synes neppe prisen speiler verdien av jordbruket. Pepperkakemannen med palmeolje kan vi kalle «slemme-mannen». Grisebonden har det heller ikke godt når kjøttet selges så billig at finnmarkinger bruker det til bikkjemat.

La noen fakta synke inn:

Verst er det selvsagt for grisen. Da tenker jeg ikke bare på at grisen betaler for den lavere prisen i form av lavere dyrevelferd. Prisen i seg selv er uverdig. Merk deg gjerne disse saksopplysningene:

 

  • Til utpå 1980-tallet kostet en kilo ribbe rundt 150 kroner.
  • Prisen på ribbe har sunket med 80 prosent på 20 år.
  • Sunnmøringen betaler gladelig 250 kroner kiloen for pinnekjøttet sitt.

Ekern live: Ta kontakt

yngve ekern blogg foredrag debattleder

Lag postei av ribba!

Write a comment

Comments: 0