I helg og på hytte: Slik steker du andebryst

For å få endene til å møtes er det mange som drar til Sverige. Det gjorde jeg også - før. I den mørke middelalderen, før jeg begynte å bry meg om hvordan dyr har det og hva slags fôr de får.

 

Nå handler jeg andekjøtt fra Holte, eller Gårdsand. Begg er å få hos blant andre Meny.

 

Prisen? Joda, det er mer en dobbelt så dyrt som i Sverige. Men det har vi råd til, ved spesielle anledninger.

 

(På mine tidligere svensketurer syntes jeg slettes ikke handelen var Harry. Jeg kjøpte jo bare andekjøtt, varen det var mest å spare på, så jeg syntes jeg var mer Preben enn Harry!)

 

Både hos Holte og Gårdsand tar de dyrevelferd på alvor. Endene har det fritt, og begge steder har de eget slakteri. Slik kan endene møte endetiden skånsomt, uten superstressende frakt til et automatisert slakteri.

 

 

På Holte ble jeg faktisk rørt da jeg så hvordan slaktingen foregikk. Der blir hver enkelt fugl løftet inn i Dødens rom av en person de kjenner fra daglig drift. Halsen føres rolig ned i en elektrisk bedøver formet som en V. Poff! så er de borte, umerkelig. Av med hodet. Slutt. På toppen av det hele, dette skjer alene med den enkelte. Ingen får se kompisen sin dø.

 

Nok om det! Over til oppskriften på steking av andebryst:

 

Det finnes dem som ettersteker andebryst i ovn. Det gjør jeg aldri. Det er jo så koselig å stå ved komfyren og steke dem!

 

  • Grunnregelen for tilberedelse av andebryst er at fettsiden må krydres grundig. Bruk din skarpeste kniv og skjær striper eller ruter i fettet, omtrent som svineribba, men pass på at du ikke snitter helt ned i kjøttet. Gni på rikelig med salt og pepper, pluss gjerne på med noe annet - min favoritt er knuste laurbærblad og korianderfrø.
  • Stek i panne på godt over middels varme, men ikke full spiker. På skinnsiden - der smaken sitter! - først, i 10 minutter, omtrent. Det blir endel fett, som bør helles ut litt underveis. Så snu, senke varmen og steke videre i noen minutter. 
  • Da gjelder det å kose med kjøttstykket. Ikke gruble for mye på hvor mange minutter som går, og i alle fall ikke la det ligge urørt. Tenkt at du skal ha omsorg for den, og sørge for å få varmen jevt inn i kjøttet. Sette det litt på høykant og klemme på det.
  • Med litt øvelse kan du kjenne hvor hardt brystet er, og avgjøre om det er sånn passe ferdig. Tar du tempen på´n, kan du regne med at kjernetemperatur sånn rundt 62 grader gir deg litt rødt og deilig kjøtt. Husk også at brystene skal hvile ti minutter før du skjærer dem opp, og i ventetiden stiger temperaturen i kjernen med et par grader.

Videoen er laget av Trygve Indrelid

Her treffer du Holte gård

Her treffer du Gårdsand


and andepate hjemmelaget andelever oppskrift

 

 

 

 

Hjemmelaget andeleverpaté? Ikke noe problem.

 

Her lærer jeg deg det på 1-2-3!


Hørt om andekrås?

 

Den lave prisen, rundt 50 kroner kiloen, og det trevlete, men saftige kjøttet kan minne litt om oksehale. Bare bedre.

 

Her får du vite hvordan du enkelt tilbereder delikatessen.


friterte poteter andefett oppskrift and

 

 

Hva gjør du med andefettet som blir til overs etter steking? (Andefett kan også kjøpes på boks!)

 

Haha! Les dette og gled deg:)

Write a comment

Comments: 0