Oppskriften på fransk bouillabaisse - med billige fiskeboller

fiskeboller oppskrift bouillabaisse hyttemat fiskekraft blåskjell

 

 

´Allo, ´allo? Kan man kalle fiskeboller for bouillabaisse? Da tror jeg det klikker for frankofile.

 

Så det gjør jeg ikke, heller! Denne middagen med fiskeboller og blåskjell er en fiskebouillabaisse.

 

Hverdagsmat og hyttemat - maten kan vel ha litt klasse selv om den er enkel?

Det handler om Kraften. En guddommelig kraft som gjennomstråler alt i universet. Klapp, klapp! Fint nok, det. Men akkurat her handler det om kraften som skvalper oppi fiskebollebokser. 

 

Det er den som er Kraften i mitt univers, og da snakker vi også om et flytende univers.

 

Denne fiskekraften (for det er fiskekraft, ikke vann!) må aldri, aldri helles i vasken.

 

Kraften i fiskebolleboksene er kanskje ikke veldig sofistikert. Men det er ikke mange av oss som gidder å koke kraft på fiskeavskjær. Jeg har selv sluttet med det for lengst. Nå koker jeg heller et nett med blåskjell. Det blir det kjempegod kraft av - særlig med en slant hvitvin i.

 

Det vi gjør her i denne geniale retten er å slå sammen helt gratis fiskebollekraft med blåskjellkraft. Da kan vi vel kalle denne fiskebollematen bouillabaisse. Please? Unnskyld, s’il vous plait!

 

Kjøkkensjefene på restaurantene i Marseille – byen der bouillabaissen kommer fra – ville kanskje klint til oss med en baguette, muligens minnet om at Frankrike har atomvåpen. Men herregud, da?

 

Dette er i alle fall godt. Og i barnefamilier kan man gjøre en vri: Servere fiskebollene i den tomatiserte kraften til barna, og så kan de voksne utvide med blåskjell og hvitvin og kose seg senere på kvelden.

 

Enkelt og flott, mener jeg, med råvarer som er vanlig å ha i hus.

 

Bare gjør som følger – og klin gjerne til med den erkefransk majonesen rouille  til voksenkosen. Du finner link til oppskriften nederst.

 

1 stor boks fiskeboller med kraft, eller 2 bokser

1/2 løk

2 fedd hvitløk

1/2 purre, det grønne

2 laurbærblad

4-5 persillestilker

1 liten boks tomater, helst hele plommetomater

1 glass hvitvin

1 ss tomatpuré

noen dråper tabasco, litt kajennepepper eller lignende

salt, pepper

1 ts gurkemeie

1 nett blåskjell

 

  • Skjær løken i små båter, det blir penere og mer «riktig» enn vanlige strimler. Grovhakk hvitløken. Skjær purren i grove ringer.
  • Ha litt olje i en kjele på middels varme. Ha i løken og stek rolig under omrøring et par minutter, slik at løken begynner å mykne uten å brunes. Ha i hvitløk, purre, laurbær, tomatpuré og persille, og stek videre et minutts tid.
  • Ha i tomatboksen og en skvett hvitvin. Knus tomatene med sleiven. Hell i kraften fra fiskebolleboksen og la det hele koke et par minutter, før du smaker til med tabasco, salt og pepper.
  • Skru opp varmen og plopp i blåskjellene. La det koke under lokk til skjellene har åpnet seg, det går fort. Rist gjerne på kjelen en gang underveis.
  • Ta kjelen av varmen, legg i fiskebollene og la dem trekke til de er gjennomvarme. 

 

Server med rouille på baguette, eller kokte potetskiver i suppen.

 

Her er oppskriften på majo'en, den kommer du nok til å bruke i flere sammenhenger. (Noen vil kanskje synes det er litt juksete, den også. Men det får gå!))

Write a comment

Comments: 0