5 grunner til at denne flisa gjør maten din bedre

oumph soya kjøtt alternativ

 

Nå går det vegen! Butikkjedene kappes om å fylle hyllene med alternativer til kjøtt. Vi får vegger av veggismat.

 

I den nå viltvoksende vegetasjonen av nyheter er «lurekjøttet» Oumph! noe å tygge på. 

 

Den ser kanskje ikke så lovende ut - men holder alt!

 

Denne saken er laget i samarbeid med Norgesgruppen

Den är inte sjuk, den är svensk

Oumph!? Ja, det heter det. Og det er på alles lepper akkurat nå. Selv et barn kan jo si Oumph! uten å kunne snakke reint ellers.

 

Kjøttfritt, men kjøttaktig? Rett ved siden av Grandiosaen, i helt vanlige butikker? 

 

Dette så jeg ikke komme for bare fire år siden, da min familie ga ut boka Kjøttfrie dager. Den gang ble vi møtt med skepsis, og noen ganger hånflir, fordi vi oppfordret flere til å ha det kjøttfritt på hverdager - manda´ hele uka, liksom.

 

Denne nye greia, laget av soya og seff et rent planteprodukt, er attpåtil funnet på i Sverige. Verden går fremover. Og dette er hva denne flisa gjør med deg:

oumph soya kjøtt alternativ
Det blir som barnemat nå, her har naboen Tumi fått snusen.

1. Du slipper å føle deg teit og kunnskapsløs

Jeg vet hvordan det kjennes, når man litt ut av det blå har bestemt seg for å kutte ned på kjøttet. Det er så lite inspirerende å stå der en vanlig dag foran komfyren, med armene tafatt hengende ned: Hva i all verden gjør jeg nå?

 

Hva med Tofu, da? spurte jeg meg selv og familien da vi begynte å lage kjøttfritt. Ordet luktet litt av tåfis, i alle fall fortformsko. Hadde vi hatt slikt som denne vegetariske soya-pommes-frites´en for seks år siden, hadde vi kjappere kommet trygt på sporet.

2. Det er sunt for deg

Dette «kjøttet» er stappet med protein, jern og fiber, og i seg selv fettfritt. Den som skal holde seg unna pølser og hamburgere trenger protein som armering i kostholdet. 

 

Proteininnholdet er på 17 prosent, det nærmer seg kylling. Vil du ha lavkarbo? Da er vi her nede på null.

3. Det er bra for miljøet

Du vet selvfølgelig at miljøriktig mat skal bestå av mest mulig planter.

 

Oumph! (puh, det er nesten slitsomt å uttale ordet, på grensen til flaut med det irriterende utropstegnet) er laget av importert soya, slik mange andre kjøtterstatninger også er. Utgangspunktet er altså soyabønner i USA, som uten annet enn vann er bearbeidet under trykk til å få en kjøttaktig konsistens.

 

Soya er også en viktig ingrediens i kraftfôret vi gir til dyr for at de skal vokse fort og gi mye melk. Det er ikke bra ressursutnyttelse. Det er mye bedre at denne energien går rett til mennesker, ikke via dyrehold og kjøtt.

4. Du kan trylle

Råstoffet smaker ikke noe (med det finnes ferdig krydrede varianter), så du kan tilføre all utspekulert smak selv. De som heter strips kan stekes eller friteres med hva det skal være. Eller hiv det i en gryterett.

 

Det går veldig kjapt, og du lager lett mat til mange uten at råvaren kan bli feil, rå eller seig eller noe. Langtidssteking er vel og bra, men noen ganger er det best å bare gasse på.

 

Dessuten kan du be alle til bords uten å spørre om det er noen veggiser og kjøttetere som ønsker noe «spesielt» til seg.

 

5. Du er i gang

Nettopp. Når du er trygg på bruken av dette, ligger veien åpen til annen kjøttfri mat, sånn som kanskje krever at du legger linser i bløt og greier.

 

Min erfaring er at det ene fort fører til det andre. Så det er nok ikke lenge før du lager urteduftende falafler og bønneburgere. Og før jula kommer deisende er du kanskje klar til å lage nøttestek også!

 

Oumph! er støttehjul i hverdagsmat og fredags-taco.


Tempurafritert Oumph


Thai-stekt Oumph


Tartaren som hedrer norsk landbruk

Write a comment

Comments: 0