Dette er veggis-julemat for alle som er mette på kjøtt nå! Er du?

 

Den sunneste julematen ligger igjen i nøtte-skålen.

 

Det som  ligger der kan lett forvandles til den julesteken de aller fleste vegetarianere spiser.

 

Denne retten er nesten enerådende blant veggiser i disse dager. Like populær som pinnekjøtt er blant andre, det vedder jeg på!

Vi er to typer mennesker, altså:

Det finnes to slags mennesker: De som elsker julenøtter, og de som har nøtteskål mest til pynt.

 

Den første mennesketypen er som en gladmatfestival på to ben. Den andre typen må kunne kalles noe trang i nøtta, selv om de altså synes nøtter er stemningsskapende.

 

Det er lett å gjenkjenne nøtteelskerne. Du ser det på manikyren. Den er oftest en katastrofe. Fingrene ser gjerne ut som små blånisser, skambitt av mannevonde nøtteknekkere.

 

Mange er så ødelagt av knokkelknusende nøtteknekkere at de hadde problemer med å pakke opp julegavene sine.

 

Så sunt at det nesten gjør vondt!

Til vegrerne, og særlig til dem som ikke har et skikkelig nyttårsforsett fra før, vil jeg si følgende: Nøtter er så sunt at helsemyndighetene burde gå inn for å merke nøtteposer med en omvendt advarsel.

 

«Forskning tyder på at daglig inntak av 40 gram nøtter reduserer risikoen for hjertesykdom.» Litt det motsatte av det som står på røykpakkene, altså.

 

Her er en nøttestek som faktisk kan serveres til gjester, Ja, jeg lover at de vil be om hvordan i himmelen denne ble laget, og av hva.

 

Julesteken av nøtter

Server den gjerne lun, med en klatt bearnaise. Annet tilbehør finner du på når denne er i sentrum av oppmerksomheten. Buketter av lettkokt blomkål kan for eksempel settes på bordet.

 

Ca. 300 g blanding av hasselnøtter og valnøtter, eventuelt også rå og usaltede cashewnøtter

ca. 100 g smuler av ferskt brød, gjerne fullkornbrød

1 løk

2 hvitløksfedd

3 egg ca

1 1/2 dl melk

ca 200 g revet ost

litt finrevet sitronskall

litt hakket merian eller annet kryddergrønt

salt, nykvernet pepper

 

  • Mal eller knus størstedelen av nøttene, grovhakk resten.
  • Finhakk løken og stek den gylden og myk i olje på lav varme.
  • Finhakk eller press hvitløken og la den få steke med mot slutten. Bland sammen nøtter og løk, la det kjøle seg.
  • Visp sammen egg, mesteparten av melken, sitronskall, kryddergrønt, brødsmuler og revet ost. Hell det over nøtteblandingen og rør det godt sammen, juster eventuelt konsistensen med mer melk og smak til med salt og rikelig pepper.
  • Hell massen i en passende form, gjerne med smurt folie i bunnen, og stek den i ovn på 200 grader i omtrent tre kvarter. Server som middag eller avkjølt med salat og dressing.

Write a comment

Comments: 4
  • #1

    Sølvi (Wednesday, 28 December 2016)

    Hvorfor putte egg og ost i dette, finnes så mange geniale oppskrifter uten rester fra dyr :)

  • #2

    Alex (Wednesday, 28 December 2016 13:50)

    Det er langt bedre oppskrifter på nøttestek enn dette, til og med uten dyreprodukter. Vegetar kan spise dette, men veganere spiser ikke melk,egg, osv.

  • #3

    Yngve Ekern (Wednesday, 28 December 2016 14:47)

    Oki, da får jeg bare komme tilbake med noe ekte vegansk, da. Ikke no´problem!

  • #4

    Gjest (Wednesday, 28 December 2016 15:02)

    Egg, melk og ost i nøttestek? Hvor i alle dager har du finnet denne oppskriften?!?