Lage festmat med bare vannkoker? Klart du kan!

laks lettvint oppskrift syltet

 

Du har en vannkoker. Da har du har alt du trenger for å lage festmat!

 

  • På kontoret.
  • På hotellrommet.
  • På møter.

 

Vær litt impulsiv nå, litt crazy og kreativ. Venner og kolleger elsker deg når du lager dette! Du er så kul!

«Jeg fikser noe å spise, noe enkelt, men kult!» 

 

Typisk meg å si noe sånn, dagen før vi skulle ha en liten fredagsvin på kontoret. Og typisk meg å glemme det øyeblikkelig.

 

«Gleder meg til å se hva du skal servere!» sa en av damene dagen etter. Klokka nærmet seg fire på selveste fredda’n, og noen begynte så smått å tukle med vinopptrekkere.

 

Da er det godt å ha erfaring med å være svær i kjeften. Dette har jeg gjort før: Jeg løper til nærmeste butikk. Planen videre er klar. 

 

Følg med nå.

 

Det blir Salma ved reisens slutt.

 

Laksestykkene ligger og venter. Noen former med alufolie finner jeg fort. I verste fall kunne jeg også brukt pappglass. I full fart rasker jeg også med meg en håndfull  geniale ingredienser som skal bidra til festen.

Skjære, skjære. Kjære vene, er det noen sak? Passende stykker hives i formene.

 

Og så kliner jeg til med esset, bare trekker det ut av ermet.

Egentlig kunne jeg ha laget dette uten grønnsaker, bare med den gode laken som jeg forteller om her.

 

Men jeg strekker denne retten langt, til det ypperste!

 

Oppå laksen har jeg finsnittet sjalottløk og fennikel, samt halverte sukkererter og gulrot i tynne skiver. Jeg fordeler det pent før C-momentet, det som gjør denne retten til en skikkelig fest-motor.

 

Kjapt og elegant hiver jeg en klype såkalt sursildkrydder i hver form, rett fra posen jeg kjøpte det i. Så strør jeg en spiseskje sukker og en teskje salt i hver av dem. Du leser riktig. Deretter skvetter jeg over litt eplecidereddik, sånn tre-firee spiseskjeer på hver porsjon.

 

Er du med  videre?

Kok opp vann! Et barn er på vei!

 

Det kan du erklære dersom du - som meg - har kvinnelige kolleger med litt sans for humor, og som i tillegg gjerne er behjelpelige med å fyre opp vannkokeren.

 

Fyll på. La stå. Nå trekkes fisken altså i en krydret, sur-søt sukkerlake. Du kan se at fisken hvitner av det varme vannet.

 

Når vannet nærmer seg romtemperatur, har maten din fått smak. Det er i ventetiden dere får tid til å prøvesmake mer enn én vinskvett.

Vekk med vannet!

 

Det er nå du - igjen som meg - kan underholde ditt åndeløst spente publikum med at dette faktisk er en rett inspirert av vår nasjon Norges grunnleggere i 1814.

 

Det er sant, en nær identisk rett ble servert det Herrens år, i de selveste mai-dager, på Eidsvold Værk. Det er helt ålreit om du på dette tidspunkt - jada, akkurat som meg, igjen - briefer litt med at du kan din Grunnlov:

 

Smaken av maten er ikke én og udelelig, som landet, kan du si, med henvisning til det viktigste punktet i vårt lands grunnleggende lov. Men smaken er mangfoldig!

Det er servert!

 

Når de skåler for kokken - den usynlige kokken, kan de finne på å si - kan du med rolig hånd løfte glasset og bemerke at vinen står utmerket til. At du ikke på noen måte vil klage. Ikke slik de nevnte herrer på Eidsvoll faktisk gjorde.

 

Jernverkseier Jacob Aall, enda han var kjent for å være en nøysom mann, satte ord på det i dagboken: ”Den alminnelige klage er over det evige Kalvekjød hvormed man beværtes, og den sure Viin som sættes for oss.”

 

Slikt vet du å  fortelle. Og ved siste skål før maten er spist opp har du mer å melde om det som foregikk de glade dager i 1814:

 

Det var selve flaggfylla, om vi kan være så uærbødige å si det rett ut!

 

Der i gården nøyde de seg ikke med en liten skvett på formiddagen. Nei, på menyen sto det oppført ”fornøden Madeira”. Fornøden betyr servert i fornødne mengder. På moderne norsk: Man skal kunne tylle i seg så mye man makter.

 

Nå schnakker vi. Hvis det skulle lages en reality-serie om Grunnlovens tilblivelse, kunne dette vært plottet:

 

112 menn. Innestengt på den gudsforlatt gården Eidsvold Værk i seks uker. De slipper ikke ut før de har skrevet Norges Grunnlov. Men med seg har de også 1.853 liter rød bordeaux, pluss mange andre sterke overraskelser av sprit og hetvin. 

 

 
Write a comment

Comments: 0