Ferie i Norge? Nå er det lett å finne de lokale matopplevelsene.

Foto: Fredrik Solstad
Foto: Fredrik Solstad

 

Noe må vi jo finne på, vi som ferierer i Norge! Dette skal vi gjøre til en sport i sommer: Spise mest mulig lokalmat. 

 

Hvor mange spesialiteter kan du samle på og krysse av som «JEPP! DEN HAR JEG SMAKT!»?

 

Vi kan gå målrettet til verks: Du kan faktisk følge et kart som viser deg hvor godbitene er, samme hvor du er i vårt land. Fjell og fjord og hipp hurra - her er smaken av Norge!

 

Det er sommer, det er sol - og det skal smattes!

I ferie-Norge suger vi på de lokale sukkertøyene. Aldri før har det vært så mange gårdsutsalg langs veiene. Aldri før har så mange bremset opp for å utforske snaddermaten.

 

Sveiver du innom Hadeland? Da skal du selvsagt stappe i deg den berømte og Spesialitet.merkede Sangnæspølsa. På slekstbesøk i Nordland? Da er det vel naturlig å nappe med seg for eksempel osten Himmeltind, produsert av de 200 geitene som holder til på Aaland gård?

 

Skulle du kjede deg i Trøndelag er det en god idé å ta seg ut til Klostergården, der de lager øl så godt at du like godt kan overnatte. Mange av gårdsutsalgene selger en haug av andre lokale ting, smykker og klær, og det vanlig med aktiviteter som ridning.

 

Sånn kan jeg ramse opp, fra Lindensnes til Nordkapp.

Værsågod! Hos Gro Lunde og datteren Eva Marit Kristoffersen på Vestre Bjølsund gård ved Rygge bugner det.
Værsågod! Hos Gro Lunde og datteren Eva Marit Kristoffersen på Vestre Bjølsund gård ved Rygge bugner det.

Det er bare å sanke inn ferieopplevelser.

 

Jeg, for eksempel, har tilgang til en hytte på Råde. Eller kanskje det er Rygge, jeg er ikke så kjent i Østfold. Men gårdsutsalget som gjør utslaget når det gjelder matglede vet jeg nøyaktig hvor er: Jeg drar innom Vestre Bjølsund gårdsbutikk.

 

Der sier damene: «Noen vil ha økologiske grønnsaker fra jordene her. Eller egg fra høner som er gått ute. Saft fra bærbusker de selv kan se. Andre vil kjøpe spesialiteter som smakssatt honning, hvit geitost eller kjøtt fra dyr som virkelig har hatt det bra.»

 

Gårdene er opplysningskontorer for lokalmat - nå med egen app

Finnes det en Sommerlov der en av paragrafene er som denne: Det påligger enhver borger å stappe i seg dølle grillpølser fra juni til september. Uten tilgang på fungerende grill plikter alle å måke i seg kjøttdeig, fortrinnsvis med tacokrydder. Gjør det? Svaret er nei.

 

Hvordan kan vi late feriefolk lettest finne godbitene? Spørsmålet der svaret er et rungende «Ja! Så klart!» er dette: Finnes det en app for denne sommersporten?

 

Organisasjonen Hanen, som samler landets gårdsbutikker, galer i sommer gjennom en splitter ny app. Med nesten 500 medlemmer rundt i landet er det bare å søke seg frem på landeveien. Ja, appen foreslår selv reiseruter der du får maksimalt utbytte av lokal mat.

Trykk på bildet for å skaffe deg appen!
Trykk på bildet for å skaffe deg appen!

Den nye bransjeportalen lokalmat.no er også et godt verktøy for orientering i skogen av stedsbundet mat. Det er også verd å sjekke matmerk.no og se på deres oversikt over spesialiteter.

Gladnyheten i sommer: Sider er lovlig!

Alkoholloven endres med virkning fra 1. juli. I sommer er det for første gang mulig å kjøpe nokså sider med alkohol rett fra fruktbøndenes låvedører. 

 

Fra før er det fullt lovlig å selge øl fra gårdsbryggerier, dersom alkoholprosenten holder samme ramme som i vanlige butikker, altså under 4,7 prosent. Problemet har vært at en sider gjerne tipper over denne grensen.

 

Lempingen på loven vil bety mye for smågårder som fra før av kanskje selger førsteklasses juice og most. Eplejuice har, sammen med veldig kule oster, vært en av de viktigste suksessene på gårdsutsalgene, samt i vanlige butikker og på Bondens marked.

 

Men, au! At det nå ble åpnet for salg av «saftigere» sider kom som julekvelden på gårdskjerringa. Den enkelte kommunen må nemlig godkjenne utsalgene - og nå har jo kommunestyrene også tatt ferie! Enkelte kommuner har likevel vært så forutseende at de har gitt rådmannen tillatelse til alene å godta sidergårdenes søknader på dagen.

 

Så følg med! Det blir uansett spennende å feriere i Norge i sommer.

Write a comment

Comments: 0