Derfor nekter jeg å kjøpe svensk kylling

 

Selv en matekspert kan innrømme det: Ok, jeg drar på Harryhandel. Men svensk kjøtt kjøper jeg ikke. Det er det gode grunner til.

 

Akkurat nå ruller en ny skandale gjennom svensk kyllingindustri: Kronfågel (selve kronjuvelen i kyllingmarkedet) er gjennomdynket av magesjau-bakterien campolybakter. 

 

Jeg spyr, også fordi svenske produsenter ikke setter dyrevelferd særlig høyt.

 

Død og pine: De forferdelige tallene

Det gir en egen følelse å passere svenskegrensen, med forventningen om å gjøre et kupp og oppleve et annet vareutvalg enn hjemme. Herlig.

 

Skikkelig «spennende» er det blitt nå: Den siste uken har svenske aviser avslørt at rekordmange alvorlige mageinfeksjoner skyldes forhold i kyllingoppdrettet som rett og slett må kalles bedritne

 

Verstingen i skandalen er altså Kronfågel, norske «handelsreisendes» favoritt-fjærkre. Aftonbladet er blant dem som har rapportert følgende, etter at en varsler hadde satt avisen på sporet.

 

  • I fjor ble det påvist at nesten en tredjedel av kyllingkjøttet var smittet med tarmbakterier. Dette skyldes manglende kontroll ved slakt, der eierne ikke tok seg tid til å rengjøre ordentlig.
  • På et stort slakteri i Valla slaktes det 195 000 kyllinger på én eneste dag. Dette skjer maskinelt, med 3,6 fugler i sekundet. Etter transport til dette slakteriet kommer det hver dag 6000 kyllinger i så dårlig forfatning at de må kastes.
  • Slakteriet er forpliktet til å la veterinærer følge med under slakteprosessen, men det viser seg at to veterinærer er nødt til å «kontrollere» over 13 000 kyllinger i timen.

 

«Forstår uroen» blant kundene!

Jadda, nå skal jeg ikke si noe om hva slags bacon det egentlig er i hyllene der borte, om ukjent opphav og flere sykdommer. Ikke skal jeg si noe om kvaliteten på «godis» heller.

 

Men et par ting til om svenske-kyllingene:

 

  • De er også injisert med opp mot 15 prosent vann, for å øke vekten. Da kan man jo se på prisen også. (Forresten så har Rema her hjemme også forsøkt seg med vann i kyllingbryst, for da ville ikke kundene så lett steke dem tørre, som de sa. Men vann-kyllingen er nå borte fra det norske markedet.)
  • Det svenske arbeidstilsynet har også påpekt alvorlige brudd på regler for arbeidsmiljøet hos Kronfågel. Aftonbladet hevder at mer enn 100 ulykker ikke ble innrapportert i fjor.
  • Kronfågel er eid av det enorme kyllingkonsernet ScandiStandard, som her hjemme også eier kyllingen vi kjenner som Den Stolte Hane.

Da gjenstår vel bare å si god tur til dere som skal til Sverige denne helgen!

 

SISTE NYTT, HER NÅ:

 

Vi handler mindre i Sverige enn før. Det viser tall som er lagt frem av Landbruksdirektoratet i dag.

 

I hele 2015 utgjorde grensehandelen 14 milliarder kroner. De tre første kvartalene av 2016 kom ut med 9 milliarder, en nedgang på 1,1 milliard i forhold til samme periode året før.

 

By the way: 14 milliarder kroner er ikke så langt unna den summen vi bruker på landbruksstøtte i det karrige landet vårt. Det kan også sette svenskehandel i et interessant lys. Hvem vil vi støtte?


Her er gladnyheten for deg som vil ha norsk kylling


Foredragsholder? Møteleder? Jeg stiller.

Write a comment

Comments: 0