Formiddagens bloggpost om nøttestek fikk litt pepper fordi det er egg og melk i den. Ikke bra nok, for nå er det en bølge av veggiser som går helt over til å bli veganere.
Dem skal man ikke kødde med.
Men alt kan repareres! Her er min enda mer klassiske og luksuriøse nøttestek, rappet fra boken Kjøttfrie dager, der forfatterne har rappet inspirasjon fra veganerdronningen Mari Hult.
Ikke så katolsk som paven?!
Tillaging av retten som nå skal beskrives ned til minste detalj minner faktisk litt om en av restaurantverdenens mest anerkjente retter, nemlig beef Wellington, der indrefilet og en blanding av nøtter og løk rulles inn i deig. Fyttigrisen.
Ingredienslisten er stor, ja. Og fremgangsmåten virker kronglete, javisst. Det tar tid, men resultatet er verd det - om du er veganer eller ei. Love you, anyway.
150 g røde linser
1 liten aubergine, i terninger
1 liten sqash, i terninger
ca 300 g nøtteblanding, gjerne inkludert valnøtter og rå cashewnøtter
2 gulrøtter, hvis de ikke er kjempestore, i grove biter
1 stilk stangselleri
ca 300 g champignon, gjerne med litt skogsopp også, grovhakket
1 løk, finhakket
3 ss currypasta, fra glass, eller litt større mengde karripulver
3 fedd hvitløk, knust og finhakket
6-8 tørkede aprikoser, grovhakket
1/2 bunt frisk persille, gjerne flatpersille, finhakket
4 ss BBQ-saus, eller liknende saus
4-5 ss kikertmel, eller rismel
ca 200 g brødsmuler, gjerne av et gammelt og hipt brød med spelt og greier
eventuelt en skvett vann mot slutten når alt røres sammen
4 plater butterdeig, tinte
Kjør på, på denne måten
- Skyll linsene og kok dem et kvartert tid. Sil av vannet og la dem avkjøles på benken.
- Ha aubergine og squash i et dørslag, eller på et fat eller noe, og dryss på litt salt. La dem ligge en halvtime og skyll dem i bann. Tørk av med kjøkkenpapir.
- Ha nøttene i en kjøkkenmaskin med kniver. Kjør det til smuler. Ha i gulrot, stangselleri, sopp og løk. Kjør det til en grov masse, men ikke til grøt.
- Ha litt olje i en stor panne på middels varme og stek grønnsaksblandingen under omrøring i rundt ti minutter, sammen med currypastaen eller karrien. Ha aprikosen og hvitløken i blandingen midtveis i steketiden. Fordel dette i en langpanne eller stort fat til avkjøling.
- Stek terningene av aubergine og squash tre-fire minutter i den samme pannen, under omrøring. Legg til avkjøling sammen med de andre grønnsaksgreiene.
- Ha alt unntatt brødsmulene i en stor blandebolle. Bland inn persille, linser og BBQ-saus. Smak til med salt og pepper. Bland så inn kikertmel eller rismel. Ha i brødsmulene, bland som fyttirakkern og juster konsistensen med litt vann. (Eller, enda bedre, grønnsakskraft!)
- Smør en langpanne med med noen dråper olje, eller legg på bakepapir. Legg de tinte butterdeigflakene i et stort, litt avlangt rektangel. Legg dem litt overlappende i kantene. Kjevle hele greie større og tynnere med en kjevnle eller en vinflaske.
- Fordel an lang og tykk pølse av fyllet på deigen, rull sammen og knip igjen endene.
- Pensle hele herligheten med litt olje. Stek på 180 grader i en drøy halvtime, litt avhengig av tykkelsen.
- (Denne fullstendig veganpolitiske korrekte nøttesteken kan også lages uten deig, i en brødform! Men bare hvis du er litt slapp og blodfattig, altså.)
Write a comment
Sølvi (Thursday, 29 December 2016 10:00)
Braaaaaaa!!! :)