Tips: Restemat rullet i rispapir. Poff, så er restene gått opp i røyk!

restemat rispapir matkasting vårrull

 

Roll it up!

 

Hvert år kaster vi over 230 000 tonn helt spiselig mat i søpla.

 

Med dette enkle trikset blir det lett å spise restemat som snacks. Med rispapir blir alt mulig en herlig vårrull. Selv barn elsker det!

 

Og rispapiret er lett å få tak i! På bildet har jeg rullet inn noe spagetti-tjafs fra et par dager siden, sammen med noe kjøttpålegg som var på vei i bøtta.

Rullen med rispapir er et partytriks for hverdagen, men hør her først:

 

Vi ser hvordan matbutikkene skjerper seg. Blant annet er det blitt populært å sette frem egne hyller med billigsalg på mat som nærmer seg dødsdato. "Snål" frukt er en hit.

 

Men det er faktisk vi privatpersoner - du, ja, og jeg! - som er de verste. Av 350 000 tonn mat som årlig kastes, står vanlige husholdninger altså for 230 000 tonn. Vi kaster i gjennomsnitt 46 kilo i året. Vekten tilsvarer bortimot 500 pakker kjøttpålegg.

 

Så inn i rispapiret med det!

 

Litt flere not-so-fun-facts først, bare:

 

 • At vi kaster 230 000 tonn mat er ikke et omtrentlig tall hentet fra et byråkrat-skrivebord. Det er folk i matbransjens egen kampanje, matvett.no, som bokstavelig talt har hentet det rett ut av søppelkasssene våre. De har sjekket. Seff en dirty job, og sorteringen utelater for eksempel bananskall og kaffegrut.  
 • Klimamessig utgjør den norske kastingen av mat utslippene til rundt 160 000 biler. Pengemessig kommer regningen for uspist mat her hjemme på rundt 18 milliarder kroner. Det er mer enn halve bistandsbudsjettet i et av verdens rikeste land.
 • I britiske og amerikanske husholdninger legger kasting av kjøtt og melkeprodukter alene unødvendig beslag på 80 000 kvadratkilometer landbruksjord. Det er syv ganger mer enn den årlige nedhuggingen av regnskog.

Nå, endelig, the paper work:

 

 • Rispapiret, på størrelse med lomper, finner du i frysedisken hos butikker med godt utvalg, eller i mindre butikker med asiatiske varer.
 • Pakkene inneholder som regel 50 ark av nesten gjennomsiktig rispapir. De kan fryses ned igjen.
 • Legg passende antall ark på kjøkkenbenken. Sett en en like passende stor form med vann ved siden av. Arkene skal legges noen sekunder i vannet, til de blir myke. Da kan du - akkurat når du blir fysen på en liten matbit - bare åpne kjøleskapet, ta ut restemat eller noe som er på vei til å kastes, væte rullepapiret og wrappe det inn. (Brett gjerne inn kantene under rullingen, så det ikke ser ut som noe Bob Marley kunne ha mekket.) 

Med det samme, sjekk bildet og få en overraskende realitetsorientering rett under her:

 

 

matsvinn kasting mat

Hvis du skal kjøpe bananer, og ikke vil ha en av de hele klasene som ligger der, kan det virke lurt å brekke av en eller to bananer og legge dem tilbake. MEN: Opptelling viser at den den ensomme eller tosomme bananen aldri blir solgt! Ingen vil ha dem! De blir garantert kastet av butikken.

 

Utrolig, men sant. Bannan bein!

 

Har du sett mine tips om de 10 beste og billigste tingene du kan ha på kjøkkenet? Her er tingene som ikke går i stykker og må kastes, men som du har stor glede av i årevis. 

 

Hvis du bryr deg om miljøet får du tips om verdens mest miljøvennlige fiskemiddag her.

 

Flere tips om restemat? Det finnes en blogg for slikt: Restemat.no

Write a comment

Comments: 1
 • #1

  Mette (Monday, 07 March 2016 15:03)

  Samt at bananer i "flokk" holder seg lengre enn enslige bananer, altså de blir ikke like fort overmodne.