Norsk mat er dønn bra - det er dokumentert

 

Er vi helt maniske, vi som maser om norsk mat og trygg mat? Vi som på død og liv vil ha hjemmeavlede heilnorske råvarer, er det sikkert at vi ikke er på feil jorde?

 

Jeg har fått voksenopplæring. En øyeåpner! Og et hakeslepp!

 

Du vil ikke tro - og det mener jeg! - hvor mye bevis en vanlig bonde må legge fram for at vi skal stemple den norske maten som best.

Denne saken er laget i samarbeid med Matmerk

Inkvisisjonen kommer!

Det skjedde på en gård i Gjøvik-traktene, nærmere bestemt på Alm gård, at jeg gikk gjenom en personlighetsforvandling: Jeg ble en sverdsvingende gærning fra Den spanske inkvisisjonen!

 

«Hvor mye ensileringsmidler har du hatt i rundballene her?» hører jeg meg selv spørre.

 

Bonden Harald Børstad vipper rolig opp Samsung´en og skroller med pekefingeren. Joa, det kan han seff svare på, etter et trykk på skjermen.

 

Selv aner jeg ikke hva jeg snakker om i det hele tatt, bare at dette dreier seg om å sikre seg mot sporedannende bakterier i høyballene, eller noe sånn.

 

Jeg er på jordet, og like bortenfor oss løfter ei ku på halen og krummer ryggen. Det er nesten som om kua pisser på den dumme by-tullingen, tenker jeg. Men jeg har flere spørsmål!

 

«Hvor er plantevernjournalen? Hvilken dato sprøytet du - med hva og hvor mye?»

Dette er nåløyet maten vår må gjennom

Grunnen til at jeg står her på et vilt fremmed gårdsbruk og leker riksrevisor er denne:

 

Jeg har som andre bare tatt det som en selvfølge, at når det står Nyt Norge på en matvare, så er den dønn. Men kan det dokumenteres?

 

Selvfølgelig skal norske gårdsprodukter gjennom en viss kontroll. Men hvor streng? Hvor troverdig? Spørsmålene gnagde, så jeg ville ta en kontroll av kontrollen.

nyt norge
Og kua går bra? Jada, svarer bonde Harald Børstad, og den ekte kontrolløren Håkon Stadsvold holder dokumentene som beviser det.

Det eneste som skiller påstander fra fakta, er dokumentasjon. Fakta er at norske bønder har et regelverk på 1800 sider å forholde seg til. 

 

Gjennom det som kalles KSL, Kvalitetssystemet i landbruket, har norske bønder en internkontroll som garanterer for at Mattilsynets krav følges, dette etter Matloven.

Check! Check! Check!

Systemet, som jeg før ikke engang visste at eksisterte, sikrer at bondens varer er produsert etter en hel masse sjekkpunkter. Det skal bevises

 

 • God dyrevelferd
 • Miljøvennlig drift
 • Helsemessig trygghet

 

I tillegg kommer et godt arbeidsmiljø for de som jobber på gården. Ikke dumt, det heller, siden vi har et betydelig innslag av innleide folk i norsk landbruk, både norske og utenlandske arbeidere.

 

KSL dukker jevnlig opp på revisjon. Selv loggfører gårdbrukeren hele veien hver minste bevegelse i driften, fra veterinærbesøk til dato for såing og bearbeiding av jord. You name it.

 

Som forberedelse til min egen kukontroll med Håkon fra KSL prøvde jeg meg i høst på den samme egenervisjonen som bøndene plikter å gjøre på data - og fikk IT-sjokk! 

 

nyt norge

Trykk på FB-bildet over, så får de se nøyaktig hvor strenge og detaljerte kravene er... Lykke til!

 

Eller dra på svenskehandel og still noen spørsmål i kjøttdisken eller brødavdelingen: Hvordan har denne grisen hatt det, sånn i detalj? Er kornet i denne loffen sprøytet med noe? Ikke regn med å få svar.

Det er kontorarbe´!

Blant våre rundt 40 000 gårdsbruk er det såvidt i overkant av 100 som ikke er med på denne ordningen.

 

Som inspektør Snusen kjører jeg på.

 

Hvor er gjødselplanen? Brannberedskapen? Det låste skapet med kjemiske saker? Jordprøvene som skulle vært tatt i går?

 

Da er det bonden Harald sier noe jeg noterer meg spesielt:

 

«Vi ser jo av alle statistikkene hvilke tiltak som bør settes inn for dyrene før det blir noen plager. For eksempel gi dem fotbad. Nå skal jeg kanskje ringe etter klauvskjæreren.»

 

Klauvskjærer?

 

«Ja, det er en egen yrkesgruppe, det. Da blir det pedikyr for kyr!» 

 

Etter dette besøket på et helt vanlig gårdsbruk føler jeg meg ikke bare trygg. Jeg er dokumentert imponert.

 


Så norsk at det er helt rått


Helnorsk veggis-"kjøttdeig"


Ekern live

Write a comment

Comments: 4
 • #1

  A Richardsen (Friday, 04 November 2016 10:42)

  Appropo det med høyet. Hvorfor lagrer man ikke det i låve lenger? Og hva er ensileringsmidler.

 • #2

  Gro Mørkved (Friday, 04 November 2016 16:22)

  Hei!
  Jeg har vært storfan av deg i alle år og mener du er en flott mat-ambassadør med masser av gode holdninger. Men her syns jeg du er litt vel enøyd. Hvis jeg spør bakeren om melet, får jeg kanskje svar på hvor det kommer fra. Men spør jeg på supern har de ingen svar å gi. Jeg tror ikke norske griser på strekkmetall har det særlig godt. Da kjøper jeg heller en lykkelig utegående. Jeg vet også om flere bønder her jeg bor i kornfylket Østfold som sprøyter på feil tid til forskrekkelse for naboen. Det er bra at norske bønder blir kontrollert, men alle leverer jo ikke til Nyt Norge og jeg har ikke noen som helst grunn til å tro at den svenskproduserte maten jeg kjøper er dårligere enn den norske. På alle hønseprodukter fra en stor produsent står navnet på bonden for eksempel . Det er vel også rød tråd? Vi skal være glade for at vi produserer mat i landet og glade for kontroll, men jeg syns det er langt igjen til nok fokus på miljø og etikk vedrørende maten vi får kjøpt. Så stå på videre og vis hvordan vi produserer så ærlig det går an, det tror jeg både bøndene og de store kjedene har behov for! PS Savner deg i Aftenpostens spalter!
  Mvh Gro Mørkved

 • #3

  Yngve Ekern (Friday, 04 November 2016 16:27)

  Skjønner innvendingene. Men jeg ble i alle fall overrasket over den interne ståljustisen. På sikt håper jeg konvensjonell vil nærme seg økologisk produksjon. Og en sånn utvikling vil jeg bidra til! Vi ses på bloggen:)

 • #4

  Janne Nagell (Sunday, 03 January 2021 23:31)

  Hei
  Jeg synes det er vanskelig å spise ren mat i Norge....
  Dårlig tilbud/utvalg med økologiske produkter og kjøtt fra gress beitende dyr.
  Vanskelig med melkeprodukter sidn det er fra genetisk modifiserte A1 kasein kuer......
  Finner ikke kjøt fra frittgående gress beitende dyr....
  Er for tiden spesielt på jakt etter frittgående høner som kun spiser insekter,larver og gress etc. Dvs. deres naturlige næringsinntak og hvor det også er hane i hønseflokken ....
  Jeg er på ferie i Norge til slutten av januar.
  Mitt spørsmål er om du kan hjelpe meg.
  Opplysning Er det er mulig å få kjøpt egg med denne kvalitet i Norge I så fall hvor ?
  Hilsen Janne Nagell Vestfold