Lakris i mat? Godt. Overraskende godt!

Lakris i mat? Er du sjuk? Nei, her er tre oppskrifter på lakris slik du aldri har smakt det før. Med is, ikke så rart: Lakr-is. Med sjokolade. Og med skalldyr!

 

Lakris får ikke bare tungen til å krølle seg. Den får også hjertet til å slå fortere.

 

Lakrisbuskene blomstrer i fjellområder med mellom 25 og 40 grader i luften. Det er et under at de rynkete knortekjeppene makter å blomstre.


Alle som bor der gleder seg – i omtrent ett minutt, før de skjærer dem ned og kapper opp røttene, hiver dem på eselet og drar til nærmeste tettsted.

Og hvor skjer dette? Jo på steder der det ikke akkurat er kult å være.

 

Lakrisen kommer fra krigsherjede områder.

 

Råvaren auksjonert bort, av globale foretak som forsyner verdens godterifabrikker – og noen tobakksfabrikker. Lakris er selvsagt i lakrispiper, men smaker også så godt røkt at flere sigarettmerker inneholder litt av det.

 

Som en av verdens største eksportører av det svarte gullet vi i Vesten elsker å kjenne på tungen, vet afghanerne at det ligger mer bak. Lakris har siden før kalendertid vært ansett som et legemiddel, og er noe legende, er det ofte også et slags dop. Lakrisen fører til høyt blodtrykk, en slags energi som mange synes er deilig.

 

Noe av lakrisen kommer fra Irak og Iran. I mer hjemlige trakter har land som Italia og Spania sine egne buskvekster, og alle brekker av og tygger røttene, omtrent som norske barn i gamle dager tygget engsyre og kvae.

Lakris i mat med kamskjell
Lakrisstenger slik de høstes. Og kamskjell med den deilige smaken.

 

Men det er noe spesielt med det nordiske folkets avhengighet av lakris.

 

Vi liker å blande den med salmiakk. Særlig – men kanskje ikke overraskende, med tanke på selvskading? – gjelder det finnene. De er helt ville, og på samme måte som det såkalte rugbrødsbeltet strekker folks fascinasjon seg gjennom Sverige og Tyskland til Nederland.

 

Men altså, det som får hjertet til å slå fortere, ikke bare på grunn av krig og flyktninger: Medaljens bakside, den mørke siden av månen for oss lakriselskere i Norge:

 

Den farmakologisk aktive substansen i lakris er steroidet glycyrrhizinsyre.

 

Lakrisen har til nå vært brukt for og mot en rekke ting, ikke minst i kombinasjon med annen medisin, men er forlatt av klare årsaker. Den forstyrrer væskebalansen, fører til hjerteklapp og hyperventilering.

 

Hva så? Det høres sunnere ut enn mye annen tilsetning i maten. Lakrisen, i form av pulver og sirup, selges i delikatessebutikker og på nettesteder. Tommelfinger-regelen er at det svarte kan brukes til alt der du ellers kunne brukt anis.

 

Ta en lakris og pust i en pose. Det er jo så deilig å leke litt med det mørke og dystre, akkurat som i TV-sieriene.

 

Vi snakker nordic noire. Lakris er den nye lakrisen.

 

Her får du min deilige og overraskende oppskrift på is og bær med lakris.

 

Visste du at lakris passer til kamskjell? Se oppskriften på luksus her.

 

Her er en uhøytidelig oppskrift på lakrismousse du godt kan servere i plastglass.

Write a comment

Comments: 0