Reinkjøtt med rein samvittighet

Reinkjøtt reinsdyr

Hittil har mye av reindriften i Norge vært en pøl av feilslått minoritetspolitikk og famlende næringspolitikk, en smørje av overgrep og mindreverdighetskomplekser.

Jeg legger til: Dyreplageri. Og kriminalitet.

Nå ønsker jeg den nye leverandøren Finnmark Rein velkommen i hyllene på Meny.

Dette skal jeg spise på nyttårsaften!

På tide! Reinkjøtt er alt vi vil at moderne kjøtt skal være. Sunt og miljøriktig. Likevel har samene i Vest-Finnmark  i mange år ødelagt for seg selv. Her er historien om elendigheten, og den oppløftende nyheten om dem som nå tar tak i den håpløse cowboy-tilstanden i reindriftsnæringa.

 

Det er så bra å se: Ferskt reinkjøtt. Det har i alle år vært utilgjengelig. Alt kjøttet på markedet har til nå vært frossent, og det har stort sett gått i reinskav. Greit nok. Men biff og mørbrad? Yess, endelig. Derfor tillater jeg meg å skryte av et bestemt varemerke, det nye Finnmark Rein.


Jeg har hatt høyst ulike opplevelser i møter med reindriften. I utgangspunktet elsker jeg både reinsdyr og dem som leverer dette utrolig møre kjøttet (alt på reinsdyret er mørt, ikke bare indrefileten, og viltsmaken er helt unik og eksklusiv for oss i vår del av verden!).  Som journalist har jeg sett at det i Vest-Finnmark er rene cowboy-tilstander, mens jeg i Røros-traktene har møtt reineiere som driver slik det skal gjøres.


Kjøttet har omtrent like mye av det sunne Omega-3 som torsken, i tillegg til at det er magert. Her ser du hvor oppglødd jeg blir med riktig rein rundt meg.

Reinsdyrbiff
Foto: Peter Nagy

Stedet har det samiske navnet Byrkije, alias Børgefjell nasjonalpark i grenseområdet mellom Nordland og Nord-Trøndelag. Her er det pur idyll og dampende minoritetsromantikk. Disneyland kunne ikke gjort det bedre.

Slaktingen skjer på stedet, i pakt med avtalen om at et fritt liv ender i brå død. Haugene med avskårne reinsdyrhoder og guttungene som sitter ved siden av og rører i vaskebøtter breddfulle av blod, fyrer opp under mitt allerede ulmende urinstinkt.

Problemet med reinkjøtt har hittil og kort sagt vært dette:

 

 • Overbeiting. Reindriftsamene har hatt altfor mange rein på beitet. Resultatet har vært at titusener har sultet i hjæl hvert år.
 • Motstand mot regulering. Spør en same om hvor mange rein han har. Du får ikke svar, det er regnet som like frekt som å spørre andre om hvor mye penger de har i banken. Myndighetene har nå stilt krav om reduserte flokker. En del samer, særlig i Vest-Finnmark, har svart med å øke bestanden før myndighetene setter inn straffetiltak. For sikkerhets skyld, liksom. Dyrene lider
 • Reinkjøttet er ikke blitt solgt. Samene i næringa er ikke kremmere, men utnytter i stedet sin situasjon som minoritet. Resultatet er lite salg. Veldig mye av kjøttet har gått rett på fryselager - som Staten har kjøpt opp for liksom å være grei.

La meg legge til at reindrift tradisjonelt har vært en gubbenæring. I det siste har jeg imidlertid møtt flere unge jenter som ser en framtid som reineiere - og med unge jenter på banen, da tror jeg faktisk næringa har en framtid. Nettopp dette benytter Finnmark Rein seg også av i markedsføringen.

Reinbiff

Den nye merkevaren Finnmark Rein er en sammenslåing som inkluderer en av de mest tradisjonsrike reinslaktbedriftene. Foreløpig er rundt 8000 reinsdyr lagt ut i hyllene hos Meny. Lanseringen foregikk på Aker Brygge i Oslo, med levende reinsdyr på rød løper. Salgskampanjen har kostet investorene – blant dem den gamle politiske kjenningen Tor Mikkel Wara, okei – omtrent 10 millioner kroner.

 

Jeg er sikker på at denne nye satsningen på en merkevare med ferskt kjøtt vil bidra til å disiplinere dem som jukser.

 

Nå mener jeg vi må gønne på, og spise opp hele beholdningen. Prisen? Hah, 459 kroner kiloen for mørbrad er det ingenting å si på. Dette er tross alt, ved siden av hvalkjøtt, noe av det mest eksklusive i verden.

 

Her kan du lese en sak om dramaet som oppstod da jeg ved en tidligere anledning skrev om reindriften og situasjonen i Vest-Finnmark, formidlet av NRK.

 

Og - skulle du ha en ribberest og behov for en original forrett på nyttårsaften, så sjekk min svakt geniale oppskrift på ribbepostei!

PS:

Siden jeg brukte ordet kriminalitet om reindriften i Vest-Finnmark: Siste nytt er at to reineiere denne måneden er tiltalt for å drepe sine egne dyr med verktøy som får det til å se ut som rovdyrskader. På den måten har de innkassert store erstatningssummer fra myndighetene.

 

Saken er etterforsket av Reinpolitiet og ovresendt Økokrim.

 

Reinpolitiet?!

 

Ja, det finnes! Reinpolitiet. Vi har ikke Sauepolitiet. Og det sier vel noe...

Write a comment

Comments: 9
 • #1

  gunn k (Wednesday, 30 December 2015 10:59)

  Veldig bra fokus og fin artikkel!

 • #2

  Yngve Ekern (Wednesday, 30 December 2015 11:29)

  Takk! Og jeg gleder meg til middagen i morgen:)

 • #3

  Terje Dørumsgaard (Wednesday, 30 December 2015 11:55)

  Så enig , så enig!

 • #4

  Elle (Wednesday, 30 December 2015 12:48)

  Hei, fin artikkel om selve kjøttet, men du glemmer at reindriftsnæringen er så mye mer enn det som du kan ta innover deg som ikke kjenner alle kodene og uminnelig tid med tradisjonskunnskap som ligger bak hele den samiske reindriften. Registrere at du idylliserer sørsamisk reindrift, dette ser du jo selvfølgelig med dine norske øyne. Er så dritt lei av at du, som tross alt liker reinkjøtt og bruker det, skal bruke din makt og leserskare til å spre kunnskapsløshet og delvis usannheter.

 • #5

  Anders (Wednesday, 30 December 2015 15:35)

  Hvilke usannheter? Fortell, da!

 • #6

  Yngve Ekern (Wednesday, 30 December 2015 17:48)

  Jeg skriver uten bakgrunn i reindriftens interne koder, men støtter meg på Landbruksdirektoratet og Riksrevisjonen, blant andre. Vil gjerne vite mer om hva du mener med å spre kunnskapsløshet. At reindriften i Vest-Finnmark har, ja la oss si store utfordringer, da, det er det vel ikke kunnskapsløst å fastslå?

 • #7

  Tarjei Berg (Wednesday, 30 December 2015 23:42)

  Bra lesning! Viktig analogi med sauepoliti. Det ser absolutt ut som Norge behøver det! Legger man alle de 100.000 sauer som årlig dør på utmarksbeite langs E6, blir det et blodpøl som går fra Vålerengatunnel i Oslo, helt opp til Hamar. Norske sauebønder krever rovdyrerstatning for de gjenværende 30.000 sauer som dør, i tillegg skal det drepes rovdyr over en lav lest fordi saue og reindriftsnæringen skal heves over dyrevelferdslover.

  Forstå det den som kan, jeg gjør det ikke!

 • #8

  Jan Ivvar Smuk (Friday, 01 January 2016 09:19)

  Hei Yngve og godt nytt år.

  Skulle bare tipse om at reinpolitiet eksisterer pga store problemer med reintyveri utført av ikke-reineiere (også kalt tyvslakt) og det lokale politiets store utfordringer med å etterforske nevnte tyveri. Enorme avstander og langt til fjells for å nevne noen.

  Ellers er det hyggelig å se at vi er godt enige. La oss håpe 2016 bringer flere gode nyheter for reinkjøtt og reinsdyr :-)

 • #9

  Ristin Mortensson (Friday, 01 January 2016 13:39)

  Hei alle dere ute i markedet som kjøper reinsdyrkjøtt.

  Vi som produserer denne edle varen av reinkjøtt i det artiske strøk og utnytter beitearealer som er tilegnet for reindrift er et stolt folk som ivaretar våre forfedres kunnskap som er overført fra generasjon til generasjon gjennom praktisk tradisjonell kunnskap. Utfordringer som storsamfunnet påføres oss i form av arealtap og rettighetsinnskrekelser blir en psykisk belastning for den enkelte reineier uavhengig hvor i landet en bedriver reindrift. Ut i fra sitt eget ståsted vill enhver velge ulike strategier for å møte morgendagens krav fra lovgivende myndigheter. Det som nå er viktig å fokusere på framover er at reineierne nå får stabile rammevilkår for å bedrive sin reindrift både når det gjelder arealer, forvaltning av rovvilt og et markedsapparat som er opptatt av å jobbe for et godt renommé om den samiske kulturelle baserte næringen og at å spise reinkjøtt innebærer at du spiser klimavennlig mat som ikke forurenser naturen. Kort og godt reinkjøtt er framtidens kjøtt ut i fra en ernæringsprofil for det enkelte individ og klimavennlig produsert for de mennesker som ønsker å spise kjøtt. Klarer vi å markedsføre de målene vil reinkjøtt vi produserer i Norge bli til noe positivt som alle kan være stolt av uavhengig hvilket ståsted man kommer fra.