Hva vil vi ha? Norsk håndverksøl!

Norsk håndtverksøl kinn bryggeri

 

 

 

 

 

DET ER NORGE SOM ER BRA. Det er Norge som er best, i alle fall når vi heller i oss øl fra de nye norske småbryggeriene..

 

Polet har hatt vareopptelling for 2015, og av de 200 mest solgte øllene var 115 norske. Blant de 20 mest solgte var 12 norske. Blant 5 på topp inntok Kinn bryggeris Vestkyst en 4. plass. Skål for det!

 

Vi er en ølnasjon, vi med. Kassalappen på polet viser at salgsøkningen for de nye norske håndtverksbryggeriene er verd en skål.

 

Når 26 norske bryggerier skjenker 115 norske øl på 200-lista beviser det at langt flere enn storbyenes hipstere har betalingsvilje og -evne til å utforske det stadig ekspanderende øluniverset.

 

Jeg er blant dem som mener at Vinmopolet har vært en viktig faktor i utviklingen av den raskt voksende bryggeingen i småskala. Polet har vært frempå og interessert, og sikret mange nye aktører vid og forutsigbar distribusjon. Dette i motsetning til det prispresset og distrubusjonskravet de ville møtt i dagligvarekjedene.

 

Ikke for det, de vanlige butikkene er kommet etter. Ikke minst Meny - der avdelingen i Vågsbygd(!) i fjor skiltet med 218 ulike ølsorter i hyllene, overlegent mest fra såkalte mikrobryggerier.

 

Forresten, noen som husker prosent-skandalen fra sensommeren? Da tok Bryggeri og drikkevareforeningen med seg alkometeret på butikkrunde og fant at blant 138 testede øl hadde 60 prosent av dem mer alkohol enn lovens grense på 4,7 prosent. Noen av dem bikket 7 prosent!

 

Ikke mye å klage over, mener noen sikkert. Men det er undergravende for det jeg mener er en sunn alkoholpolitikk. Sammenliknet med industribryggerier har håndtverksbryggeriene et mye mer «levende» øl, og har dermed lettere for å få ekstra fart på ølet. Men rett skal være rett, og sterkøl skal etter min mening i Polets hyller, der betjeningen også evner å veilede oss i mylderet av sorter.

 

Uansett, det er Polet vi ølhunder først og fremst oppsøker når vi vil smake nye nyt og godt, gjerne overraskende. Salget av øl steg i fjor med 12 prosent, mens vin gikk tilbake med en drøy prosent. Brennevin fikk også en liten nedgang.

 

Aller best likte vi altså Kinn og ølet Vestkyst, som kan karakteriseres som en slags amerikansk indiaøl. Kinn har forøvrig hele 10 ølsorter inne på 200-lista. Det får det nok til å blusse i kinnene til bryggerne i Florø!

 Write a comment

Comments: 0