Jeg har fått nøff av billig ribbe!

En handlekurv full av julemat, og en kassalapp som viste at det kostet under 50-lappen! Tilsammen!

 

Vi var flere som ble skamfulle da VG denne uken presenterte saken.

 

Når ribba koster 14,90 synes noen det bidrar til julestemning. Men vi er flere som synes denne prisen bare bidrar til grisedårlig stemning.

Å kjøpe billig ribbe har vært som en nasjonal tvangsnevrose. Kan vi ikke skjerpe oss nå, av hensyn til grisen, bonden og vår egen verdighet? 

 

49,90 kiloen? 29,90? I løpet av desember vil kiloprisen helt sikkert komme ned i 14, 90 enkelte steder.

 

Det skjedde i fjor. Og da var det mange, særlig i Finnmark, som brukte ribba til hundemat.

 

Det er ikke stilig. Nok er nok, og for lite er for lite. La oss kreve ribbe til 150 kroner kiloen!

 

Ha-ha. Ja, vi kan le. Faktum er det var nettopp 150 kroner vi betalte for juleribba så sent som på begynnelsen av 1980-tallet, målt med dagens kroneverdi.

 

I 1982 måtte vi arbeide i 56 minutter for å kjøpe en kilo ribbe. 30 år senere slipper vi unna med å arbeide i 8 minutter – åtte! – for å få råd til ribba.

 

Dette i følge tall fra NILF, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning. Prisen på ribbe har vært i fritt fall og sunket med 80 prosent.

Billig ribbe

Vi er ribbet for fornuft om vi fremdeles insisterer på så grisebillig ribbe.

 

Hva mener du? Er jeg alene om å synes det er litt flaut å betale nesten ikke noe for  julematen? Flere undersøkelser nå i det siste, utført av blant andre Matmerk og Nofima, viser at godt over halvparten av oss er villige til å betale mer for tradisjonsmaten, for at den skal være norsk og trygg.

 

Ellers kommer vi til å bruke i snitt 10 700 kroner på julehandel i år. 55 milliarder til sammen. 3,5 prosent mer enn i fjor. Dette i følge hovedorganisasjonen Virke.

  

Så hvem går det ut over når vi ikke betaler det kjøttet egentlig koster?

 

Jo, kjedebutikkene selger ribba for rundt halvparten av det de selv betaler, selv om de tar 50 kroner. Samtidig blir vi jo lokket inn i butikken og betaler uten å klage 298 kroner literen for hårsjampo.

 

Det er egentlig bonden som får dårlig betalt, for ikke å snakke om hva grisen selv må betale for å leve opp til prisen. Dyrevelferden for griser flest er ikke direkte dårlig. Men det er stor forskjell på grisers levevilkår.

 

  • Mange griser lever inne på det lovlige minstearealet, det vil si 0,8 kvadratmeter per individ.
  • Andre griser får løpe fritt i skog og mark, med 200 kvadratmeter og mer på hver av dem.
  • Det er også stor forskjell på hva julegrisene spiser, og det har betydning for smaken.

 

Lyst til å servere ribbe som koster flesk? Ja, nå mener jeg ikke svindyrt, da. 200 kroner kiloen, det er hva du må ut med for skikkelig økologisk go’gris, som har hatt det fritt og spist sunt.

 

Her får du møte mine favorittgriser – som du også kan kjøpe ribbe av.

 

Write a comment

Comments: 7
  • #1

    Dagfinn Nordbø (Thursday, 03 December 2015 22:22)

    Helt enig, Yngve! La oss forlange kjøtt fra glade griser. Vet du forresten noe om hvem som produserer den "billige" ribba som selges - er det norsk eller import?

  • #2

    Fred Aune (Friday, 04 December 2015 01:19)

    Tusen takk! jeg er helt enig med deg! Hundemat er tross alt billigere! Jeg vurderer å kjøpe litt hundemat til julemiddag i år. Vi har ikke så veldig mye penger, men jeg burde jo forstå at å kjøpe julemat vi har råd til, er under den norske verdigheten! Takk !

  • #3

    Anne S (Friday, 04 December 2015 19:25)

    Så enig, så enig. Har brukt dagen på diskutere dette på FB, og ikke alle er enig. Noen synes billig mat er bra for de som er fattige i Norge, og bruker seg selv som eksempel. Litt vanskelig å argumentere imot, så takk for sjampo-eksempelet.

  • #4

    Jartrud Høstmælingen (Saturday, 12 December 2015 19:03)

    Hei og velkommen inn i matbloggeuniverset! Har hatt stor glede og nytte av å følge din spalte i Aftenposten, og nå kan jeg glede meg over dine ukentlige brev til innboksen! Håper og tror du vil kose deg med dette konseptet - jeg gleder meg spesielt til dine kjøttfrie innlegg!

  • #5

    Yngve Ekern (Saturday, 12 December 2015 19:33)

    Takk! Og ja, selv om jeg ikke er veggis er det ekstra inspirerende å foreslå kjøttfrie alternativer:)

  • #6

    Frøydis Haugen (Sunday, 13 December 2015 11:15)

    Har stor forståelse for at de som har lite å rutte med har behov for billige matvarer, men det er en kostbar måte å støtte de fattige på. Hvorfor skal 95% av oss, som har god økonomi, få billig mat for at de siste 5% skal ha råd til maten? På denne måten blir de rike rikere og de fattige fattigere. Det må være bedre samfunnsøkonomi å gjøre noe med inntekten til de som har minst gjennom feks sosialordninger? Shampoeksempelet ditt er derfor veldig bra! Vi som har nok, har lett for å skyve de som har lite foran oss, for at vi skal få mer.

    Uansett om man er fattig eller rik, det er til syvende og sist forbrukerene og produsentene som betaler en slik priskrig som dette. Det sa Reitan selv under Debatten på NRK tidligere i uken. Kjøpmennene er pålagt av butikkjedene å tjene like mye penger selv om de dumper prisen på enkeltvarer. Det betyr at dette må tas inn igjen, enten ved høyere priser på andre produkter i butikken eller ved å presse grossistene, som igjen da må presse bøndene for å sikre sin omsetning.

    Takke meg til Menys metode, de kjører vanlige priser, men gir av overskuddet til Frelsesarmeen, som igjen hjelper de som har behov for det.

  • #7

    Yngve Ekern (Sunday, 13 December 2015 11:47)

    Det synes jeg er kloke ord, Frøydis!