Velkommen til Jon Georg Dale!

Jon Georg Dale landbruksminister

Sist gang vi fikk ny landbruksminister var det mildt sagt dårlig stemning på statsrådens kontor. Den nye, FrPs Jon Georg Dale, møtes nok med litt mer respekt enn forgjengeren Sylvi Listhaug.

 

Jeg møter ham med håp om forbedring - og en link til en viktig artikkel du også bør lese.

- Jeg hadde aldri trodd at et menneske fra Oslo FrP skulle etterfølge meg, sa avtroppende minister Trygve Slagsvold Vedum fra Sp da han ga kontornøkkelen til Sylvi Listhaug. Det var ikke morsomt ment. Han var tydelig sjokkert.

 

Alle vi som var der på ministerkontoret i Landbruksdepartementet  den oktoberdagen for to år siden var i en tilstand av vantro. Slik refererte jeg sceansen i Aftenposten:

 

 - Noen sier at å gi deg jobben som landbruksminister er det samme som å la en satanist styre kirken! Er du enig i det?! roper en journalist.

 

- Nå skal du vel kjøre høygaffelen i norske bønder?! roper en annen.

 

Det var blodtåke og nedsettende stemning.

 

Ingen hadde tiltro til henne. «Svært vanskelig» og «en provokasjon» var blant landbruksorganisasjonenes uttalelser da bekreftelsene kom om at Fremskrittspartiet skulle få dette departementet, og at det var hun som skulle styre. Henne?!

 

Etter at de andre journalistene hadde gått satte Sylvi og jeg oss litt alene på kontoret. Ja, hun hadde faktisk stått – på høye hæler! – under hele pressekonferansen. Normalt er regien slik at den nye statsråden får kontornøkkelen, og så setter vedkommede seg i sjefsstolen – og er da i dobbel forstand sittende minister.

 

Da hun endelig sank ned i ministerstolen med bare meg igjen i rommet virket hun lettere sjokkert selv også. Mistroen, på grensen til det hånende, som journalistene hadde formidlet var nok nedtrykkende. Langs veggene hadde noen byråkrater i departementet stått som utblåste lys.

 

Jeg dro krakken bortåt ministerstolen for å småprate litt. Jeg ville finne ut hva hun visste om landbruk, som med sitt gamle avtaleverk og gubbevelde jo er ganske komplisert. Den da 35-årige tobarnsmoren var fra gård selv, fortalte hun. Så dette skulle nok gå greit.

 

For ikke lenge siden hadde hun langet ut mot landbruket i en nettkommentar og kalt hele næringen for kommuniststyrt.

 

Samtalen vår – under fire øyne og ikke referert – viste at hun ikke hadde veldig god greie på hverken landbrukspolitikk eller mat. Det syntes jeg var litt pussig, men vi viste jo begge hva hun hadde planer om å gjøre med norsk landbruk: Satse på de store og lønnsomme gårdene, gjøre det vanskeligere å produsere mat der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Sentralisere og satse på mer importert mat.

 

Jaja. Hun har gjort en god jobb, på sine premisser.

 

Etter det første møtet med Listhaug sendte jeg henne en del linker til artikler i Aftenposten som jeg syntes hun burde lese seg opp med. Det samme vil jeg formidle til Dale. Mens Listhaug nå skal «stikke høygaffelen i» asylsøkere og andre fremmede, er jeg sikkert på at 31-årige «Goggen», som Erna kaller Dale, viderefører Listhaugs politikk.

 

Det er kult at Jon Georg Dale har bakgrunn fra matvarebransjen, både fra privat og samvirke. Enda kulere er det at han er en kløpper i å føre gjeterhund, han har deltatt i NM og greier. Likevel synes jeg både han og du bør ta en titt på denne artikkelen, som jeg også presenterte for forgjengeren.

 

Så utrolig avhengig er norske bønder av å importere dyrefôr fra Brasil.

Ny landbruksminister
... og jeg takker for tiden med Listhaug med å minne om hvor farlig det er når bønder organiserer seg!