Endelig, nå kan vi spise frosne reker igjen!

Først: Størrelsen ER viktig. Forbløffende få vet ikke hva det betyr når det står at rekene de kjøper av av typen 90/120.

frosne grønlandsreker vs ferske reker

Jeg er så lettet! Sommeren er på hell, så nå slipper jeg snart å spise mer av de rekene som liksom representerer det kulinariske klimaks av sommeridyll - det vil si ferske, nykokte reker.

 

Vi er vel flere?

 

Bare å sette spørsmålstegn ved såkalt ferske reker på svaberg og på bryggekant er som å banne i kjerka. Dette måltidet er jo bare selve symbolet på…ja, alle norske verdier. 

 

Det har noe med størrelse å gjøre, og her er nye opplysninger for mange: På salgsplakatene for frosne reker i løsvekt, og på eskene dersom du kjøper et større kvanta, står det tydelig et tall, for eksempel 90/120.

 

Dette tallet angir hvor mange av disse rekene det går på én kilo. Altså mellom 90 og 120 individer kiloen.

 

Her er tallenes tale:

ferske reker vs frosne grønlandsreker
  • 90/120 = ubrukelige pinglereker
  • 70/90   = mellomstore pinglereker
  • 60/80   = store reker
  • 50/70   = ekstra store reker

 

I tillegg finnes en nesten mytisk katergori betegnet som 30/50. Dette er et sjeldent syn på det åpne markedet, og de kan uansett bare fanges på senvinteren. Jeg har selv slått til da jeg har sett det - og betalt over 2000 kroner for en kasse med fem kilo.

En sommer i kampens hete

ferske reker vs frosne grønlandsreker

Ferske nykokte reker, så å si rett fra bryggen? Frosne reker, fanget lang vekk for Gud vet hvor lenge siden? 

 

I mine øyne, altså i min gane, er det frossen-tassen av en viss størrelse som vinner. 

 

Ferske reker: Kall dem gjerne Hvaler-reker, fanget av en lokal helt. De er stakkarslig små, det tar en evighet å rense dem. De er oftest overkokte, har konsistens som gummi og smaker deretter. Og de er dyre.

 

Frosne reker: Også kjent som Grønlandsreker. De er lynraskt kokt og frosset ned ombord på svære trålere, med kvalitetskrav som er almenne. De er store og saftige, med skall som lett slipper. De koster mindre.

 

(Og jeg vet det er mange som er enige, men som har tungt for å innrømme det, av frykt for å fremstå som usivilisert!)

 

Men, bare så det er sagt, det er forskjell på frossen-reker også. 

Sånn, ja!

Her er det bare å spa opp i rekeposen. Fine og dugelige til alt.

 

Husk forresten at en kilo reker fra butikken ikke blir mer enn cirka 400 gram spiselig mat… Så ta noen skikkelige spatak! 

ferske reker vs frosne grønlandsreker

Reke-mishandling:

Sånn som dette skal ikke frosne reker se ut! Her er de krokryggede stakkarene frosset og tint, og frosset igjen.

 

Noen virkelig gode tips:

Over til tilberedning! For når sommertidens tvangsinntak av gummireker med loff, dill, sitron og majo fra Mills er over, så kan vi jo gjøre noe ekstra ut av dem.

 

Her er noen oppskrifter jeg har utviklet gjennom flere år, og med suksess i kategorien 30/50 - om jeg må si det selv.


Reker med erter og chili


Arme og rekende riddere


Reketoast med rå laks

reker toast oppskrift

Visste du at deigen i det nystekte brødet kan være ett år gammel?

brød butikkbrød bakeoff

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Anna (Saturday, 11 August 2018 10:24)

    Er vanligvis enig med deg, men som hytteboer på hvaler er det ikke sant at de er små (i år hvor det var det tynt med reker i vannet og de var mindre enn vanlig men ikke små).
    De frosne kan ikke måle seg konsistensmessig, men prisen er selvfølgelig ok..

  • #2

    Jens (Friday, 29 July 2022 22:14)

    Hei,

    Noen ide om hvilken fangstperiode som gir best grønnlandsreker? Ift rogn eller ei spesielt.