Ribbepostei

Når du har lyst på ribbe, men ikke synes du kans satse på vanlig juleribbe - hvorfor ikke lage postei av ribba?

Kanskje som en forrett som viser at du kan mer enn å stikke et termometer i et kjøttstykke?

Det er ikke vanskelig!

 

RIBBE-RILETTES

Posteien heter egentlig - altså blant froskespisere - rilettes. En fransk åpning, gjerne i førjulstiden. Elegant og klassisk, som forrett.

 

Ja, hvis du feirer jul sammen med noen som på død og liv skal ha pinnekjøtt, så kan du jo lage denne som oppstart. To fluer i ett smekk! Alle blir glade.

Rillettes er noe i nærheten av en confit (som jo alle vet at er noe superfjongt!), der kjøttet kokes i eget fett og dermed blir saftig og holdbart.

Vær særlig påpasselig med rensligheten

1,5 kg ribbe
50 g salt
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ts tørket timian
1 fl hvitvin

Bruk en skarp, liten kniv til å skjære ut alle ribbebeina. Skjær også vekk svoren, men ikke flesket.

Skjær kjøttet i terninger som litt store sukkerbiter. Ha kjøttet i en bolle, bland inn salt, løk, hvitløk og timian, pluss vin, og la det stå kjølig over natten for å trekke til seg smak.

Hell alt over i en solid, tykkbunnet kjele og kok opp. La det småputre under lokk i minst tre timer, til kjøttet er gjennommørt og lett lar seg rive i filler med to gafler. Riv opp kjøttet og mos det litt sammen.

Kle en brødform med matplast, slik at den også henger ut over kantene. Ha kjøttet over i form, stapp ned godt nedi. Pakk igjen med plasten over. Legg lett press på ved å legge en annen brødform oppi, med litt vekt på. La det kjøles og server romtemperert, gjerne med en purresalat.

Du kan også ha rilletten i syltetøyglass med strikk, det er veldig kult å ha med til folk som førjulspresang. Rene glass rengjøres ekstra ved å fylle dem med kokende vann.

 

Du kan også lage pølser av ribbe! Ribbe er en perfekt blanding av kjøtt og fett. Tarmer til å stappe det i får du hos en slakter. Oppskriften får du her.

Write a comment

Comments: 0