DETTE er det nye GRØNNE GULLET

Den nye favoritten, den kan vi på rams:

 

Hva er det alle løper rundt og plukker nå, som bare få visste hva var for noe før?

 

Hva er det som er grønt og som alle værsågod må si at er noe av det kuleste de har spist?

 

Det er RAMSLØK!

 

Hva kan vi lage av det?

 

Vi kan lage en pesto SOM PASSER TIL ALT!

 

 

 

Den smaker som en mellomting av hvitløk og gressløk. Og den er ikke vanskelig å finne. Se deg rundt i litt skyggefulle skogbunner.

 

Eller, du kan jo også gjøre som meg. Lure noen nabounger ut for å sanke godsakene. De synes det er moro, mye morsommere enn den litt triste soppsankingen om høsten.

 

Det er jo så gøy å oppdage noe nytt! For bare få år siden, ja, jeg vil si for sånn cirka tre år siden, var det nesten ingen som snakket om ramsløk. Nå er det en snakkis blant alle som er interessert i mat.

 

Ramsløk, som puré og pesto, er som selve essensen av Det nye nordiske kjøkken.

 

Michelin-kokkene på Maaemo har visstnok noen til å plukke ramsløk til seg på Nesodden. Der er også mine ramsløk fra. Plukket av barnehender. Tre stjerners!

Her er'n!

Dette gjør du me'n!

Du kan selvsagt bruke ramsløk i salater og som grønt til hva som helst, men det beste er å lage pesto av dem. Så kan du skvette på litt både her og der.

 

ca 300 g ramsløk

ca 3 dl solsikke- eller rapsolje, eventuelt olivenolje som ikke er for sterk

ca 3 ss grovhakkede valnøtter (eventuelt pinjekjerner, men det er fryktelig dyrt)

ca 3 ss finrevet parmesanost, eller en hard og hvit norsk geitost

1 ts salt, gjerne grovt fingersalt

litt pepper

 

  • Kjør grovrevet ramsløk i en foodprossessor, eller i mindre omganger med stavmikser, sånn at det blir smått.
  • Spe med olje under kjøring, litt etter litt, helst i en tynn stråle. Det skal tykne litt, men ikke bli grøt.
  • Smak til med nøtter, ost, salt og pepper. Ha på glass og hell en liten oljeskvett på toppen. (Dette bidrar til å lukke det grønne for farlig oksygen, og det skal gjøres med alle sånne ting som pesto.)

 

I praksis, med pasta conchiglie og fiskekake

ramsløk oppskrift pesto

asparges oppskrift norsk


Foredrag fra meg? Er også debattleder.

foredrag mat matsikkerhet matpolitikk miljømat

Trykk på bildet, så får du vite mer.

Write a comment

Comments: 0