Økologisk ribbe

God ribbe til riktig pris - altså økologisk gris - får du både i butikk og på nett. Linker ligger nede i sakene.

Her er to av mine favoritter:

 

- Fjellgris fra Valdres, som du kan kjøpe på nett.

- Grøstadgris, som du blant andre steder kan kjøpe på Meny

 

Jeg kjøper svinekjøtt fra produsenter jeg selv har besøkt, slik at jeg har sett virkeligheten med egne øyne. De færreste har vel anledning til å dra rundt og håndhilse på grisene de har planer om å spise.

Derfor, Let me intruduce to you:

Fjellgris i Valdres

Ekteparet Ragnhild Mobæk og Knut Ødegaard er virkelig hyggelige folk. Og de er bønder som går helt i front når det gjelder griseoppdrett. På bildet her serverer Knut og jeg poteter til grisene, mat som gjør at grisene får den riktige typen fett på ribbesidene sine.


Her springer 400 griser rundt i fjellet og lever for en stor del fra hånd til munn, altså fra labb til tryne. De roter rundt etter røtter, som for dem er som taco for bybarn. I tillegg får de levert masse poteter, frukt og overskudd fra lokal osteproduksjon.

 

På tre måneder vokser disse grisene fra 25 kilo til å passere 100. Det er litt rart, for all løpingen tilsier at de trenger ekstra mye mat for å legge på seg. Men de leter og de finner. Og så får de litt ekstra av ”grisekokken”, som Knut kaller seg. En vanlig norsk billig-gris spiser til sammenlikning nesten utelukkende kraftfor, spesialdesignet for de ulike stadiene i grisens liv.

Grøstadgris

Bedriften Grøstadgris er en stjernegris i landbruket. Grisene er glade, bøndene er glade og kundene i butikkene som har grisene i hylla blar gladelig opp.


Mellom bena mine krabber noen tre uker gamle grisunger rundt i sølejorden, slik alle griser elsker å ha seg. I skogkanten noen meter unna myser en flokk større go’griser mot utsikten til kveldsmat i et av husene de har tilgang til. Dette er hus som sammenliknet med forholdene i vanlig svineproduksjon må kalles luksusvillaer. Grøstadgriser har hver mellom 200 og 600 kvadratmeter uteterreng å boltre seg på. Vanlige, norske båsgriser har knapt én.

Gry Beate Knapstad er en griseprodusent med krøll på halen. I Vestfold-idyllen kan hun nikke fornøyde over regnskapene også, etter at Grøstadgris er gått fra å være en liten nisjeprodusent til å bli en betydelig pådriver for bedre dyrevelferd. I dag er det fem andre gårder som samarbeider med Grøstad om å levere kjøtt under dette varemerket.

Write a comment

Comments: 0