Endelig - slik skal Stortinget gjøre norsk mat bedre

Ventetida er over nå…

 

Nå er det klart at Regjeringen ikke får flertall for sitt krav om at norske bønder skal tjene dårlig og levere oss billigst mulig mat. Det er også kroken på låvedøra for forslag som vil gjøre det mye vanskeligere å drive gårdsbruk i utkantstrøk.

 

Det dreier seg om det såkalte landbruksoppgjøret, igjen - og ennå. For i år har dramatikken vært stor og langvarig.

 

Dette skjer i Stortinget nå

Hva skjeeer´a? Det har vært spørsmålet siden bruddet i forhandlingene mellom bønder og Landbruksdepartementet for noen uker siden.

 

Svaret er:

 

  • I dag kommer det frem at Regjeringens støttepartier Venstre og KrF slett ikke støtter Regjeringens tilbud om stusselige 410 millioner kroner i økning av landbruksstøtten. De støtter bøndene og ser ut til å kunne hive opp rundt 800 millioner.
  • Stortingsflertallet, slik det ser ut nå, vil at forskjellen på bønders inntekt og det vi andre folk tjener skal bli mindre. Dette er viktig for å sikre at nye generasjoner gidder å ta jobben med å produsere mat til oss. 
  • En ny instruks fra det politiske flertallet på Stortinget vil bidra til å sikre at mindre og mellomstore gårder får mer levelige vilkår rundt i landet.
  • De nye signalene fra Stortinget vil også bidra til å beskytte våre beitende husdyr, som kuer og sauer - og geiter, da. De såkalte beitetilskuddene, som gjør at vi kan utnytte norsk gress til mat, og bli mindre avhengige av importert soya til kraftfôr, vil fortsette.

Slik er det kommet i stand

Opplegget er dette:

 

  • Det normale når det blir brudd i landbruksforhandlingene er at Regjeringens og departementets tilbud i oppgjøret bare godtas av Stortinget uten mer om og men. 
  • Opprinnelig er det egentlig sånn at Stortinget skal bestemme, basta. Men politikerne der er redde for at om de griper inn og bestemmer, så blir det såkalte forhandlingsinstituttet, altså tradisjonen med forhandlinger rundt bordet, uthulet og bare et skuespill.
  • Nå skjer det altså at opposisjonen med Ap og Sp i spissen, pluss støttepartiene Krf og Venstre, gir klare signaler om at politikerne vil gripe inn. De vil både øke inntekstmulighetene for bønder og vri den såkalte innretningen - som betyr fordelingen - mer til fordel for landbruk i distriktene.

Dette har de gnålet om!

Dramaet i kulissene har vært nervepirrende for oss som følger med:

 

  • Ap og Venstre var lenge i tvil om de skulle forta seg noe. Arbeiderpartiets landbrukspolitiker Knut Storberget ga lenge uklare signaler om han gikk inn for mer penger til budsjettet. Venstres Pål Farstad foreslå å sende hele greie tilbake til partene for nye forhandlinger.
  • Nå som det er blitt et flertall for å gi Landbruksdepartementet en skikkelig instruks om å bedre forholdene for bøndene og styrke matproduksjonen, er naturligvis Høyre og FrP bestyrtet. Og det er jo litt moro, det også!
  • Et stalltips er at politikerne på Stortinget - der ikke alle er like opplyste om de komlpliserte avtalene i norsk landbruk - kanskje ber om hjelp av både departementet og bondeorganisasjonene før de klinker til med nye instrukser.

Følg med: 8. juni kommer Næringskomiteen med sin innstilling om hva som bør skje. 16. juni skal maten vår til behandling i selveste Stortingssalen.

 


Se mer om dramaets betydning her:


Se hvordan Regjeringen nesten kverket den norske akevitten her: