Døden for livets vann?!

 

Denne helgen er det bakrus i landbruksoppgjøret: Nå viser det seg nemlig at et utilsiktet resultat av Regjeringens opplegg vil gjøre det ulønnsomt å lage akevitt av norske poteter.

 

Du kjenner det kanskje ikke på smaken, men virkningen er overraskende: En solid slurk akevitt er en solid støtte til norsk landbruk.

 

Message in a bottle, kortversjonen: 

 

  • I de pågående forhandlingene med bondeorganisasjonene krever Landbruksdepartementet reduksjon i det såkalte prisnedskrivingstilskuddet. (Hva det er, gidder jeg ikke å forklare her, for nå skal vi bare destillere hva virkningen blir!)
  • Resultatet er at råvaren - altså potetene - blir så dyre for samvirket Hoff, som altså leverer råspriten Arcus lager akevittene av. Til nå har Hoff mottatt et prisnedskrivingstilskudd (ikke spør!) på 9 kroner og 50 øre kroner per liter råsprit.
  • Denne ordningen vil statsråd Dale og departementet hans nå helle i vasken.

Ikke til å svelge!

Hoff opplyser at med en ny og «fri» pris vil norsk råvare bli tre-fire ganger så dyr som den vi kan importere.

 

At prisen på norsk akevitt da ikke vil kunne konkurrere med for eksempel akevitten fra Danmark (der de like gjerne bruker korn til å lage børsten av - æsj!) er selvsagt ikke til å svelge.

 

Regjeringen og bøndene er ikke på Linie.
Regjeringen og bøndene er ikke på Linie.

Dette er veldig alvorlig, for «norsk akevitt» er faktisk en internasjonalt beskyttet betegnelse - akkurat som gresk fetaost - og det står i lovverket at den skal være «basert på norsk potetsprit».

 

Norske akevitters venner knuser stettglass mot bordkanten. Norske bønder (og sikkert særlig dem i Oppland og i Hedmark!) henter frem høygaffelen. 

Det skjer i sommer!

Regjeringens krav kan ikke kalles gjennomtenkt, og langt fra fatmodnet. Og hærverket blir satt i gang umiddelbart. Dersom kravet går gjennom i forhandlingene nå, vil potetspritprodusentene miste støtten allerede fra 1. juli i år.

 

Vi kan sende akevitten jorden rundt på lasteskip, men det er ingen grunn til å legge til kai igjen i Norge om prisen blir uspiselig - unnskyld, udrikkelig. 

Takkevitt for oppmerksomheten!

Write a comment

Comments: 0