Derfor kan du spise rå påskeegg - uten å få salmonella

Dette er en takk til norske bønder, og systemet som gjør at vi ikke trenger å frykte den slemme heksa Salmonella

Dette innlegget er sponset av stiftelsen Matmerk

Til venstre nyter jeg solveggen og en god bok. Men jeg trives da på utedassen også! Gjerne med døren på gløtt og et minst ti år gammelt ukeblad i fanget.

 

Å sitte der med diaré av diabolske dimensjoner, det er klart mindre attraktivt når de andre mikser seg en toddy og har påske-quiz.

 

Derfor sier jeg dette: Takk til både bønder og byråkrater for at vi har et landbruk som gjør at har noe som heter Salmonella-garantien. Ellers i verden er egg den største kilden til sykdomsutbrudd.

 

Og derfor skal vi lage denne påskematen:

Dette er så rått at det er sykt!

 

Det vil si: Det er helt rått at vi her i landet kan spise rå eggeplomme og rått kjøtt - for eksempel biff tartar - uten å bli bli syke.

 

Dette må du huske når du vurderer i ha i deg et rått egg, også om du kjører det til en supersunn smoothie: 

 

Alle egg du kjøper i lukket kartong, altså eggkartong med lokk på, er garantert frie salmonella. Kjøper du et stort brett med egg, gjelder ikke samme garanti.

 

OBS: I denne saken får du også min oppskrift på Norges råeste påskeegg. Følg med!

 

Steike! Dette er garantert noe vi kan være stolte av.

Dette visste du kanskje ikke, at i Norge har vi noe som heter Salmonella-garanti? Utstedt av Regjeringen, fulgt opp av Mattilsynet. Noe å være kry av!

 

Prøv deg på å servere rå eggeplomme og rått kjøtt i for eksempel Tyskland. Antakelig ville du blitt arrestert.

 

Nederst i saken her får du se en helt utrolig video der Mr. Bean får servert tartar, men først:

 

Vi har ikke bare superstrenge lover og forskrifter for mattrygghet her i Norge, gjennom det som heter Kvalitetssystem for landbruket (KSL-Matmerk) dobbelt-sikrer norske bønder seg med egne regler og en omfattende kontroll. Dette mens det er gått mer enn ti år siden EUs næringsmiddelkontroll advarte mot rå egg.

 

Sammen med Finland og Sverige er vi i en særstilling når det gjelder fravær av salmonella i egg. Bestiller du tartar med eggeplomme i andre land er plommen like garantert pasteurisert - og helles fra literskartong.

Et bra jentenavn?

Denne lille gjengen av salmonella ser jo nesten ut som søte dyr! Men mikroskopet lyver.

Foto: iStock
Foto: iStock

Salmonella, ja. Jeg kjenner et par i overkant rampete damer som ville kledd navnet. I bakterienes verden er det faktisk rundt 2500 som bærer slekstnavnet salmonella.

 

Denne kjipe slekten, forøvrig i samme familie som E. coli, kjennetegnes ved at de sprer dritt rundt seg, for å si det sånn. Men Salmonella og hennes ufine venninner kan vi altså bare drite i, for å si det sånn også.

 

Visste du forresten at 30 prosent av oss spiser rå kjøttdeig underveis mens vi steker den? Yes, we do. Vi småsnafser av både kjøttdeig og karbonadedeig. Dette i følge en undersøkelse foretatt av forskningsinstituttet Nofima. 

 

Jeg må innrømme at jeg gjør det selv. Og jeg er så trygg på den norske matkvaliteten at jeg ofte bruker ferdig kvernet karbonadedeig til tartar-biff. Men noen ganger kverner jeg vanlig biff for at matlagingen skal bli litt mer høytidelig.

 

Så takk, igjen, til den "norske modellen". Eller som det sies på denne påskekartongen:

 

Her er oppskriften på tartaren det er bilde av oppe i saken

Mange vil gjerne blande inn litt worchestershire-saus, eller til og med noen dråper tabasco, for å gi kjøttet et ekstra sting. Kjør på, om du vil det. Andre mener at loff ikke har noe under kjøttet å gjøre. Men vi tar ”det vanlige”, den klassiske.

 

400 g kvernet karbonadedeig

4 eggeplommer, helst økologiske

fire skiver formloff

4 ss hakket løk

4 ss hakket sylteagurk, gjerne små cornichons

4 ss hakkede rødbeter fra glass

4 ss kapers, av beste kvalitet

2 ss revet pepperrot

 

 

  • Del kjøttdeigen i fire deler og trykk hver av dem ut til en flat kake. Legg dem på loffskivene og trykk dem videre utover og ned langs skorpen på brødene.
  • Lag rutemønster i kjøttet med gaffel eller baksiden av en kniv. Ha på litt salt og rikelig med nykvernet pepper.
  • Trykk ut en liten grop i midten av kjøttet og plasser en eggeplomme i skall der. Server med tilbehøret ved siden av. 

Her: Det absolutt kuleste påskeegget du kan servere


Mr. Bean får det servert!

Denne må du unne deg!


Derfor kan vi kalle norske kuer for kontrollfreaks


Ekern i levende live

Write a comment

Comments: 0