Slik lager du andeleverpaté

HJEMMELAGET ANDEPATÉ

 

Veldig lett å få til. Og så utrolig kult å servere smurt på toast, helt enkelt, og gjerne med et glass musserende.

 

Portvinstoppen kan jo sløyfes, men det koster ikke mye ekstra arbeid.

 

Her blander jeg med kyllinglever for å få en litt mildere smak. Du trenger en kjøkkenmaskin med kniver, men en stavmikser går også greit.

 

400 g andelever

400 g kyllinglever

300 g smør, gjerne usaltet

1 fedd hvitløk, knust og finhakket

2 egg

1 dl fløte

1 dl portvin

salt og pepper

Portvinsglasur:

1 ts gelatinpulver

2 ss vann

1 dl portvin, varm

4-5 einerbær, kan sløyfes

 

Rør gelatinpulveret ut i litt vann, og la det stå litt for å svelle. Varm opp portvinen, gjerne med noen knuste einerbær, eller annet godt, sil og bland med gelatinmassen. La det kjøle seg, men ikke så mye at det stivner.

 

Smelt smøret på svak varme.

 

Skjær leverbitene i to der det er en streng som skiller delene fra hverandre. Rens eventuelt for sener og hinner, men det er oftest ikke nødvendig. Ha lever, smør, hvitløk, egg, salt og pepper i kjøkkenmaskinen. Kjør det sammen, og spe med fløte og portvin.

 

Bruk flere små porsjonsformer, eller en stor. Espressokopper er veldig stilig! Smør dem lett og fyll på med levermassen, men ikke fyll helt opp. Sett formene i en større form og fyll den med kokende vann til det står to tredjedeler opp på leverformene. Stek i ovn på 150 grader i en halv times tid, litt avhengig av størrelsen på formene.

 

Sett dem til avkjøling på benken, deretter litt i kjøleskap. Hell over portvinsgelé og avkjøl. Pateen blir best av å stå til dagen etter.