Østers - gugga jeg aldri glemmer

Åpning av østers. Spising av østers. Tilbehør til østers.

 

Det er ikke mye som skal til for å ha fest med østers.

 

Men først, litt mimring om bildet av østers-håndfullen her, fra da jeg besøkte vestkysten av Jylland for å gulpe i meg dansk østers.

 

Det var skjellbetjening av høy klasse.


Jeg forteller nederst nøyaktig hvor du kan oppleve maken. Men se nå for deg dette:

Der Danmark er på sitt flateste står jeg på en hel øy av østers. I vadebukser, midt i nasjonalparken som faktisk heter Vadehavet – jeg tuller ikke! – kan jeg bare bøye meg ned og laste opp østers med hendene.

 

De er ville, og de er gratis. Dessuten er de så store som sko. Ikke rart jeg er litt redd da jeg åpner den første. Antakelig er den like engstelig som meg.

 

Blir jeg kvalt, så dør jeg i alle fall lykkelig! tenker jeg, før jeg lukker øynene og løfter skjellkanten mot leppene. Herre, den er svær som en vaskeklut!

Åpning-av-østers

Jeg bukserer den inn, puster gjennom nesen - og svelger som en pelikan.


Den neste jeg stikker østerskniven i, er enda større. Hadde det vært en sko, ville jeg tippet på størrelse 40. En sko full av deilig, skimrende gugge! Godt jeg har med en flaske musserende.

 

Tiden går fort ute på østersbanken, og det gjelder å passe den. Det er tre kilometer tilbake til land - til fots, med vann opp til lårene - og kommer tidevannet, går man til grunne, så å si. Snakk om turistattraksjon!

 

Sjekk tilbudet hos Vadehavscentret, som er lokalisert nede på vestkysten av Jylland.

 

Der kan du bli med på turer og ta med så mye østers du makter. I byen Ribe, like ved, er det lett å finne et kult hotell.

 

Her viser jeg hvordan du lettest åpner østers hjemme.

Østers du plukker selvWrite a comment

Comments: 0