TORO fyller 70 - med tomatsuppen som ødela oss

hjemmelaget tomatsuppe toro supper

TORO FEIRER 70: Hurra for deg som fyller ditt år - og fyller våre mager med posesuppe og prompepulver.

 

Det er en merkedag av dimensjoner. 

 

I dag for 70 år siden - den 8. januar 1946 - ble Toro registrert som varemerke. I 2016 leverer Toro oss ca 15. 000 tonn med mat i året, i rundt 130 millioner poser.

 

Det er en sorgens dag.

Toro? Jo, navnet ble valgt fordi toro er okse på spansk. At Spania fortsatt var fascistisk, (og forble det helt til Franco døde i 1975), det tok tydeligvis ikke de bergenske industriherrene så nøye.

 

Toros første salgsvare var buljongterningen, et enestående produkt som har holdt seg gjennom alle år, til den dag i dag. En bragd, vil markedsførere si.

 

Men først og fremst - og nå skal jeg blåse ut alle lysene på kaka! - har Toro gitt oss tomatsuppe på pose. Det vil si, familiekonsernet Rieber & Søn har egentlig tatt fra oss mer enn de har gitt.

 

Hvert år slurper vi i oss rundt 3 000 000 poser tomatsuppe med makaroni. Altså, den med makaroni alene! Tre millioner ganger heller vi 11 dl vann i det rosa pulveret med små marker av makaroni, rører og venter i fem minutter. Og så nyyyter vi.

 

Den originale tomatsuppen, uten makaroni, kommer på annenplass i salgsstatistikken. Tilsammen koker vi omtrent 6 500 000 poser av de rundt 10 ulike tomatsupper som er made by Toro.

 

Ikke fordi vi er dumme. Ikke bare fordi vi er late. Fordi vi elsker smaken, den vante og vanlige.

 

Vi er blitt hjernevasket og ganevasket. Toros poser er blitt selve referansesmaken for tomatsuppe.

 

Det begynner i barnehagen, og fortsetter på SFO. Mamma lager den hjemme, selv pappa er ekspert. Slik har det vært i generasjoner. Helt fra 1962, da den første posen ble sendt ut fra Toros prøvekjøkken i Nøstegaten i Bergen.

 

Og vi sier at folk i Nord-Korea er hjernevasket?

 

Hjemmelaget tomatsuppe toro supper
I 2012 avslørte TV2 at Toros 400-grams porsjonspakke med viltgryte inneholdt 8 gram elg. I pakken var det ellers 32 gram melkeku og noe bacon. Det var helt vilt. Produktet forsvant fra markedet.

Slekt følger slekters gang, også når det gjelder tomatsuppe.

 

Alle foreldre som en gang har hatt et anfall av anstendighet og laget suppe med ordentlige tomater, vet det: Barna synes det smaker dritt. Og det synes vi foreldre også, innerst inne. Den smaker ikke som Toros.

 

Og barna, kull etter kull, skal ikke få snusen i hva som er den egentlige referansesmaken for tomatbasert suppe. Altså tomater, i et stort spenn av smaksnyanser.

 

I Norge er det forbudt å slå barn.

 

Men å la de små vokse opp på tomatsuppe fra pose, det er ikke langt fra å kjitte til formbare og forsvarsløse unger, mener jeg. Det er å unnlate å lære dem forskjell på riktig og galt, på ekte og uekte. Unnskyld at jeg kanskje tar i litt.

 

Likevel har jeg troen på forandring, på at det går an å ta suppeskjeen i en annen hånd.

 

Derfor har jeg laget en ekte tomatsuppe for den nye tid. Ikke bare tomatskvip, men en fyldig herlighet med bønner og linser. Oppskriften finner du her. Jeg ønsker deg og dine lykke til med et mer pulverfritt liv!

 

Her er enda en av mine gode supper fra egen komfyr. Hjemmelaget tomatsuppe av den glatte typen, med gulrot for søthetens skyld og en frøblanding for moro skyld!

 

Write a comment

Comments: 8
 • #1

  Basilico (Friday, 08 January 2016 21:13)

  Morsom "artikkel"! Jeg skal innrømme at jeg ikke forstår hvem alle disse menneskene er, disse som kjøper pulversuppe. Av og til har man dårlig tid, og det er greit. Men er det virkelig noen som serverer dette til ungene sine ofte? Selv har jeg alltid foretrukket hjemmelaget, og det skal jeg fortsette med :)

 • #2

  Yngve Ekern (Friday, 08 January 2016 21:53)

  Jeg må innrømme; Noen ganger, tre-fire ganger i året, lager min 15-årige sønn og jeg Toros tomatsuppe med macaroni. Vi gjør det i hemmelig brorskap, og er enige om at denne smaken er helt spesiell. Ikke så godt, men "godt". Guilty pleasure. Ikke si det til noen!

 • #3

  Hanne Elise Høglend (Saturday, 09 January 2016 00:46)

  Suppa inneholder så lite tomat, at det er et under at man får markedsføre det som tomatsuppe! 8% tomat, er det ikke?

 • #4

  Besserweisser (Saturday, 09 January 2016 10:14)

  Inneholder 20% tomat og 23 % makaroni.

 • #5

  Yngve Ekern (Saturday, 09 January 2016 23:31)

  Tomatene som er utgangspunkt for pulveret utgjør omtrent en fjerdedel av det vi kjøper av friske tomater!

 • #6

  Eirik (Sunday, 10 January 2016 00:36)

  Jeg kan vagt huske at det nok ble servert en og annen posesuppe hjemme i barndomshjemmet på 80-tallet, jeg og, men jeg tror du overser at en del bruker disse posene som basis for andre retter.

  På hytteturer har mer enn én gang en pose med Toro tomatsuppe blitt tatt med som erstatning for pastasauser på glass, (trenger bare en liten pose med krydder og en løk eller to sammen med kjøttet). Jeg har også et eller annet sted krotet ned en skolekjøkkenoppskrift på "torskegryte med tomat" som brukte en halv pose Toro tomatsuppe i sausen.

 • #7

  TT (Sunday, 10 January 2016 22:36)

  Hei. Fin side. Men jeg får ikke rss til å fungere... jeg prøver å lenke til den, men den kommer ikke opp... kan det fikses?

 • #8

  Yngve Ekern (Wednesday, 13 January 2016 13:27)

  Oi, det med RSS skal jeg forsøke å fikse så snart som mulig!!!