Thai hard. Slik lager du ekte thaimat.

Thaisuppe Green curry

Du er klar for det grønne skiftet.

 

Følg min vennlige veiledning til en hjemmelaget green curry som banker alt annet. Det er en liten jobb, du må banke ekte thai-råvarer i en morter.

 

Morteren, verdens eldste kjøkkenmaskin får du nå billig, og du vil elske den under mye matlaging.

 

Kjøpt currypasta på glass er oftest tvilsomme greier. Der brukes tørkede ingredienser av lav kvalitet for å spare penger, blant annet billig - og gjerne for mye! - chili.

 

Du merker det med en gang du hiver egenprodusert currypasta i pannen - den freser mer enn kjøpepasta, som er tørr og kjip. Når du lager mat med egen pasta folder smakene seg ut, lukten sprer seg over hele huset.

 

Der er vi ved den kule bonusen: Lukten av grisebankede urter legger seg i hele huset, så ren, så frisk. Såpass at det lukter bedre enn nyvasket. Du trenger ikke vaske en kvadratmeter denne dagen, annet enn morteren og skjærefjæla! 

 

Oppskriftene under kan ved første øyekast virke helt umulige. (Eller, som jeg skrev og faktisk fikk på trykk i Aftenposten en gang: De kan få deg til å føle deg mer fistet enn fristet!)

 

Det er mange ukjente og rare ingredienser. Men slapp av!

 

Alt du skal gjøre er å gå i en spesialbutikk/grønnsakssjappe med asiatiske råvarer. Alle byer har en. I Oslo er det flust. Koriander med røtter på, rosaaktig thaisjalott, søt basilikum, pepprete basilikum, fersk galangal-rot, fersk gurkemeie-rot, blader av kaffirlime, fennikelfrø. Det er en helt ny verden der inne blant grønnsakene. Bare tråkk ut i den.

 

Du kommer til å få stor glede av å kjenne til disse råvarene. Med dem kan du trylle fram autantiske thai-smaker, der andre strever med ingredienser fra kjedebutikker - og ikke får til annet enn tamme etterlikninger.

 

Men første gang må du spørre betjeningen, for av erfaring vet jeg at det kan stå hva som helst på lappene som sier hva varene liksom er. Vær vanlig høflig og interessert, så møter du hyggelige folk i disse butikkene. Og blir det språkproblemer, er det bare å smile og spørre om en annen i butikken kanskje kan bidra med assistanse.

 

 

 

yngve ekern thaimat thaisuppe green curry

Her er min venninne Sugar og jeg på morsom handlerunde i Oslo. Sugar og jeg møtte hverandre i Thailand da jeg skrev boken Tid for thai. Hun er blant dem som har lært meg mest om thaimat. Boken kom ut på Cappelen i 2008. Siden flyttet hun til Norge, her hun også jobber som kokk.

Til arbeid!

 

Her er tre tekniske råd verd å lytte til, følg dem så unngår du unødvendig fikling:

 

  • Når du lager currypasta, skal de tørre ingrediensene først ristes litt i en panne på nokså sterk varme, under omrøring, de største først. Disse skal også først i morteren og knuses før du har i alt det andre.
  • Ha som hovedregel at ingrediensene skal i morteren i samme rekkefølge som i mine oppskrifter, en om gangen. Bruk en skje til å skrape ned mosen som legger seg opp langs kanten av morteren.
  • Dersom du lager store doser (og det bør du jo, så du har currybasis klar i frysern når du plutselig blir fysen på den varmende smaken), er det best å banke noen av ingrediensene hver for seg, og så banke dem sammen med det andre til slutt, slik at morteren ikke blir for full og klinete. Med stappfull morter blir det vanskelig å få most alt skikkelig.

 

Alle ingredienser må skjæres, kuttes og hakkes før arbeidet virkelig begynner. Ha alt i små skåler som du velter oppi morteren etter hvert. Selve workouten, bankingen, tar vel rundt en times tid, så før matlagingen opp som trening. Kle deg lett og ha gjerne en kald øl i nærheten hvis du trener etter klokka fem!

 


Her er resultatet av bankingen!

 

Og her er lista over ingrediensene. Lag helst en flerdobbel oppskrift, sånn at du kan dele opp i små poser på rundt 80 til 100 gram og legge dem i fryseren.

 

 

Ta dem ut etter hvert som du vil ha en ekstra god matopplevelse.


Her er min oppskrift på selve suppen, som også kalles green curry, akkurat som selve pastaen vi banker sammen.

 

Den er akkurat slik jeg lærte å lage den under at flere lengre opphold i Thailand for noen år siden.

 

Lag den èn gang, så har du en favoritt du stadig vil komme tilbake til. Ikke minst for å imponere gjester.


Write a comment

Comments: 0