Surkål

ca 2 kg hodekål
2 grønne epler (skrelt og skåret i terninger, uten kjerne, men kan sløyfes)
ca 2 ss karve
ca 1 ss salt
ca 1/2 dl hvit eddik, om du bruker Husholdningseddik på 7 prosent
ca 4 ss sukker
ca 5 ss ribbefett (eller en ribbesnabb, da. Den kan du godt koke en halvtime på forhånd, og så bruke kokevannet i kålen)
- Skjær kålen i strimler uten at rotstokken er med. Ha det i en romslig kjele. Hell på vann, kjøttkraft eller det vannet du har forhåndskokt litt ribbe i. Væsken skal stå to terdjedels opp i kålen, det skal altså ikke dekke. Rør inn karve.
- Kok opp, bland inn ribbefettet og la det småkoke en halvtimes tid. Rør om av og til. Smak til med salt, sukker og eddik - i den rekkefølgen. Ha i epleterningene.
- Småkok videre en halvtimes tid til, sjekk og smak underveis, til kålen er myk og god. Ha eventuelt i eplebitene når det går mot slutten.
Rødkål

ca 2 kg rødkål
2 grønne epler (skrelt og skåret i terninger, uten kjerne)
ca 1 ss salt
ca 4 ss sukker
ca 1/2 dl rødvinseddik (og gjerne en skvett rødvin!)
ca 2 ts allehånde
ca 5 ss andefett (eller ribbefett)
ca 1/2 dl ss solbærsirup
- Skjær kålen i strimler og ha det i en stor kjele. Hell på vann eller kjøttkraft til det står to tredjedeler opp i kålen. Kok opp og la det småkoke en halvtimes tid.
- Rør inn ribbbefett og smak til med salt sukker, eddik og solbærsirup. Smak til med allehånde.
- La det småkoke rundt en halvtime til. Ha i eplebitene underveis her. Rør om av og til.