Surkål og rødkål med julesmak

Surkål

surkål rødkål oppskrift

ca 2 kg hodekål

2 grønne epler (skrelt og skåret i terninger, uten kjerne, men kan sløyfes)

ca 2 ss karve

ca 1 ss salt

ca 1/2 dl hvit eddik, om du bruker Husholdningseddik på 7 prosent

ca 4 ss sukker

ca 5 ss ribbefett (eller en ribbesnabb, da. Den kan du godt koke en halvtime på forhånd, og så bruke kokevannet i kålen)

 

  • Skjær kålen i strimler uten at rotstokken er med. Ha det i en romslig kjele. Hell på vann, kjøttkraft eller det vannet du har forhåndskokt litt ribbe i. Væsken skal stå to terdjedels opp i kålen, det skal altså ikke dekke. Rør inn karve.
  • Kok opp, bland inn ribbefettet og la det småkoke en halvtimes tid. Rør om av og til. Smak til med salt, sukker og eddik - i den rekkefølgen. Ha i epleterningene.
  • Småkok videre en halvtimes tid til, sjekk og smak underveis, til kålen er myk og god. Ha eventuelt i eplebitene når det går mot slutten.

 

Rødkål

surkål rødkål oppskrift

ca 2 kg rødkål

2 grønne epler (skrelt og skåret i terninger, uten kjerne)

ca 1 ss salt

ca 4 ss sukker

ca 1/2 dl rødvinseddik (og gjerne en skvett rødvin!)

ca 2 ts allehånde

ca 5 ss andefett (eller ribbefett)

ca 1/2 dl ss solbærsirup

 

  • Skjær kålen i strimler og ha det i en stor kjele. Hell på vann eller kjøttkraft til det står to tredjedeler opp i kålen. Kok opp og la det småkoke en halvtimes tid.
  • Rør inn ribbbefett og smak til med salt sukker, eddik og solbærsirup. Smak til med allehånde.
  • La det småkoke rundt en halvtime til. Ha i eplebitene underveis her. Rør om av og til.