Fett nok!

Ikke vegetarisk. Ikke helt halal, heller. Men du verden for et knallgodt toscansk pålegg! Vi kan lett lage det av en helt vanlig fleskepølse.

fleskepølse italiensk pålegg

Det var på kulinarisk reise i Toscana jeg lærte å lage mitt litt ekstreme kjøttpålegg. I den lille byen Panzano i Chianti, altså i selve hjertet av Toscana, møtte jeg den berømte Dario Cecchini, 100 kilo utagerende slakter.

 

Egentlig var vi opptatt med å lage en italiensk variant av ribbe, på størrelse med en bildør, utbenet og sammenrullet med masse krydder. Den de stolt serverer som «porcetta».

 

Men da klokken slo to var det spisepause. Han klasket et voluminøst glass chianti i den ene hånden min, og i den andre fikk jeg en brødskive med pålegg som har fulgt meg siden - som en utblåsning i det som ellers ofte er kjøttfrie dager.

 

Dario har nå vært slakter i 45 år, familien har vært det sammenhengende i over 250 år. Gourmeter fra hele verden valfarter til slakterbutikken hans, Antica Macelleria Cecchini. Her risikerer de at han synger en halv opera eller siterer Dante i tyve minutter før de får bestilt noe, av slakterkokken som stadig vekk portretteres i verdens feinschmecker-magasiner.

Den grillede skiven med smørbart svinefett, bare ørlite krydret med rosmarin, fennikelfrø og hvitløk, gjorde noe med meg. Når jeg senere har argumentert for et mer beskjedent kjøttforbruk, uten noen gang å velte ut i ren vegetarisk livsførsel, er det kanskje denne som har holdt meg tilbake.

Fleskepølse på Darios måte

1 fleskepølse på 150 gram, gjerne pakken fra Gilde - med Nyt Norge-merket 

10 blader frisk rosmarin, finhakket

1 teskje fenikelfrø, knust

1 spiseskje, omtrent, hvitvinseddik av god kvalitet

1 fedd hvitløk, hakket og gjerne litt most

litt pepper

 

Bland det sammen og la det stå og trekke smak et par timer før ny-y-ytelse


Kjøttfritt? Alt om deilige bønner her!

Trykk på bildet av meg for å se hvordan du kan trylle med bønner, i en gryte forsterket med øl eller i hamburgeren jeg kaller nam-burger!


Fiskegrateng - lettvint og miljøsmart!

Bare trykk på bildet for å få deg en ny hverdags-favoritt!