Bli et genialt suppehue!

De smarteste folka tryller fram sin egen tomatsuppe, så lett og lekent som du ser her. 

tomatsuppe oppskrift

Og det gør vi av helt vanlige tomater i løsvekt, de klassiske - og de billigste.

 

Denne saken er laget i samarbeid med stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt

 

«Runde tomater». Det er betegnelsen norske tomatbønder bruker på det vi andre kaller «vanlige tomater». Det høres kanskje litt stusselig ut, sammenliknet med det vellet av små og fine klasetomater vi når får pent pakket inn, gjerne med navn som «Romanse-tomater».

 

Men - de runde røde er ikke bare langt rimeligere, de er fulle av smak, og helt overlegne når vi lager suppesnop på kjøkkenbenken hjemme.

Hjemmeseier

Utviklingen av smakfulle norske tomater har vært som en revolusjon de siste årene. I smakstester sier over halvparten av oss at vi synes norske tomater smaker bedre enn dem fra Syden. Veldig mange av oss er nå også opptatt av å støtte norske bønder når vi handler. 

tomatsuppe oppskrift

Så, klart vi skal lage en rødglødende suppe hjemme! Har vi noe valg, liksom? Jo, hvis du ikke smekker sammen din egen suppe er alternativet… posesuppe. Fra Toro. 

 

Funny fakta: I nøyaktig 60 år har Toros tomatsuppe vært så å si enerådende på norske komfyrer. Det herrens år 1961 ble den første posen sendt ut fra Toros prøvekjøkken i Bergen.

Millioner av poser

Resten er historie, som det heter. Barna har fått den i barnehager og på SFO. Mamma lager den oftest midt i uka, selv pappa er ekspert på å helle 11 dl vann i det rosa pulveret. 

tomatsuppe oppskrift

Hvert år slurper vi i oss rundt 3, 5 millioner poser tomatsuppe med makaroni, bestselgeren i flere tiår. På andreplass kommer Toro-posen med navnet «Original», den gulper vi ned 3 millioner av.

 

I tillegg kommer nå en mengde nylanserte poser med ferdiglaget suppe, gjerne med uklart opphav.

Nok, nå!

La oss gjøre oss selv (og barna, dere som har) en skikkelig god tjeneste!  I 2021 skal ingen lenger behøve å vokse opp i den villfarelsen at tomatsuppe helt selvfølgelig er «made by Toro», og inneholder 20 % tomat.

 

Her i landet har vi årlig over 13 000 tonn norske tomater å høste mye sunnere suppe av.

 

Første steg på veien er å flå tomatene. Tomatskinn er nemlig noe herk. Det bare krøller seg som snerk, for ikke å si hår, i suppa. Heldigvis er det veldig enkelt å ta det vekk.

 

tomatsuppe oppskrift

Nå er vi allerede langt på vei til ta suppeskjeen i en annen hånd!

  • Du skal bare bruke en liten og skarp kniv til å skjære et kryss såvidt gjennom skinnet på toppen av tomatene. 
  • Ha dem så i småkokende vann et halvt minutt eller så, til du ser at skinnet begynner å løsne.
  • Nå er det bare å ha dem over i kaldt vann, og så rive skinnet forsiktig av. Imponerende lett.

Noen velger også å dele tomatene i to, og så bruke en skje til å grafse ut frøene og den bløte innmaten. Selv pleier jeg å ta ut omtrent halvparten av grafset når det er suppe på gang.

Knus og mos!

Andre steg er å kjøre tomatene sammen til en passe tykk suppe. Med stavmikser eller større kjøkkenmaskin. Her skal vi også ha i litt grønnsaks- eller kyllingkraft. 

tomatsuppe oppskrift

Når du først har kokt din egen, er det så gøy at du helt sikkert vil finne din personlige vri etterhvert.

  • Skjær tomatene i terninger, gjerne sammen med biter av andre kjapt kokte grønnsaker, og særlig godt blir det med rå agurk. Hakket rødløk gir også et løft, gjerne stekt litt på forhånd.
  • Hell i litt kraft og la det småkoke en knapp halvtime. Juster konsistensen med mer kraft og mer hakking underveis. Ha gjerne i en skvett fløte mot slutten.
  • Basilikum og timian passer veldig godt. Husk også salt og pepper mot slutten. 

Underveis er det også lurt å ha i litt sukker, for å «armere» den søte smaken av tomat.


Her er et par av mine mest populære oppskrifter. Litt spesielle, men ikke så sære. Lette å lage, kule å servere i festlig lag:

Med gulrot og frø

Så dekorativt, så godt. Bare trykk på bildet for å se hvordan.

Med bønner og linser

Med ferdig kokte bønner og linser. Trykk på bildet og bli inspirert.


Kraften som er bra for klimaet

Den som koker skikkelig kraft, slår et slag for bærekraft. Se hvordan beinrester blir god mat, bare trykk på bildet.