Føling i fjæra!

Det er nå du skal gjøre det: Brette opp buksebena, vasse uti og ta for deg av spiselig tang. Det føles så riktig, og det smaker så godt.

spiselig tang oppskrift

Den som vil være moderne og miljøvennlig er aldri i knipe med tang. I  salat eller som pesto. Så lett, så ufarlig.

Det finnes ikke giftig tang i Norge. Det er ikke som med sanking av blåskjell, at du må sjekke offentlige meldinger om de er giftfrie akkurat der, akkurat nå.

 

Vår og forsommer er høytid for å prøve seg, mens de mange sortene skyter lysegrønne og deilige skudd. Gode og praktiske tips får du lenger ned her.

Tang i tiden

Interessen for å bruke tang i mat har i noen år vært påtakelig blant spesielt klimainteresserte, og fascinasjonen fossbobler til overflaten nå. Endelig.

 

I Japan er allerede bortimot ti prosent av kostholdet basert på tang og tare (den grønne rundt makirullene er tang, det samme gjelder wakamisalaten, så vet du det!)

 

Her er min hjemmelagede utgave:

Flere norske aktører er i ferd med å utvikle dyrket tang som viktig ingrediens i dyrefor - like sunt som det er hjemmedyrket og ikke importert matgrunnlag. Men, det er ikke bare for å være kule vi vil ha mer tang i kostholdet, også vi mennesker:

 

  • Tang er som regnskog under vann. Dyrking bidrar dermed til å binde opp enda mer co2. En drømmesituasjon, særlig i kombinasjon med å dyrke skjell til menneskemat.
  • Tang legger ikke beslag på matjord, og kan i en fremtid med stor og fæl konkurranse om dyrket mark, bli et reddende supplement også i tanker på områder der ikke annet kan vokse.
  • Tang krever ikke tilførsel av hverken kunstgjødsel eller ferskvann, som det også blir kamp om. Den forlanger ikke mye, men gir oss lass av protein og mineraler.

Overlegent under vann

Litt skjell tar vi gjerne på kjøpet!

Så til matkosen her og nå. Det finnes allerede noen tilbydere av tørket tang. Sjekk på nett, i helskostbutikker og spesialbutikker med japanske råvarer. Det finnes også flere bøker om dette.

 

Tre favoritter av selvplukk, er disse:

  • Sukkertare.
  • Butare. 
  • Søl.

Vass inn i fremtiden. Kok og bruk tangen som den er eller tørk den i varmluft på lav varme.

Tangpesto

Trykk på bildet for å se hvordan jeg lett lager en pesto som vekker oppsikt!

Tangsalat

Trykk på bildet så får du oppskriften på hvordan du lager pangsalat av tang!


Din andel i den beste maten

Blir du med i en andelsgård så får du mat som fortjent, og mye moro på kjøpet. Trykk på bildet for å se mer om hvordan det er - og hvordan du finner en gård i nærheten!