Purren er på pallen!

Norsk og deilig purre finnes i butikken til langt over jul - og her ser du hvordan du lager smaksrike gavepakker av dem.

purre oppskrifter

Det er nesten utrolig, men den grønne gleden har sesong også i mørketiden. Kokkefavoritten regnes blant «de fire store» i matlagingen.

Denne saken er laget i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt

Den hardføre kubbe-løken dyrkes i nesten hele Norge og er en skikkelig «stayer»som kan holde det gående til februar. Vi trenger jammen ikke å purre på gevinsten når vi bruker den i alt fra rå salat til gratinert glede. 

 

Se på den med nye øyne, som inspirasjon på kjøkkenet - og som sunn støttespiller i det som på flere måter er mørke tider:

  • Det er ikke så dumt at den bidrar med den etterlengtede B-vitaminen folat, som faktisk hjelper mot tretthet.
  • Den strutter også av C-vitamin og kalium, hvilket vil si bra for immunforsvar og blodtrykk.

Det var reklamen. Over til det praktiske. 

Pur glede

purre oppskrifter

Purren står og strutter et sted mellom grønnsak og krydder. Er du blant dem som vegrer deg for å kjøpe en purre fordi du tror mye av den går i søpla som avskjær - så tro igjen.

  • Purre er lettvint å bruke i alle grønnsaksretter, like gjerne bakt og som partner til vanlig løk. 
  • Rå eller lite varmebehandlet er det den hvite delen som smaker best, mens de grønne bladene må skjæres i strimler og få mer varme.
  • Kanskje aller mest klassisk er purren når du lager gryter, supper og sauser - med enten grønnsakskraft eller kjøttkraft.

Når jeg beskriver den som en av «de fire store» er det fordi purrekvasten blant kokker troner blant en håndfull råvarer som alltid må være tilgjengelig på kjøkkenet, nederst i kjøleskapet, men alltid på topp. De andre er vanlig løk, sellerirot og gulrot.

 

Men ingen andre kunne inspirert meg til å lage denne førjulskosen her: 

Som et lys i mørket

purre oppskrifter

Ok, det er kanskje litt tidlig å lage julestemning, men nå er det jammen en spesiell ventetid også. Så purre med litt surkål kan vi vel unne oss?

 

Jeg skar purre i to på langs og kokte i et par minutter. Mens det kjølnet litt pisket jeg sammen en dressing med olje, en god slump sennep, samt hvitløk. Herlig - faktisk som et lys i mørket, ja! - sammen med surkål, altså, og litt kinakålsalat.

 

Her er flere tips til kos, blant annet oppskriften på den stekte purren du så øverst her. Alt godt ønskes!


Balsamicostekt purre

Så deilig, så enkelt, og så innmari stilig. Prøv som en forrett, som tilbehør, eller bare som trøstesnacks. Trykk på bildet for å se!


Smørdampet purre

Purre, smør og litt revet ost. Det er alt som skal til for denne lekre varianten, fra frukt.no

Trykk på bildet, og få den enkle oppskriften!

Foto: OFG
Foto: OFG

Purre og ost på butterdeig

Norsk purre og hvit norsk geitost av chevre-typen, det er oppskrift på heilnorsl suksess i heimen. Trykk på bildet - så er du snart i himmelen!


Se mer: Din egen potetmos er best!

Haha! Her tar jeg helt av i historien om hvordan god og gammeldags potetmos ble til posemos. Trykk på bildet for en latter - og oppskriften på hvordan du fikser din egen i en fei!

potetmos oppskrift