Det enkleste er det beste - for kroppen og for kloden!

OK, mange av oss vil spise mindre kjøtt. Men hva slags grønt bør vi velge for å få bra med protein? Så flaks at svaret triller rett foran nesen på oss!

miljøvennlig mat erter

Håpet er faktisk lysegrønt. Helt vanlige erter er nemlig alt det vi i dag vil at maten vår skal være: Norsk og bærekraftig. Og i tillegg altså proppet av byggemateriale for kroppen.

Denne saken er skrevet i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt

Aldri har vi vært flere som vil ha grønn og bærekraftig mat på bordet. Vi er sugne på plantebasert protein - og da er faktisk vanlige grønne og frosne erter helt genialt. 

 

Vi finner dem i absolutt alle frysedisker, så det er bare å diske opp med tipsene du får her.

Til fest - og til hverdags

De små grønne kommer i en drøss ulike innpakninger, med det betryggende Nyt Norge-merket og med betegnelsen «selskapserter», som er ekstra fine og små. Selv den minste lille kjedebutikk har som regel to produsenter å velge mellom.

miljøvennlig mat bærekraft erter

Noen som tenker på gammeldags ertestuing? Den moderne varianten, ikke den som serveres til kjøttkaker, kan vi kanskje heller kalle ertepuré. 

 

Å lage en god puré, litt grov eller helt most, er uansett like enkelt som å løfte en pakke råvare opp av frysedisken:

  • Mos rundt 200 gram med en gaffel eller kjør litt forsiktig med stavmikser. 
  • Bland inn litt buljong, grønnsakskraft eller kjøttbuljong, av terning er helt greit.
  • Ha i litt ekstra smak, selv er jeg glad i frisk timian, men liker også litt chili og revet ingefær.
  • Litt sitronsaft gjør seg alltid, og et halvt most hvitløksfedd blir særlig bra til grillmat.
  • Rør inn en god klatt smør til slutt, da blir mosen mer smakfull, samt blank og fin.

Til fisk på grillen...

... med rikelig puré og litt bacon rundt torsken!

bærekraftig mat erter

Norske frosne erter er i sannhet det vi kaller kortreist mat. De fleste bøndene som dyrker erter er bare noen kilometer fra nærmeste pakkeri og fryseanlegg. 

 

Grunnen til at vi så å si aldri finner dem ferske, er at erter har ekstremt dårlig holdbarhet. Bare timer etter innhøstingen skjer en kjemisk forvandling der sukkeret blir til stivelse, men ved rask nedfrysning beholder de den deilige søtsmaken. Slik beholder de også det utrolige næringsinnholdet.

Til sommerlige reker...

... på toast, med timian og hakket chili!

miljøvennlig mat bærekraft erter

I klimaperspektiv er det egentlig rart vi ikke har klappet frem ertene våre før!

 

Årsaken er at vi som bryr oss om maten vår vil ha dem dem trillende rundt på tallerkenen - og ikke minst lage smakfulle moser av dem! - er lett å se:

  • Hva vi spiser er helt avgjørende for klimaet vårt. Det gjelder både mennesker og dyr. I dag går det meste av plantene vi dyrker i Norge til dyrefôr - men det kan vi gjøre noe med!
  • Nye rapporter, fra institusjoner som NMBU og NIBIO, viser at vi nokså enkelt kan øke produksjonen av proteinrike planter med mer enn 10 prosent. Da står erter og bønner sentralt.
  • En større andel av proteinrike planter, kombinert med mindre forbruk av kjøtt, vil bidra til at den såkalte selvforsyningen vår øker. Da slipper vi blant annet å importere enorme mengder soyaprotein fra Brasil, som vi bruker i kraftfôr til husdyr som egentlig burde beite mer på norsk gress.

Tradisjonell ertesuppe såvel som veggisburger basert på erter og bønner er like godt som sunt, men vi kan jo også lage grønn pizzasaus eller en byggrynsalat forsterket med erter. Prøv deg fram - og begynn gjerne med disse to favorittene mine:


Butterdeigterte med erter

Trykk på bildet for å se hvordan du lager en utrolig fin forrett.


Amerikanske ertepannekaker

Trykk på bildet for å se hvordan du lager skikkelige næringsrike pannekaker.


Digitalt foredrag?

Yngve Ekern er et kjent navn der mat og miljø diskuteres. Vil du ha en foredragsholder, konferansier eller debattleder, stiller jeg med digotal deltagelse som er både morsom og innsiktsfull.

Kontakt meg på yngveekern@gmail.com

eller pling 982 03 265