Hvilke egg bør du velge? Det er lett når du vet dette.

egg burhøns frittgående økologisk
  • Egg fra burhøns, der burene nå er lovpålagt å være såkalt «miljøinnredede».
  • Egg fra såkalt «frittgående» høner, som likevel aldri får spankulert i dagslys.
  • Egg fra økologiske høner, som i langt større grad har levd et «naturlig» liv.

 Dette er alternativene vi har i vanlige kjedebutikker. 

Mye følelser:

Det finnes til enhver tid rundt 4 millioner høner vaglet opp i Norge. Levestandarden er ulik, men driften er regulert av en rekke lover som skal sikre både eggleggernes og eggespisernes helse. Kvaliteten er såpass at vi trygt kan spise rå egg - det er helt unikt. Likevel krangles det så fjæra fyker akkurat nå.

burhøns frittgående økologiske egg

Denne uken gikk den nye (lille og helt ukjente) dyrevernorganisasjonen Anima ut med avisannonser der de oppfordrer folk til å boikotte Coop. Grunnen er at Coop selger alle de tre typene egg.

 

Dere er så kjipe, dere piner høner i bur! smeller det fra den ene skyttergraven. Dere er ekstremister som bare vil ødelegge for alt dyrehold i norsk landbruk! fyrer de av fra den andre siden.

 

Andre kjedebutikker har kuttet ut, eller har lovt at de skal fase ut, egg fra høner i miljøinnredede bur, og vil bare by på egg fra frittgående høner og økologiske egg. Det er teit av Anima å gå ut sånn, synes jeg.

 

Da er det mye streitere å gjøre som Dyrevernalliansen, nemlig å alliere seg med kjedene og arbeide for at de på sikt forandrer eggtilbudet, for eksempel ved at butikker som Meny og Kiwi gir bøndene tid til å omstille seg. En boikott vil bare skade de mange bøndene som ikke leverer egg fra frittgående høner.

 

Men hva er forskjellene, egentlig, på vår tids burhøns og frittgående høns? Og hva innebærer det at eggene er økologiske?

Miljøbur:

burhøns frittgående økologiske egg

Først: Rundt 55 % av norske høner er nå i frittgående drift, 40 % er i miljøinnredede bur, mens 5 prosent er på gårder som drives økologisk.

 

MILJØINNREDEDE BUR ble innført som minstekrav i 2012. Her er det fremdeles trangt, men det nye er at burene har vaglepinne, litt strø hønene kan rote i, pluss en ordentlig verpekasse - på deling.

 

I burene er kraftfor eneste føde, de får aldri gå ut og de får ikke engang se dagslys. Noen mener at burhøns har det bra, fordi det ikke er rom mye krangling og hakking i burene.

 

Frittgående:

burhøns frittgående høner økologiske egg

FRITTGÅENDE HØNER er ikke frie som fuglen, for å si det sånn. Bildet er tatt på et av mine besøk hos ulike fjærfebønder, og som vi ser har de litt bedre plass og får løpe rundt, ofte i flere etasjer, men alltid innendørs. Vaglemulighetene og adgang til å bade i strø er bra, pluss at de selv kan velge sted å legge eggene.

 

Menyen er også her bestående av kraftfor, og her er det heller ikke noe krav om dagslys. Hønene kan leke mer, men det betyr også at leken kan utarte seg til mobbing og hakking.

 

Økologisk:

burhøns frittgående høner økologiske egg

ØKOLOGISK DRIFT gir hønene bedre inneliv, og rikelig med tumleplass ute, som her på Homlagarden. Reglene sier at de skal ha minst 4 kvadratmeter uteplass hver, med med vegetasjon og tilgang til ly.

 

Kostholdet består hovedsaklig av økologisk kraftfor, og i tillegg såkalt grovfôr, som kan være høy og rotfrukter. I tillegg hakker de jo  i jorda etter naturlig føde som frø, planter, insekter og andre småkryp.

 

Hva synes DU?

burhøns frittgående høner økologiske egg

For meg er valget enkelt: Jeg tar kartongen med økologiske egg. Ikke fordi jeg synes så synd på de andre hønene at jeg ligger våken og hulker om natten. Men jeg synes det er mest realt å gi hønemor et rikest mulig liv - i de rundt 75 ukene de får lov til å leve.

 

Samtidig er jeg klar over at norsk eggproduksjon i alle kategorier er veldig bra sammenliknet med andre EU-land. Vi er så å si alene om ikke å ha et salmonella-problem. Det forteller jeg mer om i en link under her.

Eller du kan ta´n helt ut:

I tillegg finnes det egg lagt av høner på enkelte mindre gårder, som går enda lengre enn de vanlige, økologiske kravene. Disse kan du kjøpe direkte eller gjennom det stadig voksende markedet for distribusjon av mat rett fra bønder til forbrukere. Sjekk nettet, for eksempel Bondens marked, Hanen og Reko-ringer.

 

Men hvorfor ikke gjøre det aller beste? Altså gå sammen med noen og rigge opp en liten felles hønsegård. Du får ferdighus for en billig penge, kurs og tips fås over alt. På Facebook har gruppen Høner i hagen over 15 000 medlemmer. Dette er gøy! 

 

Det vet jeg - for på de to bildene over her ser du nabogutten min Tumi som strikoser seg med å stelle vår felles hønsehimmel i nærheten av der jeg bor…

 


Derfor kan vi i Norge spise rå egg


Det kuleste egget du kan lett kan lage!